
Kış aylarında bitki çayı tüketimi artıyor
Areda Piar’ın Türkiye genelinde bin 100 kişiyle gerçekleştirdiği araştırmaya göre, sonbahar ve kış aylarında halkın %58’i bitki çayı tüketiminin arttığını ifade ediyor. %36,2’si bitki çayını keyif aldığı için tüketirken, %34,1’i sindirim ve bağışıklık sistemine destek olması için tercih ediyor. Halkın %56,5’i bitki çayını aktardan alırken, %43,5’i poşet çayları tercih ediyor.
Areda Piar’ın Türkiye genelinde bin 100 kişiyle gerçekleştirdiği kapsamlı araştırmada, Türk halkının bitki çaylarına olan ilgisi ve tercihleri dikkat çekici verilerle ortaya konuyor. Araştırmaya katılanların %58’i soğuk havaların başlamasıyla birlikte bitki çayı tüketimlerinin belirgin şekilde arttığını söylüyor. Ancak %23,2’si bitki çayı tüketiminde değişiklik olmadığını ifade ederken, %18,8’lik bir kesim ise bitki çayı tüketmediğini belirtiyor.
Türk halkının bitki çayı içme sebepleri oldukça çeşitli. %36,2’si keyif aldığı için tüketirken, %34,1’i sindirim ve bağışıklık sistemine destek olması için tercih ediyor. Bunun yanı sıra, %15,9’u zayıflamak, %11,6’sı sakinleşmek ve %2,2’si uyumak için bitki çayına yöneliyor.
BİTKİ ÇAYI TERCİHİ: AKTAR MI, POŞET ÇAY MI?
Doğallığıyla ön plana çıkan bitki çaylarının satın alımında aktarlara olan güven dikkat çekerken poşet çay tüketiminin de oldukça yaygın olduğu görülüyor. Halkın %56,5’i bitki çayını aktarlardan alırken, %43,5’i ise hazır poşet çayları tercih ediyor.
BİTKİ ÇAYI SOHBETLERİNDE ÜNLÜLERİN YERİ
Araştırma, bitki çayını kiminle içmek istediğine dair hayalleri de ortaya koyuyor. Halkın %16,7’si Mert Yazıcıoğlu ile karşılıklı bitki çayı içip soğuk algınlığı atlatmayı hayal ediyor. %15,9’u Demet Evgar’ı tercih ederken, Afra Saraçoğlu %10,1 ile üçüncü sırada yer alıyor. Haluk Bilginer (%8), Beren Saat, Hazal Kaya ve Kıvanç Tatlıtuğ (%5,1), Aras Bulut İynemli ve Yılmaz Erdoğan (%4,3), Kenan İmirzalıoğlu ve Ezgi Mola (%3,6) gibi isimler de dikkat çekiyor.

ARAŞTIRMANIN METODOLOJİSİ
Türkiye genelinde bin 100 kişinin katıldığı ve 21-29 Kasım 2024 tarihleri arasında yapılan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Piar’ın Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.