2016 yılına doğru bazı hatırlatmalar
Elektronik Fatura ve Elektronik Defter:
421 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği ile bazı mükelleflere elektronik fatura (e.fatura) düzenleme ve alma, elektronik defter (e.defter) tutma zorunluluğu getirilmiş olup, 20 Haziran 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 454 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği ile e.fatura ve e.defter zorunluluğu kapsamına girenler genişletilmiştir. Tebliğe göre; mükelleflerin bir bölümü 2016 yılı başından itibaren, tebliğde belirtilen kriterlerin süreç içinde gerçekleşmesine bağlı olarak diğer bazı mükelleflerin de izleyen yıllarda e.fatura ve e.defter kapsamına dahil olması zorunludur. Diğer taraftan, yine aynı tebliğ ile e.fatura sistemine kayıtlı olanların 2016 yılı başından itibaren mal ve yolcu beraberi eşya ihracında da e.fatura düzenlemeleri zorunluluğu getirilmiştir.
Vergi Usul Kanunu Kapsamında Elektronik Tebligat
27 Ağustos 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 456 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği uyarınca, 2016 yılı başından itibaren uygulanmak üzere kurumlar vergisi mükellefleri ile (basit usul hariç) ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gerçek usule tabi gelir vergisi mükelleflerine VUK’na göre tebliği gereken evrak elektronik ortamda tebliğ edilebilecektir. Bu mükellefler söz konusu tarihten önce vergi dairesine başvurarak elektronik tebligat adresi almak ve 2016 yılı başından itibaren kullanmak zorundadır. Uygulama, 1 Ocak 2016 tarihinde başlayacak olmakla birlikte bu tarihten önce bildirimde bulunanlara 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren elektronik tebligat yapılabilmektedir.
Elektronik Arşiv Uygulaması:
30 Aralık 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 433 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği’nde elektronik arşiv (e-arşiv) uygulaması düzenlenmiştir. Anılan genel tebliğde daha sonra 443 No’lu VUK Genel Tebliği ile bazı değişiklikler yapılmıştır. E-arşiv Uygulaması; Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak faturanın elektronik ortamda oluşturulması, elektronik ortamda muhafazası, ibrazı ve raporlamasını kapsayan uygulamayı ifade etmektedir. İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2014 yılı gelir tablosu brüt satış hasılatı tutarı 5 milyon lira ve üzerinde olan mükellefler, en geç 1 Ocak 2016 tarihine kadar e-arşiv Uygulamasına geçmek zorundadır. Kapsama giren mükelleflerin belirlenen tarihten önce e-fatura ve e-arşiv başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlamaları gerekmektedir. (Bu uygulamada, e.fatura uygulamasına kayıtlı olanlara e.fatura, kayıtlı olmayanlara e.arşiv uygulamasına göre belirlenen fatura düzenleniyor ve yine tebliğdeki şekilde tebliğ ediliyor ve muhafaza ediliyor.)
Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar (ÖKC):
Basit/bilgisayar bağlantılı yeni nesil ÖKC kullanan mükelleflerin işletmelerindeki harici banka POS cihazlarını 1 Ocak 2016 tarihine kadar yetkili ÖKC firmaları aracılığıyla yeni nesil ÖKC’lere (Gelir İdaresi Başkanlığı Mesajlaşma Protokollerine uygun olarak) bağlatmaları zorunlu olup, bu tarihten sonra yeni nesil ÖKC’den bağımsız banka POS cihazlarını kullanmaları mümkün bulunmamaktadır. Faaliyetlerinde seyyar EFT- POS (banka POS) cihazı kullanan mükelleflere ise 1 Ekim 2013 tarihinden itibaren EFT-Pos özellikle yeni nesil ÖKC kullanma zorunluluğu getirilmiş durumdadır. (451 No’lu VUK Genel Tebliği ile değişik 3 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 435 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği)
2015 Yılı Sonunda Yürürlükten Kalkma Durumu Olan Bazı Düzenlemeler:
Vergi kanunlarındaki bazı Geçici Maddelerin yasal bir değişiklik yapılmadığı takdirde 2015 yılı sonunda yürürlükten kalkma durumu sözkonusudur. Bunların içinde kanaatimizce en önemlisi tahvil ve mevduat faizleri, repo gelirleri gibi bazı menkul sermaye iratları ile menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılma gelirlerinin kesinti (stopaj) yoluyla vergilendirilmesini düzenleyen Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 67. Maddesidir. Söz konusu maddenin yürürlük süresinin uzatılmaması halinde, anılan Madde yerine Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu’ndaki konuyla ilgili genel Maddelerin uygulanması gerekecektir. Bu hükümler uygulandığında ise, sayılan gelirlerin bir bölümü yine vergi kesintisine tabi olacak, ancak hem bunların bir bölümünün hem de tevkifat kapsamı dışında kalan gelirlerin gerçek kişilerce yıllık beyanname ile beyan edilmesi gerekebilecektir.