“Veri, pazar analizi ve yapay zekâya dayalı çözümlerimizle iddialıyız”

 “Veri, pazar analizi ve yapay zekâya dayalı çözümlerimizle iddialıyız”

Otomotiv alanında sahip oldukları güçlü AI modelleri, veriye dayalı karar destek sistemleri ve referanslarının sigortacılık için çok değerli olduğunu belirten SmartIQ şirketinin kurucusu ve CEO’su Ali Kavak, “Özellikle araç değerine dayalı veri ve akıllı öngörülerle poliçe üretiminden hasar süreçlerine, ayrıca değer kaybı gibi hizmetlerle hukuk departmanlarına kadar çözüm üretebiliyoruz” dedi.

Otomotiv ve sigorta sektörleri çok yakın bir ilişki içerisinde. Mobility ve otomotiv teknolojileri alanında yaşanan birçok değişim, sigortacılık sektörünü de derinden etkiliyor. Bir taraftan da pandemi, çip krizi, tedarik zorlukları ve enflasyon nedeniyle araç piyasasındaki dengeler değişti. Araçların hem güncel değerini belirlemek hem de gelecek fiyat öngörülerini yapmak bu iki sektördeki tüm oyuncular için hayati önem taşımaya başladı. Otomotiv alanında, gerçek veriye dayalı pazar analizleri, yapay zekâ ve dijital teknolojileri kullanarak ürün ve çözümler sunan SmartIQ şirketinin kurucusu ve CEO’su Ali Kavak ile çok keyifli bir söyleşi yaptık. Özellikle oto sigortaları ve hasar alanına ilgi duyanların ilgisini çekecek birçok bilgi içeren bu güzel sohbette sundukları çözümler, odak alanları, sigorta alanına yönelik hizmetler ve gelecek planlarına değindik.

Ali merhaba. İstersen öncelikle, SmartIQ olarak yola çıkış hikâyenizi konuşarak başlayalım.

Daha öncesinde veri madenciliği ve yazılım geliştirme hizmetleri sunan bir danışmanlık şirketimiz vardı. SmartIQ, bir müşterimizde gördüğümüz probleme çözüm üretme fikriyle doğdu. Otomotiv dikeyindeki oyuncuların, gelir yönetimi ve araç fiyatlandırma konularında kişiye bağlı ve sezgisel hatta bazen duygusal ilerlediğini ve pazar uyumluluk araştırmasını düzenli yapamadıklarını gözlemledik. Davranışsal iktisat prensipleri, büyük veri ve yapay zekâ teknolojilerini kullanarak biz bu işi çözeriz dedik. Pazarın sürekli değişken ve rekabetçi koşulları SmartIQ’nun önemini öne çıkardı. Bugün gerçek zamanlı ve sürekli yaşayan pazar analizleri ve tahminleme modelleriyle birçok profesyonelin iş rutinlerinin bir parçası olmayı başardık.

Hangi “acı noktalar” sizin ilginizi çekiyor?

Aslında bu soruyu otomotiv ve sigorta sektörleri açısından 2 aşamalı cevaplamak isterim: Otomotiv dünyasında yola ilk çıkışımız araç alım-satım işini yapan profesyonel yapılar oldu. Türkiye otomotiv pazarı dünyada ilk 10’da. Pazarda 97 bin çeşit farklı aracın ticareti yapılıyor. SmartIQ’da hepsini takip ettiğimiz için net biliyorum. Bu kadar çeşitli ve dinamik bir pazarda hangi araç, kaç liraya, nerede (perakende/ihale İstanbul/Kayseri?) kaç günde alınır/satılır gibi zor sorulara çözüm ürettik. Hatta fırsat ve kelepir araç bulma işini de yine teknolojiyle çözüp adına da OtoBUL dedik. Sigorta sektörü için ise otomotiv önemli bir gelir ve gider kalemi. SmartIQ’nun reel sektörde kabul görmüş güçlü AI modelleri ve referansları, oto sigortaları alanında işbirliği imkânlarını hızla yarattı. Özellikle bu dönemde, araç değerine dayalı veri ve akıllı öngörüler sektör için çok değerli. Poliçe üretiminden hasar süreçlerine, ayrıca değer kaybı gibi hizmetlerle hukuk departmanlarına kadar çözüm üretebiliyoruz.

SmartIQ olarak sunduğunuz çözümler ve değer önerilerine de kısaca değinir misin? Özellikle sizi farklı kılan, rakiplerden ayıran özellikleriniz neler?

Distribütör, yetkili satıcı, galeri, filo şirketleri ya da sigorta ve finans gibi farklı ihtiyaçlar ve farklı hacimlerde birçok müşterimiz var. SmartIQ olarak; Araç Değerleme, Stok Değer Analizi, OtoBUL, Katalog, Değer Kaybı Tespiti gibi AI temelli ürün ve modeller geliştiriyoruz. Her gün 270’ten fazla veri kaynağından alım satım verisi SmartIQ’ya akıyor. 8 yıllık, 37 milyon adet araç satış verisine sahibiz. Yani yaşayan ve sürekli güncel büyük bir sistemimiz var. Güçlü teknoloji altyapımız ile bu verilerin analizi ve gelişen tahminleme modellerini yapıyoruz. Bu sayede, bilimsellik ve açıklanabilirlik yönleriyle rakiplerimizden ayrıştığımızı söyleyebiliriz. AI ve veri çözümlerimizi insan odaklı tasarım ile birleştirmeye gayret ediyoruz. UX-UI çalışmalarımız ile de müşterilerimizden çok pozitif geri dönüşler alıyoruz. Bence bizi ayrıştıran en önemli fark tutkumuz. Bu vizyona inanıp emek veren 29 kişilik SmartIQ takımı en büyük gücümüz. Bugün Teknopark AR-GE ofisinde odakla ve tutkuyla çalışmak başarıyı getiriyor. Biz araç alıp satmıyoruz, ihale yapmıyoruz. Tek işimiz otomotiv pazar analizi ve odağımızı asla dağıtmıyoruz.

Otomotiv dikeyi sigortacılık için birçok tehdit ve fırsatlar barındıran, çok önemli bir alan. Elektrikli araçlar, otonom sürüş gibi yenilikler sektöre yön verecek gibi görünüyor. Gelecek ve öne çıkacak trendler ile ilgili öngörüleriniz neler?

Değişim çok hızlı ve kaçınılmaz şekilde yaşanıyor. Pandemi, tedarik sorunları, hızla artan petrol fiyatları gibi dış etkiler otomobil piyasasını da değiştiriyor. Uzakdoğu firmaları Avrupalı rakiplerinden farklı bir stratejiyle pazarı zorlamaya başladı. Yeni teknolojiler Türkiye pazarında da kabul görmeye başlamakla birlikte bizce henüz yeterince yerleşmedi. Yakın dönemdeki en büyük değişim şehir içi teslimat için kullanılan hafif ticari araçta olacak öngörüsündeyim. “Elektrikli araçlar için değer kaybı nasıldır? 12 aylık poliçe fiyatını nasıl belirlemeliyim? Hatta yeni teknolojiler yaygınlaştıkça geleneksel ürünleri nasıl etkileyecek? Eski yöntemlerle gidersem rekabette geri kalır mıyım?” gibi sorular sektörün yakın gündemi olacaktır.

Sigorta sektörüyle nasıl bir iş birliği içindesiniz? Sektör paydaşlarına yönelik sunduğunuz çözümler neler?

Sektör yöneticilerinin stratejik ve operasyonel alanda ilgilenmesi gereken çok fazla konu var. Gün içinde neye zaman ayıracağı artık daha kritik. Dolayısıyla hızlı ve tutarlı kararlar alabilmeleri çok kıymetli. Bu açıdan da bizim sunduğumuz akıllı çözümler çok daha önemli hale geliyor. Sigorta sektöründe aktüerya, hasar ve değer kaybı alanında aktif iş birliklerimiz bulunuyor. Yakın dönemde bizim ilgi alanımıza giren ve yoğun mesai harcadığımız konu değer kaybı.

Değer kaybı konusu gerçekten önemli. Bu konudaki gözlemleriniz ve sektöre sunduğunuz değer önerisi nedir?

Anayasa Mahkemesi 14 Şubat 2023 tarihinde sigortacılık sektörünü yakından ilgilendiren bir karar aldı. Değer kaybı hesaplamaları için kullanılan cetvelin hukuki geçerliliği kalmadı. Aracın 2. el piyasasındaki gerçek değerini yansıtmayan hiçbir uygulama ve alınacak kararlar yine hukuka uygun olmayacak. Bu durum hem müşteriler için hak arama süreçlerini uzatmakta hem de sigorta şirketlerini çok yüksek maddi kayıplar ve operasyonel yükle mücadele etmek zorunda bırakmaktadır. SmartIQ olarak veriye dayalı karar destek sistemlerimiz ve tahminleme çözümlerimizle, bugün ve geçmiş tarihteki araç değer kaybını tespit ediyoruz. Değer kaybına konu tarih için 270’ten fazla veri kaynağından ispatlarla bu analizi sunuyoruz. Uzayan mahkeme süreçleri, yüksek maddi kayıplar ve kaybedilen zamanı sigorta şirketleri lehine iyileştirmek için işbirlikleri yapıyoruz. Yaklaşık 6 milyar lira kaybı, bilimsel yaklaşımlarla ekonomiye geri kazandırmak için çalışıyoruz.

SmartIQ adına sizin geleceğe yönelik hedeflerinizden de kısaca konuşalım. Yol haritanızda neler var?

Öncelikli hedefimiz, veriye dayalı karar destek sistemi olarak Türkiye otomotiv sektöründe referans bilgi kaynağı olmak. Müşterilerimize zaman ve para kazandırarak işletmelerini geleceğe taşımaları için teknoloji partneri olmayı hedefliyoruz. Türkiye’de geliştirdiğimiz modelleri Avrupa ve Orta Doğu gibi farklı pazarlara sunmak için hazırlıklar yapıyoruz. SmartIQ olarak hedefimiz isteyen herkesin bu vizyona ulaşabilmesi ve kullanabilmesi.

İlave etmek istediğin bir mesaj var mı?

“Geleceği görmek mümkün değil ancak günümüz imkânları ve nitelikli veriyle daha doğru öngörüler yapmak mümkün.” Bilim ve teknoloji insanlar için her daim rekabet avantajı ve kolaylık sağlayan bir yardımcı güç olmuştur. Yeter ki vizyonu açık yöneticiler ve genç zihinlerle birlikte, iş birliği içinde çalışalım.

İlginizi Çekebilir