Doğal afetlerde ekonomik hasar azaldı, ölümler arttı

Munich Re’nin yayınladığı doğal afetler yarı yıl raporuna göre, küresel sigorta sektörünün 2015 yılının ilk yarısında doğal afetlerden kaynaklı kaybı 12 milyar dolar oldu. Bu rakam, doğal afet kaynaklı hasarların 10 yıllık ortalamasının (27 milyar dolar) yüzde 56 altında.
2015 yılının ilk yarısında ekonomik hasar ise 35 milyar dolar oldu. 10 yıllık (95 milyar dolar) ve 30 yıllık (64 milyar dolar) ortalamanın altına düştü.

ÇİN VE HİNDİSTAN’I SICAK NEPAL’İ DEPREM VURDU
2015’in ilk ve ikinci çeyreğinde meydana gelen sigortalı hasar ise, hem 10 yıllık (27 milyar dolar) hem de 30 yıllık (15 milyar dolar) ortalamanın altında gerçekleşti.
Kanada’nın bazı bölgelerinde ve ABD’nin kuzeydoğusunda yaşanan yoğun kar fırtınası, Nepal’deki yıkıcı depremler ve Asya’nın bazı bölgelerinde yılın ilk yarısında yaşanan sıcak hava dalgasının dâhil olduğu toplam küresel ekonomik hasar ise 35 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Yılın ilk yarısında meydana gelen en yüksek maliyetli doğal afet ise nisan ayında Nepal’de gerçekleşen 7.8 büyüklüğündeki deprem oldu. 8 bin 850 kişinin öldüğü depremde 4.5 milyar dolar toplam ekonomik hasar meydana geldi. Bu da gelişmekte olan ülkelerle gelişmiş ülkeler arasındaki sigortalılık oranı farkını gösteriyor. Nepal’deki ekonomik hasarın sadece 140 milyon doları sigortalı, bu da yüzde 3.1’lik orana denk geliyor.
Nepal’de gerçekleşen ekonomik hasar, Nepal’in yıllık gayri safi yurtiçi hasılasının neredeyse dörtte birini oluşturuyor.
Sigorta sektörü açısından hasarın en ağır olduğu doğal afet 2015’in ilk yarısında ABD ve Kanada’da gerçekleşen şiddetli kış şartları oldu. 2.4 milyar dolarlık ekonomik kaybın yüzde 75’i olan 1.8 milyar dolarını sigorta sektörü gerçekleştirdi.

NEPAL DEPREMİNDE 8.850 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
2015 yılında doğal afetlerden kaynaklı ölümler 2014 yılının ilk yarısındaki ölümlerden sayıca daha fazla. Ölümlerin 8 bin 850’si Nepal’deki depremden kaynaklanırken, Hindistan ve Pakistan’da ise sıcak hava dalgası nedeniyle 3 bin 600 kişi hayatını kaybetti. Çin’de gerçekleşen şiddetli fırtına ise 442 kişinin canını aldı.
Munich Re Yönetim Kurulu Üyesi ve Reasürans Operasyonları CEO’su Torsten Jeworrek konuyla ilgili şunları söyledi: “Yılın ilk yarısında yaşanan doğal afetler bir kere daha gösteriyor ki, özellikle gelişmekte olan ülkelerde doğal afetlerin zararlarını azaltacak önlemler alınmalı. İnsanların daha iyi korunmasını sağlamak ve zararı olabildiğince en düşük seviyede tutmak büyük önem taşıyor.”
İlk yarıda 12 milyar dolarlık sigortalı hasar meydana gelirken, 2014 yılının ilk yarısında toplam 23 milyar dolar sigortalı hasar meydana gelmişti. 2015 yılının ilk iki çeyreğinde 16 bin 200 kişi hayatını kaybetti, geçen yılın aynı döneminde ise 2 bin 800 kişi hayatını kaybetmişti.
Avrupa’da ise Niklas kar fırtınası büyük hasarlara neden oldu. Yaşanan kar fırtınası toplamda 1.4 milyar dolarlık ekonomik kayba neden oldu, bunun yaklaşık 1 milyar doları ise sigortalı hasar. ABD’de gerçekleşen sigortalı hasar ise 8 milyar dolar. Önümüzdeki aylarda büyük bir fırtına görülebileceğini söyleyen Munich Re Geo Risk Araştırmaları Başkanı Peter Höppe, bunda aşırı hava akımının etkili olabileceğini söylüyor. 2015 yılında Amerika’nın güneyinde şiddetli hava olayları, Kuzey Atlanta’da ise kasırga olaylarının yaşanabileceğini söyleyen Höppe, Hindistan ve Pakistan’daki sıcak hava dalgasının ise El Nino koşullarından kaynaklandığını belirtti.

25 Nisan 2015 tarihinde Nepal’de gerçekleşen 7.8 büyüklüğündeki depremde 8 bin 600 kişi hayatını kaybetti ve 23 bin kişi yaralandı. Deprem sonucunda meydana gelen 4.5 milyar dolarlık ekonomik hasar, Nepal’in yıllık gayri safi yurtiçi hasılasının (19 milyar dolar) neredeyse dörtte birini oluşturuyor.

08-15-nepaltbl08-15-nepaltbl2

Yorum yazın