Minik çeşitlemeler

AHTAPOT
Ahtapotun anneliği hiçbir canlının anneliğine benzemez. Dişi ahtapot çiftleşmeden sonra bir oyuk bularak oraya yerleşir.Yumurtlamaya başlar ve yumurtlama işlemi bittikten sonra kuluçkaya yatar.
Yumurtalarını yuvanın tavanına çengelle asar gibi dizer.Yumurtalara devamlı su pompalayarak onların temiz kalmalarını sağlar.
Her ne pahasına olursa olsun yuvasını terk etmez.
Yavrular yumurtadan çıkmadan açlığa dayanamazsa birkaç kolunu yer ve bu şekilde tüm yavrular yumurtadan çıkıncaya kadar hayatta kalır ve yumurtaları korur. Ancak uzun süren kuluçka dönemi onu aç ve bitkin bırakır tüm yavrular yumurtadan çıkınca o da yuvasında can verir.
Hayata yeni başlayan yavrular için anne ahtapotun cansız vücudu yaşama tutunmaları için iyi bir besin kaynağı olur. Bu yüzdendir ki hiçbir dişi ahtapot yavrularının büyüdüğünü göremez…

MİNİK MAYIN AVCILARI
Kamboçya, iç savaştan kalma mayınları temizlemek için eğitimli sıçanları kullanacak. Eğitimden sorumlu sivil toplum kuruluşu APOPO’nun Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü James Pursey, ilk grup sıçanın eğitime başladıklarını belirtti. Hayvanların yıl sonuna kadar göreve başlaması bekleniyor.

İŞE GİTMEDEN 12 YIL 5.000 EURO MAAŞ ALDI
Fransız demiryolu şirketi SNCF’nin, çalışanı Charles Simon’a 12 yıldır evde oturması için ayda 5.000 euro (yaklaşık 16.000 TL) maaş ödediği, ‘kariyerinin tıkandığını’ iddia eden adamın tazminat istemesiyle ortaya çıktı. Charles Simon, 2003’te geniş kapsamlı bir yolsuzluk skandalını ortaya çıkardığını, SNCF’nin işten uzaklaştırdığını ancak yeni bir işe atamak yerine evde oturması için maaş ödemeye başladığını söyledi. Simon ‘Haziran ayında her yıl olduğu gibi tatil için 600 euro bonus da aldım’ dedi. Haber dergisi Le Point’in iletişime geçtiği SNCF, Simon’un çalışanları olduğunu doğruladı ve 2011 yılında bir kere daha tazminat talebinde bulunduğunu, ancak iş mahkemesinin bu talebi reddettiğini açıkladı.

DÜNYADA BAHŞİŞ
İTALYA– Venedik’te gondolcuya ne kadar bahşiş verilir? Bizden duymuş olmayın ama gerekmiyor. Çok istiyorsanız, iki-üç euro (5-10 TL) yeter.
ÇİN- Birkaç sene öncesine kadar bahşiş yoktu; “İlla vereceğim” diyen turistler yüzünden artık yerleşti. “Ben de bahşişçiyim” diyorsanız altın kural: Bu işi gözden uzakta yapmak makbul. Komiye bavul başına 10 yuan (5 TL) masajcıya 30 yuan (13 TL).
ABD-  Bahşişin harman olduğu ülke işte burası. Garsona, kuaföre, komiye, bellboya, taksi şoförüne, kısacası hizmet sektöründe her türlü meslek erbabına bahşişini vermek zorundasınız. Yüzde 10 cimri bahşişi, yüzde 12 ehh, yüzde 15 makul, yüzde 20 ideal…
ENDONEZYA- Özellikle Bali’de tüm mevzu bahşiş üstüne dönüyor. Endonezyalılar hem nazik hem de hassas insanlar; parası çıkışmayana (hatta hiç gönlü olmayana) aksi davranmazlar. Ama siz yine de es geçmeyin. Yemekten sonra 20 bin rupi (4 TL) cömert bahşiş.
BREZİLYA- Tatilde aylaklık önceliğinizse en çok işinize yarayacak servis kumsalda, şezlong, şemsiye ve yiyecek-içecek işlerini çözen adamı göz önünde tutun. 5 real’le (4,5 TL) onun hizmetinden gün boyu faydalanmaya yeter. Tatilinizin kalanında da aynı adamla takılın. Sizi hatırlar.

ÇOK KOŞAN  ÇOK İÇTİ
ABD’deki Pensylvania State Üniversitesi’nden bilim insanları, 19 – 89 yaş arası 150 kişinin fiziksel aktivitelerini ve alkol tüketimlerini 21 günlük üç periyot boyunca kayda almalarını istedi. Uzmanlar, deneklerin “normalden fazla egzersiz yaptıkları günler normalden fazla alkol tükettiklerini” tespit ettiklerini açıkladı.
Houston Üniversitesi’nden bir yetkili de alkol ve egzersiz arasındaki bağlantı üzerine yaptığı araştırmada her iki aktivitenin de beyindeki ödül sistemini tetiklediğini ve bu nedenle uzun bir egzersiz seansından sonra insanların alkol tüketme isteğinin arttığını gördüklerini söyledi.
(Not: Değişik tarihlerde Hürriyet Gazetesi’nden derlenip, tarafımdan özetlenip, kurgulanmıştır.)

Yorum yazın