Sokak hayvanları ve kuşlar…

36 yıldır İstanbul’da yaşıyorum. Ben böyle soğuk görmedim. Normalde karasal iklimlerde görülen bir ayaz yaşıyoruz İstanbul’da. Sahil kentlerinde böyle ayaz olmaz aslında. Ama maalesef yaşıyoruz.
Ben bu ayazları daha önce de yaşamıştım. Diyarbakır’da, Ankara’da ve Kırşehir’de… Yaman ayazlar gördüm. Yüksekokulu Ankara’da okudum. Kışları fena ayaz olurdu. Öyle ki Kızılay semtindeki ağaçlarda yaşayan serçeler kışın, donup donup ağaçların dibine dökülürdü. Sabahları Kızılay’dan geçenler serçe ölülerine basmamak için yolunu değiştirirdi… Diyarbakır ve Kırşehir’de yaşadığım ayazlar da Ankara’dan geri kalmazdı.

-20 DERECEDE CANLI KALMAZ
Benim bu yazıyı yazdığım günlerde, Erzurum’da hava sıcaklığı gündüz -10, gece -20-21 derece civarındaydı. Bu ölçüde bir soğukta sokaktaki bir canlının yaşaması mümkün olamaz. Yani Erzurum’da artık sokakta yaşayan bir canlı kalmadı demektir. Başka bir deyişle, artık Erzurum’da ne sokakta yaşayan bir insan ne de hayvan vardır.
Sokak hayvanlarını bekleyen tek tehlike soğuk değil. Örneğin Antalya ılıman kentlerimizden biri, ama orada da kentsel dönüşüm yüzünden yüzlerce kedi evsiz kalmış durumda.Kedilerin çoğu evcil, bazıları açlıktan ölmüş. Benim t24 internet gazetesinden okuduğum habere göre, Antalya’nın iki mahallesindeki kediler oldukça zordalar.
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm kapsamında Santral ile Kepez Mahallesi’ndeki yıkım çalışmaları devam ediyor. Yıkım öncesi 20 bin kişinin oturduğu iki mahalledeki görüntü savaş alanını andırırken, kentsel dönüşümden mahalledeki kediler de zarar gördü. Mahallede oturanlar sözleşme gereği başka binalara taşınınca yüzlerce kedi evsiz kaldı.
Doğan Haber Ajansı’nın (DHA) haberine göre, mahallenin boşaltılmasının ardından açlıkla mücadele eden, uzun süre hayvanseverlerin getirdiği mamalarla beslenen kediler, görevlilerin 2 mahalleyi şantiye alanı ilan etmesi ve ardından halkın içeri girmesinin yasaklanmasıyla zor durumda kaldı. Girişlerin kapatılmasıyla kediler açlık sorunuyla karşı karşıya kaldı. Antalya Candostları Koruma ve Sahiplendirme Derneği üyeleri, yetkililerden izin alarak alandaki kedileri binbir güçlükle başka alanlara nakletmeye çalışıyor.

KEDİLERİN ÇİLESİ
Dernek Başkanı Arife Yanık, insanların taşındıktan sonra yüzlerce kediyi arkalarında bıraktığını söyledi. Kedilerin sayısının fazlalığı nedeniyle nakliyede zorluk yaşadıklarını belirten Yanık, “Acilen mama ve tahliye desteğine ihtiyacımız var. Ağlarla kedileri yakalamaya çalışıyoruz. Hasta olanları yakalama kafesleriyle nakledeceğiz. Kedileri besleme noktalarına taşımaya çalışıyoruz. Muhtemelen burada oturanlar daireye çıktıkları için kedilerini götüremedi. Kedilerin çoğu evcil. Bazıları açlıktan ölmüş” diye konuştu.
Bu yıl Türkiye genelinde oldukça soğuk bir kış yaşıyoruz. Bu karakış, sıcacık evinde yaşayan insanları pek etkilemese de sokakta yaşayan canlıları, özellikle sokak hayvanlarını çok fazla etkiliyor, onların yaşama şansını zorluyor.
Sadece sokak hayvanları değil, kuşlar da büyük tehlike altında. Kar kırları kaplayınca, kuşlar yiyecek bulabilmek umuduyla kentlere iner. Burada hepimize görev düşüyor.
Unutmayalım; bu topraklarda yaşayan bütün canlılar birbirine karşı sorumludur. Sokak hayvanlarını yaşatmak için çaba gösterenlere destek olalım. Kırdan kente gelen kuşlar için, balkonumuza ya da bahçemize birazcık yem ve su koymayı ihmal etmeyelim. Yeni yıla sokak hayvanları ve kuşlar da sağlıklı olarak girsin. Esen kalın…

Yorum yazın