Allianz: 2022’de işletmelerin en büyük endişesi siber saldırılar

Allianz: 2022’de işletmelerin en büyük endişesi siber saldırılar

Eşi benzeri olmayan siber saldırılar, iş kesintileri ve tedarik zinciri aksaklıklarının yanı sıra doğal afetlerle geçen 2021 yılı bu üç tehlikeyi bu yılki Allianz Risk Barometresi’nde küresel iş riskleri listesinin en üstüne taşıdı.

Siber saldırılar, Allianz Risk Barometresi 2022’de yüzde 44 ile zirveye yerleşti. İş kesintileri yüzde 42 ile ikinci sıraya gerilerken doğal afetler ise yüzde 25 ile üçüncü sırada yer aldı. Allianz Global Corporate & Speciality (AGCS) Küresel Siber Başkanı Scott Sayce fidye yazılımların siber suçlular için büyük bir iş alanı haline geldiğini belirterek “Siber suçun ticarileştirilmesi, güvenlik açıklarından büyük ölçekte yararlanmayı kolaylaştırıyor. Teknoloji tedarik zincirlerine ve kritik altyapıya yönelik daha fazla saldırı göreceğiz” dedi.

TEDARİK ZİNCİRİ AKSAKLIKLARI 2022’DE HAFİFLEYEBİLİR

Ankete katılanların yüzde 45’i son tedarik zincir aksaklığının sektörlerinde büyük bir etki yarattığını belirtti. Bu da pandeminin aslında modern tedarik zincirinin kırılganlığını, karmaşıklığını ve birden fazla olayın nasıl bir araya gelerek sorunlara yol açabildiğini ortaya çıkarıyor.

Rapor, tedarik zinciri aksaklıklarının 2022’nin ikinci yarısında COVID-19 salgınının ‘izin vermesiyle’ hafiflemesinin beklendiğini aktarıyor.

TÜRKİYE EN FAZLA İŞ KESİNTİSİ RİSKİ GÖRÜLEN ÜLKELER ARASINDA

Bu yıl yüzde 42 ile ikinci sıraya gerilen iş kesintileri riskinin en çok görüldüğü ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor.

Raporda geçtiğimiz 18 ayın iş kesintileri için bir uyanma çağrısı olduğu ve risklerin öngörülebilir gelecekte yüksek seviyede kalmaya devam etmesinin muhtemel olduğu bildirildi. AGCS Ceo’su Joachim Mueller iş kesintisinin 2022’de temel risk teması olmaya devam edeceğini söyledi.

Mueller sözlerine şöyle devam etti: “Çoğu şirket için en büyük korku, ürünlerini üretememek veya hizmetlerini sunamamak. 2021, çeşitli tetikleyicilerin neden olduğu daha önce benzerini görmediğimiz düzeyde aksamalara sahne oldu. Siber saldırılar, iklim değişikliği bağlantılı hava olayının tedarik zinciri etkisi, pandemi kaynaklı üretim ve nakliye problemlerinin yanı sıra hasara yol açtı. 2022 yılı yalnızca durumun kademeli olarak hafifletilmesini vaat ediyor ancak COVID-19 kaynaklı daha fazla sorun göz ardı edilemez. İş kesintilerinin birçok nedenine karşı dayanıklılık oluştırmak şirketler için giderek artan rekabet avantajı haline geliyor.”