Araç kullanırken telefonla konuşmaktan vazgeçmiyoruz
Aksigorta’nın Yöntem Araştırma’ya, CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Anketi) yöntemi ile İstanbul, Ankara, Adana, İzmir, Bursa, Kayseri, Malatya, Samsun, Erzurum, Tekirdağ, Diyarbakır ve Trabzon’da yaşayan, Türkiye temsili ‘araç sahibi’ olan kişilerle yaptırdığı araştırmada aldığı cevaplara göre, herhangi bir kaza anında önce ya acenteyi ya da aileden birini arıyoruz. Kadınların %45’i eşini arayacağını belirtirken eşini arayacağını söyleyen erkeklerin oranı %6’da.
Yapılan araştırma son zamanlarda daha da ağırlaştırılan cezalara rağmen araç kiti kullanmadan telefonla konuşan sürücü sayısında belirgin bir düşüşün gerçekleşmediğini göz önüne seriyor.
ERKEKLER ARABALARINI PAYLAŞMAK İSTEMİYOR
Özellikle 25-34 yaş arası araç sahiplerinin yarıdan fazlası (%55) araç kiti kullanmadan telefonla konuşmaya devam ediyor. Cep telefonundan yol durumuna bakmak da araç kullanırken yapılan ihlallerin başında geliyor. Eşinin araçlarını kullanmasına izin veren kadınların oranı %60 iken erkeklerde bu oran %13’e kadar geriliyor. Bu da erkeklerin araçları üzerindeki sahiplik duygusunun oldukça yüksek olduğunu gösteriyor.
HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİ KÜÇÜK KAZALAR YAŞIYOR
Türkiye’de her üç kişiden biri araç kullanırken çarpma/sürtme, tampon çarpması ya da kaldırıma vurma gibi küçük kazalar yaşıyor. Park ederken kadınların dörtte birinden fazlası (%27) tamponlarını çarparken, araç – giriş çıkışlarında kapıyı çarpan kadınların oranı (%14) erkeklerin (%3) beş katına yakın.
YAŞ İLERLEDİKÇE ARABA YIKAMA SAYISI DA DÜŞÜYOR
Özellikle 18 – 34 yaş aralığında araba yıkama sıklığı haftada birin üzerindeyken yaş ilerledikçe düşüş görülüyor. Özellikle 65 yaş üstü araç sahipleri araçlarını ayda bir kez yıkatıyorlar.