Damga vergisi ile ilgili kanun değişiklikleri:

YAZIMIZIN kaleme alındığı tarih itibariyle TBMM’de  görüşülmekte olan Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nda çeşitli kanunların yanı sıra Damga Vergisi Kanunu’nda da bazı değişiklikler  öngörülmektedir. Yazımızda tasarıda yer alan damga vergisi ile  ilgili değişikliklerden bazılarına kısaca yer verilmiştir. Tasarının farklı bir şekilde kanunlaşması ihtimalinin dikkate alınarak yazımızın okunmasında fayda bulunmaktadır.
Anonim ve limited şirketlere ait ortaklık  payı devirlerine ilişkin olarak düzenlenen kağıtlar damga vergisinden istisna edilmektedir. Böylelikle halen sadece pay senetlerinin (hisse senetleri) devrindeki istisna, pay senedine bağlanmamış olan anonim şirket ortaklık payları ile limited şirket paylarını da kapsayacak şekilde genişletilmektedir.
Nispi damga vergisine tabi kağıtlar (örneğin sözleşmeler)  halen birden fazla nüsha düzenlendiğinde her nüshası aynı nispette ayrı ayrı vergilendirilmektedir. Tasarı ile, nispi damga vergisine tabi kağıtların sadece bir nüshasının vergilendirilmesi öngörülmektedir.
Damga vergisine tabi aynı kağıt üzerinde birden fazla adi kefalet ve garanti taahhüdü olması halinde, bunların her birinden ayrı ayrı vergi alınması yerine sadece bir kefalet ve bir garanti taahhüdü için  vergi alınması yönünde düzenleme yapılmaktadır.
Pey akçesi, cayma tazminatı, ücret tevkifi, cezai şart gibi bir sözleşmenin müeyyidesi mahiyetindeki taahhütlerden  (başlı başına bir sözleşmeye konu olmadıkça) damga vergisi alınmaması öngörülmektedir.
Damga vergisine tabi kağıtların sayıldığı (I) sayılı tablonun sözleşmelerle ilgili bölümünde  bazı sözleşme çeşitlerine yer verilmek suretiyle bunlara Bakanlar Kurulu’nun yetkisini kullanması halinde farklı oranda vergi uygulanması imkanı sağlanmaktadır.
Vergilerle ilgili olarak kanuni süresi içinde verilen düzeltme beyannamelerinin damga vergisine tabi olmayacağı hükmü eklenmektedir.
Halen “Sigorta mukavelenameleri, sigorta ücretine ait makbuzlar ve sigortanın tecdit ve temdidi ile temin olunan meblağın tezyidi halinde verilen beyanname ve avönanlar” şeklindeki  damga vergisi istisnası hükmünün “Sigorta, reasürans ve koasürans sözleşmeleri, bireysel emeklilik, gruba bağlı bireysel emeklilik, işveren grup emeklilik sözleşmeleri, diğer kağıtlarda yer alan sigorta yaptırma taahhütleri ile sigorta primleri ve bireysel emeklilik katkı paylarının ödenmesine ilişkin kağıtlar ve sigortanın tecdit ve temdidi ile temin olunan meblağın tezyidi halinde verilen beyanname ve avönanlar” şeklinde değiştirilmesi öngörülmektedir.
Damga Vergisi Kanununun Ek.2. Maddesinde; döviz kazandırıcı faaliyetlerle ilgili kağıtların damga vergisinden istisna olduğu, döviz kazandırıcı işlemlerin neler olduğu ve uygulama usul ve esaslarının ilgili bakanlıklarca müştereken belirleneceği hükmü mevcuttur. Konuyla ilgili olarak yayınlanan tebliğ ile istisna kapsamı işlemler ve uygulamaya yönelik diğer usul ve esaslar belirlenmiş durumdadır. Bu defa tasarı ile daha önce tebliğle düzenlenmiş olan hususlar bazı değişiklikler ve ilavelerle birlikte Kanun metnine alınmaktadır.
Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki alımlar, imalatçıların makine ve teçhizat alımları, finansal kiralama kapsamındaki malların temini, bazı deniz taşıtlarının inşası, bakımı, onarımı ve binalarda  ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik işlemlerde düzenlenen kağıtlarda istisna hükümleri düzenlenmektedir.
Banka kredileri ile ilgili istisna kapsamına bunların devri ve krediden doğan alacakların temliki de dahil edilmektedir.
İhracatı teşvik etmek, ülkemizde üretilen ürünlerin yurtdışı pazarlara açılmasını sağlamak amacıyla, bedelsiz ihracata ve yurtdışı fuarlara katılıma ilişkin kağıtlara istisna sağlanması öngörülmektedir.

Yorum yazın