Aksigorta Türkiye’nin sağlık haritasını çıkardı

Yöntem Araştırma’nın gerçekleştirdiği anket CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Anketi) yöntemiyle yapıldı.
Araştırma, İstanbul, Ankara, Adana, İzmir, Bursa, Kayseri, Malatya, Samsun, Erzurum, Tekirdağ, Diyarbakır ve Trabzon’da yaşayan, kotalı örneklem yöntemi kullanılarak belirlenen 18 – 50 yaş grubuna dahil Türkiye kent nüfusu temsili toplam 808 kişiyle ağırlık kullanılmadan gerçekleştirildi.
Araştırmaya göre, check-up yaptırmayanların %51’i gerek görmediği için yaptırmadığını belirtirken %18’i vakit ayıramadığından bahsediyor. %14 ise check-up yaptırmak için yeterince sağlıklı olduğunu düşünüyor. Erkeklerde check-up yaptırma düzeyi yüzde 33’ken kadınlardaki düzey %21.
Hastalıkların erken teşhisinde çok önemli bir adım olan check-up yaptırmayanların düzeyi %73’ken kanser gibi erken teşhisin çok önemli olduğu bir hastalıksa Türk halkının en çok korktuğu hastalıkların başında geliyor. Araştırmaya katılanların %77’si kansere yakalanmaktan korktuklarını belirtirken kanseri felç olmak (%22) ve kalp krizi geçirmek (%18) büyük farkla takip ediyor.

TÜRK HALKI ESTETİK OPERASYONA KARŞI DEĞİL
Aksigorta’nın yaptırdığı araştırmaya katılanların %70’i estetik operasyona karşı olmadığını belirtirken bu gruptaki her dört kişiden biri bir gün kendisinin de estetik operasyon yaptırabileceğini belirtiyor. Türkiye’deki 30 yaş altı nüfus estetik operasyonlara daha olumlu bakıyor. Estetik operasyon yaptırmak isteyenler arasında %36 burnundan memnun değil. Karın gerdirme ve saç ektirme de burun ameliyatlarının ardından geliyor.

GÖZLERİMİZE YETERİ KADAR İYİ BAKMIYORUZ
Aksigorta’nın yaptırdığı araştırmada ilgi çeken diğer iki başlık da göz ve diş sağlığı. 18 – 50 yaş nüfusun %21’i şimdiye kadar hiç göz muayenesi yaptırmamış. Türkiye’de her dört kişiden biri gözlük kullanıyor. Ortalama 26 yaşında gözlük kullanılmaya başlanıyor.
Dişçi korkusu hâlâ devam ediyor. Araştırmaya katılanların %21’i dişçiden korktuğunu belirtiyor. Bu düzey kadınlarda %26’yken erkeklerde %16’ya düşüyor.

Yorum yazın