ING Emeklilik’te öncelik hayat sigortası olacak

Türkiye’de BES’in devreye girmesiyle birlikte hayat sigortalarının unutulduğunu belirten İhsan Çevik, ING Emeklilik olarak önümüzdeki dönemde hayat sigortalarına ağırlık vereceklerini söyledi. Hayat sigortasının aslında bir koruma ürünü olduğunu  vurgulayan Çevik, “Geçmişin hatalarını taşıyoruz hâlâ, toplum hayat sigortası denilince biriktirilen paradan bahsediyor, ama bence hayat sigortası bir koruma yöntemidir. Yani insanların teminatıdır. Nasıl kasko ve konut sigortası aracımızı ve evimizi koruyorsa, hayat sigortası da geride kalacak olanların yaşam standardını korumaya yönelik bir üründür. Bu yüzden de hepimizin hayat sigortasına önem vermesi lazım” dedi.
ING olarak hayat sigortalarında Türkiye’de çok büyük bir eksiği tamamladıklarını dile getiren Çevik, “Biz hayat sigortası yaptırmak isteyen insanlara 65 yaşına kadar yenileme garantisi veriyoruz. 65 yaşa kadar yenileme garantisiyle yarın siz hastalanırsanız ben sizin poliçenizi reddetmeyeceğim diye garanti veriyoruz. 65 yaşından sonra zaten çoluk çocuk büyümüş, herkes kendi hayatını kurmuş oluyor ve size ihtiyacı kalmamış oluyor, maddi olarak. O zaman hayat sigortasından çok sağlık sigortasına ihtiyacımız var” diye konuştu.
Hayat sigortalarına sağlanan vergi avantajlarını da değerlendiren Çevik şunları söyledi: “Hayat sigortalarının vergi avantajlarından çok bizim onu yeterince tanıtmıyor olmamız sorun. Hayat sigortasının vergi avantajı az, ama yok değil, var. Fakat biz anlatmıyoruz. Sorun burada. Devletten vergi avantajını yükseltmesini istemek yerine bizim hayat sigortasını daha çok tanıtabilmemiz lazım. Bugün hayat sigortasından yüzde 15 bir iade alıyorsunuz, faizlerin yüzde 7-8 olduğu bir ortamda yüzde 15 hâlâ iyi bir rakam. Sigortanın gelişmesi için devletin desteği de önemli. Kamu, ‘sigorta yaptırın, sigorta önemlidir’ demeli. Bugün DASK için yapılan şey çok güzel, deprem sigortası çok önemli.”
Genel Müdür Yardımcısı İhsan Çevik, “ING Emeklilik olarak önümüzdeki dönemde emeklilik ve hayat branşlarında nasıl bir çizgi izleyeceksiniz? Kâr sorununu nasıl çözeceksiniz?” şeklindeki sorumuzu şöyle yanıtladı: “Geçen sene vatandaşın menfaatine bizim aleyhimize bir durum oldu, yönetim gider kesintileri otomatikman en fazla yüzde 2’ye çekildi, fon kesintileri de yüzde 1.93’e düşürüldü. Bunun sektörel zararı ciddi boyutta. 2013’te bizim fon büyüklüğümüz 1.2 milyardı, biz hiç müşteri katmasaydık 2003 – 2005’te satış yaptığımız müşteriden yapacağımız yasal kesintilerle 26 milyon daha fazla gelir kazanacaktık. Ama devlet, ‘yönetim gider kesintilerini düşürüyoruz’ dedi ve biz bu gelirlerden olduk.”
“Biz zaten emeklilik şirketleri olarak 6-7 yılda para kazanmayı umuyorduk” diyen Çevik  şöyle devam etti: “Yeni kanunla bu süre 12-13 yıla çıktı, ama insanlar kalırsa. İnsanlar kalmazsa daha kötü. Bunu nasıl engellersiniz? Başka ürünler satarak, sadece emeklilik satmayarak. Biz de artık hayat sigortasına ağırlık vereceğiz ve elbette emekliliğe devam edeceğiz, çünkü şu anda emeklilikte iyi bir oyuncuyuz ve
6. sıradayız.”
Sadece emeklilikle şirketlerin devam etmesinin mümkün olmadığını ifade eden Çevik, “Devlet katkısı da kısa süre sistemde kalındığında alınmıyor, uzun vadede alınabiliyor. Devlet katkısından bizim bir kârımız yok. Ama vatandaş için çok büyük bir avantaj. 1.000 lira ödeyene 250 lira az bir para değil. Bu katılımcı bir de hayat sigortası yaptırırsa geleceğini garanti altına almış olur, çünkü bireysel emeklilik koruma yapmıyor.”
“Sonuç olarak şunu söylemeliyim ki sigorta iyi bir şey ve biz bunu anlatabilmeliyiz” diyen Çevik, sözlerini şöyle noktaladı: “Biz kendi açımızdan bu seneyi yavaş yavaş hayat sigortasına geçiş yılı olarak görüyoruz. Ürünlerimizi geliştireceğiz, paketlerimizi hazırlıyoruz, çünkü tek başına hayat sigortası deyince insanlar sıcak bakmıyor. Ama BES’in yanında biz bunu bir şekilde insanlara sunacağız. Bilinçli şekilde satacağız. Niyetimiz bu.”

Yorum yazın