Harçlarla ilgili değişiklikler:
9 AĞUSTOS 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (Kanun No:6728) ile; bazı vergi kanunlarında değişiklikler yapılmıştır. Bunlardan damga vergisi ile ilgili olanlara daha önce değinmiştik. Bu yazımızda ise harçlarla ilgili değişikliklere özet olarak yer vereceğiz:
Anonim ve Limited Şirket Ortaklık Paylarının Devrinde Harç İstisnası: Anonim ve limited şirket ortaklık pay devrine yönelik işlemler Harçlar Kanunu’ndaki harçlardan istisna edilmiştir.
İhracat ve Diğer Döviz Kazandırıcı İşlemlerde Harç İstisnası: İhracat ve diğer döviz kazandırıcı işlemlerle ilgili istisnalar yasada dar olarak hüküm altına alınmış ve kapsamı tebliğle belirlenmiş iken, bu defa tebliğdeki düzenlemeler bazı değişikliklerle Harçlar Kanunu’na alınmış böylelikle bu açıdan oluşan ihtilafların önüne geçilmek istenmiştir.
Bir Nüshadan Fazla Düzenlenen Kağıtlarda Harç Uygulaması: Birden fazla nüsha olarak düzenlenen ve belli bir bedeli içeren nispi harca tabi kağıtlarla ilgili olarak sadece bir nüsha üzerinden noter harcı tahsil olunacaktır.
Sözleşme ve Diğer Kağıtlardaki Bedelin Artması: Noterde işleme konu edilmiş belli tutarı içeren her türlü senet, sözleşme ve kağıtların değiştirilmesi halinde, sadece artan miktar üzerinden aynı nispette harç alınacaktır.
Finansal Kiralama İşlemlerinde Harç: 6361 sayılı Kanun kapsamındaki finansal kiralama işlemlerinde, kiralanan taşınmazın sözleşme sonunda kiracıya devri tapu harcından istisna edilmektedir. (Eski düzenlemede, sadece konut finansmanı amacıyla yapılan finansal kiralamalarda kiralanan konutun kiracıya devri ile ilgili istisna mevcuttu) Öte yandan; 6361 sayılı Kanunun 37. Maddesindeki istisna ile ilgili birinci fıkra aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir (ilave edilen ibareler altı çizili ve koyu harflerle gösterilmiştir):
“Finansal kiralama sözleşmeleri ve bu sözleşmelerin devrine ve tadiline ilişkin kâğıtlar, finansal kiralama konusu malların teminine ilişkin olarak kiralayan ve satıcı arasında düzenlenen sözleşmeler ile bunların teminatı amacıyla düzenlenen kağıtlar damga vergisinden, bu kağıtlarla ilgili yapılacak işlemler (finansal kiralama konusu gayrimenkullerin kiralayanları tarafından devir alınmasına yönelik tapu işlemleri hariç) harçtan müstesnadır.”
Diğer Düzenlemeler: Kira sertifikası kapsamındaki işlemlerle ilgili istisna hükmü genişletilmiştir.
Damga vergisi istisnalarına benzer şekilde harç istisnaları getirilmiştir. (Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki işlemler, yatırımlarda devlet yardımları kapsamında bazı ürünlerin imalatçılardan alımına yönelik işlemler, bazı yurtdışı şirketlerinin alınması ve buna yönelik danışmanlık hizmeti alınmasına yönelik işlemler, binalarda ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik işlemler, sanayi sicil belgeli imalatçıların imalatta kullanmak üzere yeni makine teçhizat alımına yönelik işlemler, yurtdışı ürün tanıtımı ve pazarlamaya yönelik örnek ürün, tanıtım ve promosyon amaçlı ürünlerin bedelsiz ihracına yönelik işlemler ile yurtdışı fuar katılımına yönelik işlemler, deniz taşıtlarına yönelik işlemler)
Öğrencilerin burs, öğrenim kredisi almak, okula veya öğrenci yurduna girebilmek için düzenledikleri belgelerle ilgili işlemler harçlardan istisna edilmiştir.
Ticaret sicili harçlarının Ticaret ve Sanayi Odalarınca makbuz mukabili tahsiline imkan sağlanmıştır.
Tahkim yargılamasında nispi karar ve ilam harcı alınmayacaktır.
Kuruluş aşamasındaki defter tasdiklerinden Noter harcı alınmayacaktır.
Tacirler arası ipotek tesis işlemlerinde harçlar yüzde elli oranında uygulanacaktır.
Belediye Gelirleri Kanunu’nun konuyla ilgili bölümlerine; teşvik belgeli yatırımların bina inşaat harcından, bu kapsamdaki yapı ve tesislerin imar harçlarından istisna edilmesine yönelik hükümler eklenmiştir.