Ekonomik büyüme için BES çok önemli
Eylül başı itibarıyla katılımcıların fon tutarının 50 milyar lirayı aştığı BES, ekonomik büyüme için önemli bir araç olma yolunda hızla ilerliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan büyüme rakamlarına ilişkin ikinci çeyrek değerlemesiyle ilgili olarak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, 2016 yılı ikinci çeyreğinde ekonominin, bir önceki yılın aynı dönemine göre %3.1 oranında büyüdüğü, yaşanan jeopolitik gerginliklere ve küresel ekonomideki zayıflamaya rağmen yılın ilk yarısında büyümenin %3.9 seviyesinde gerçekleştiği belirtildi.
Zayıflayan küresel ticaret hacmi ve ticaret ortaklarının düşük talebi nedeniyle 2014 yılı son çeyreğinden itibaren ekonomide, iç talep ağırlıklı bir büyüme gerçekleştiğini vurgulayan Şimşek, 2016 yılı ikinci çeyreğinde iç talebin, büyümeye %5.2 katkı sağladığını, ancak dış talebin %2.1 oranında azalarak büyümeyi sınırladığına dikkat çekti.
Şimşek, büyümenin istihdam oluşturma kapasitesi yılın ikinci çeyreğinde de devam ettiğini, son bir yılda 795 bin kişiye ilave istihdam sunulduğunu ve böylece toplam istihdamın 7.2 milyon kişiye ulaştığını belirtti.
Diğer yandan, hem küresel gelişmeler hem de yurtiçi faktörlerin etkisiyle genel koşulların zayıfladığının altını çizen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bu durumun ekonomide yavaşlamaya neden olduğunu, ancak bu durumun kalıcı olmadığını belirtti. Temmuz ayında gerçekleşen bu düşüşün etkisinin geçtiğini, ağustos ayı verilerine göre ihracatta önemli oranda iyileşme gerçekleştiğini söyledi.
Yapılan yazılı açıklamada, ek olarak, ekonominin ileriki dönemlerde sağlıklı ve yüksek oranda büyümeye devam edebilmesi için yurtiçi tasarrufların ve yatırımların artırılmasının önemine dikkat çekildi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz ay yasalaşan Bireysel Emeklilik Sistemi’ne otomatik katılım gibi önemli düzenlemelerle birlikte, daha güçlü ve kapsayıcı bir büyümeye ulaşmanın amaçlandığını da sözlerine ekledi.