Çalışanlar BES’e otomatik katılıma sıcak bakıyor
NN Hayat ve Emeklilik, otomatik katılımla ilgili şirket ve çalışan yaklaşımlarını belirlemek amacıyla Nielsen’a bir araştırma yaptırdı. Bu geniş çaplı araştırmaya Türkiye’nin farklı bölgelerinden 8 ildeki, 15 ve üzeri çalışanı olan şirketlerden toplam 750 çalışan ve 419 işveren/yönetici katıldı.
Araştırma sonuçları çalışanların otomatik katılıma sıcak baktığını da gösterdi. Her 10 kişiden 3’ü sisteme dâhil olmak istemediğini, 4’ü de kararsız olduğunu belirtiyor. Bu rakam çalışanların doğru bilgilendirilmesi ile sisteme dâhil olma isteğinin artabileceğine işaret ediyor. Bu noktada tavsiye ve açık iletişim önem kazanıyor.
BES’te otomatik katılıma dâhil olmak isteyenlerin başlıca motivasyonu “sistemin güvenilirliği” iken, katılmak istemeyen veya kararsız kalanların belirttiği gerekçe “sisteme karşı güvensizlik.” Sektörün karşı karşıya olduğu zorluklardan biri, fon performansı ve düşük getiri konusundaki algıyı değiştirmesi gerekmesi. Ancak bu zorluklar bir yana, katılımcılar otomatik katılımın faydalarının da farkında. %25 devlet katkı payı, cayma süresinin sonunda verilecek 1000 lira değerindeki ek devlet katkısı ve sistemin düzenli tasarruf etmeye yardımcı olacak olması, katılmak isteyenler için başlıca sebepler olarak sıralanıyor.
İŞVERENLERİN YAKLAŞIMI OLUMLU
Araştırma kapsamında; işverenlerin bakış açısını da öğrenmek amacıyla firma sahibi, ortağı ya da diğer yönetici pozisyonlarında görev alan ve bireysel emeklilik sistemi ile ilgili konularda karar verici konumdaki 419 kişiyle görüşüldü.
Bireysel Emeklilik Sistemi’ne otomatik katılım, yöneticiler nazarında %80 ile oldukça yüksek bilinirliğe sahip ve araştırmaya katılanların üçte ikisi otomatik katılımdan memnun olacağını belirtti. Ek olarak yöneticilerin yarısından fazlası otomatik katılımın Türkiye ekonomisine yarar sağlayacağı görüşünde.
Yeni düzenlemeye göre çalışanlar otomatik katılımla emeklilik planına dâhil olduktan itibaren 2 ay içinde herhangi bir maddi kaybı olmadan sözleşmesinden cayabiliyor. Bugün, 10 kişiden 4’ü sistemde uzun süreli kalacağını söylüyor. Bu noktada hem hükümet hem de emeklilik şirketleri için kişilerin sisteme güven seviyelerini artırmak için rehberlik yapmaları önem kazanıyor.
‘GÜVEN FAKTÖRÜ ÖNE ÇIKIYOR’
NN Hayat ve Emeklilik CEO’su Frank Eijsink, Türkiye’de BES’in geldiği noktayı ve araştırmanın çarpıcı başlıklarını şu sözlerle aktardı: “Bağımsız araştırma şirketi Nielsen ile yaptığımız araştırma gösteriyor ki, hem çalışanlar hem de işverenler otomatik katılıma sıcak bakıyor. Araştırma sayesinde Türkiye’deki potansiyel katılımcıların önceliklerini ve eğilimlerini analiz ettik. Araştırmada öne çıkan temel faktör ‘Güven’ oldu. İşverenler, bekle ve gör davranışı eğilimindeki çalışanlara göre sisteme karşı biraz daha pozitif. Biz NN Hayat ve Emeklilik olarak 170 yıllık köklü bir geçmişe sahip NN Group’un çatısı altında faaliyet gösteriyoruz. Başta Avrupa olmak üzere 18 ülkede faaliyet gösteriyoruz ve emeklilik konusundaki deneyimimizle dünya çapında 15 milyonu aşan müşteriye hizmet veriyoruz. Bireysel Emeklilik Sistemi, Türkiye’de uygulamaya başladığından itibaren müşterilerimizin finansal geleceklerini güvence altına almalarına yardım ediyoruz. Sahip olduğumuz bilgi birikimi ve deneyimimiz mevcut müşterilerimizin bizi tercih etme ve bize güvenme sebeplerinin başında geliyor. Otomatik katılımda da NN’in bu konuda sahip olduğu global deneyim ve uzmanlığı ile her zaman müşterilerimizin yanında olacak ve kolay, hızlı ve güvenilir süreçlerimiz ile en mükemmel müşteri deneyimini yaşatacağız. Katılımcılar emeklilik tasarruflarının sağlam olmayan bir şirkette değerlendirilmesini istemiyor ve uzun süreli istikrar arıyor. Biz de NN olarak, otomatik katılım konusunda özellikle Romanya ve Polonya’da edindiğimiz global tecrübemiz ve uzmanlığımızla Türkiye’de çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz.”