Siber riskler masaya yatırıldı
Veri güvenliği ve siber risklerin farklı açılardan ele alındığı ve olası sonuçların masaya yatırıldığı “Siber Risklerin Yönetimi Konferansı”
3 Mayıs 2016 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi. AIG Sigorta ve Marsh Reasürans ve Sigorta Brokerliği işbirliğiyle Swiss Hotel Bosphorus’ta düzenlenen konferansa AIG EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgelerinden sorumlu Siber Riskler ve Mesleki Sorumluluk Sigortaları Başkanı Mark Camillo, Marsh Türkiye CEO’su Hakan Kayganacı, TÜBİSAD Başkanı Erman Karaca, Fütürist Ufuk Tarhan, “White Hacker” İbrahim Baliç, ING Bank CIO’su Bahadır Şamlı, eBay Almanya COO’su Gülfem Toygar ve BTS&Partners Hukuk Bürosu Yönetici Ortağı Avukat Yasin Beceni ile alanlarında küresel düzeyde uzmanlığa sahip AIG ve Marsh yetkilileri katıldı. FBI Başkanı Robert Mueller’in “Dünyada iki çeşit kurum vardır, “hacklenenler ve hacklenecekler” saptamasıyla siber risklerin ciddiyetine dikkat çekerek konferansın açılış konuşmasını yapan Marsh Türkiye CEO’su Hakan Kayganacı, siber ataklardan doğan kayıpların milyar dolarlarla ölçülmekte olduğuna dikkat çekti. Bilgi güvenliğine yönelik tehditlerde yüzde 38 oranında bir artış olduğunu da vurgulayan Kayganacı, yapılan bir araştırmaya göre anti virüs yazılımlarının yeni tehditlerin ancak %5’ini yakalayabilecek yeterlilikte olduğunun altını çizdi.
AIG EMEA Siber Riskler ve Mesleki Sorumluluk Sigortaları Başkanı Mark Camillo ise “Siber risklerin artarak devam etmesi sonucu, AIG de yeni çözümler sunarak bu sorunları daha iyi yönetebilmenize yardımcı oluyor. AIG’nin işletme riski ve sigorta güvencesindeki uzmanlığını yansıtan CyberEdge Veri Koruma Sigortası, diğer pek çok sorumluluk ürününün kapsamında yer almayan çeşitli siber risklere maruz kalınmasına yanıt vermek için tasarlandı.” dedi.
AIG’DEN CYBEREDGE VERİ KORUMA SİGORTASI
Teminatın siber olay müdahale hizmetlerine erişim, veri ihlali yönetimi ve AIG çözüm ortakları ile sunulan bilgi işlem, hukuk ve halkla ilişkiler hizmetleri gibi bir kriz anında gereksinim duyulacak ana unsurları bir araya getirdiğini paylaşan Camillo, AIG’nin pek çok farklı sektörden firmanın, müşteri ve iş ortaklarının verilerini güvence altına alarak siber risklere karşı kurumlarını korumalarına yardımcı olduğunu ve AIG CyberEdge Veri Koruma Sigortası’nın tüm dünya pazarında önemli bir yer teşkil ettiğini vurguladı.
Siber risklerin dünyaya maliyetinin yılda 445 milyar ABD Doları olduğuna dikkat çeken TÜBİSAD Başkanı Erman Karaca, “Türkiye siber suçlarda dünyada yedinci ve siber kaynakta dünyada üçüncü sırada yer alıyor” dedi. Karaca, şirketlerde siber güvenlik sorumlusunun CIO ya da CTO’ya değil direkt üst yönetime raporlamasının daha doğru olacağı görüşünü paylaştı.
‘SİBER RİSK GÜNÜMÜZÜN GERÇEĞİ’
Siber risklerle ilgili AIG Sigorta’dan yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Siber riskler, bilgi ve bilgi sistemleri dünyasının bir gerçeği ve şirketler için önemini giderek arttıran risk sorunlarından biri. Siber risklerin neden olduğu tehditler, bir şirkete yönelik fiziksel tehditler kadar somut ve ciddi artçı etkilere sahip. Teknolojiyi kullanan, bilişim sistemleri vasıtasıyla veri toplayan, işleyen, saklayan, kısacası veri ile iş yapan her kurum siber risklere açık durumda. 7 Nisan 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanması ile birlikte yürürlüğe giren Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile kurumlar için yükümlülük ve yaptırımlar düzenlendi. Gerek hukuka uygunluk gerekse güvenli bir şekilde faaliyetlerine devam edebilmeleri için şirketler veri güvenliğini gündemlerine almalı, bir siber güvenlik eylem planı oluşturmalı, şirket içi veri güvenliği ve şüpheli elektronik posta bilgilendirme eğitimleri ile çalışan farkındalığını artırmalı. Siber risklere karşı tam bir koruma sağlanamayacağı gerçeğini dikkate alarak şirketler, açıkta kalan risklerini sigortaya devretme ve olası bir krizi daha etkin ve az zarar ile yönetebilme hakkında daha fazla bilgi almalı.”
