Yumuşak etin sırrını Şef Takemura’dan öğrendik
Geçen ay yazarlar yemeği için İstanbul Ulus’taki Sunset’te buluştuk. Mevsim kış, hava pusluydu. Yükseklerden izlediğimiz Boğaz’ın akışı da griye çalıyordu biraz…
Sunset Restoran, hem Türk mutfağı hem de suşi servisi yapan bir mekan. Hal böyle olunca, arkadaşların çoğu Türk mutfağını tercih ederken Faruk Kaptan ve Ali Erül suşiye yazıldılar. Yazıldıkları şefin kim olduğunu yemeğin sonuna doğru garsonların bize dağıttığı “Sunsetter” dergisinden öğrendik. Meğer arkadaşlar, Hiroki Takemura ustaya yazılıyorlarmış. Dergideki röportajda Hiroki Takemura’nın geçmişi ve İstanbul’a nasıl geldiği anlatılıyor. Ama bu arada ben de Takemura’dan yeni bir şey öğrendim: Yumuşak etin sırrı…
Dergideki röportajda Şef Takemura’ya Japonya’da etlerin çok yumuşak olduğu, bunun nedeninin hayvanlara masaj yapılmasından mı kaynaklandığı şeklinde bir soru soruluyor. Japonya’da hayvanlara çok iyi bakıldığını, müzik dinletildiğini, ama kesinlikle masaj yapılmadığını belirten Takemura bunun sırrını şöyle açıklıyor: “Japonya’da hayvanlar alınlarından tek kurşunla vuruluyor. Böylece stresi algılayamayan hayvan kendini bırakıveriyor ve et de yumuşak oluyor.”
Geçen ayki yemekte konuklarımız Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, genel müdür yardımcıları Özgür Obalı, Atilla Benli, Adem Duman, Mithat Şahin ve Kurumsal İletişim Müdürü Örge Doğan’dı.
Çok keyifli bir yemek yedik. Faruk Kaptan çok güzel iki Karadeniz fıkrası anlattı, ama onun suşi şefi Takemura’nın öyküsü yüzünden benim fıkraları yazacak yerim kalmadı. (M. Emin Özcan)