VHV Reasürans güçlü BT altyapısıyla yola çıktı

VHV Reasürans CEO’su Maximilian Stahl, bir reasürans şirketi için bilgi teknolojileri (BT) altyapısının öneminden bahsetti.
Yeni bir reasürans şirketi kurmak için birçok zor süreçten geçildiğini söyleyen Stahl, “Finansal gereksinimleri hesaplamak, iş planları, politikalar, prosedürler ve insan kaynağı planlamaları yapmak gerekiyor. Ayrıca, bunlar oluşturulurken mevzuatsal yükümlülüklerin de göz önünde bulundurulması lazım. Bu süreçlerin tamamı tüm bu unsurların nasıl bir BT altyapısı ile yönetilmesi gerektiği sorusunu akla getiriyor” dedi.

‘TEKNOLOJİ İŞ ORTAKLARIMIZ BİZE AVANTAJ SAĞLIYOR’
Tüm bu unsurların mevzuata ve kurumun ihtiyaçlarına uygun olarak yönetilebilmesi için gerekli bilgi sistemleri altyapısının kurgulanması gerektiğini vurgulayan Stahl, bunun için işe öncelikle yapılan sayısız toplantı, sunum, araştırma ve değerlendirmeyle ihtiyaçları ortaya koyarak başlandığını kaydetti. Sonrasında hem departmanlar arasındaki bağlantıyı hem de departmanların dış dünyayla bağlantısını sağlayacak ilişkilerin tanımlanacağını ifade eden Stahl, son olarak da tüm bu çalışmaların sonunda ortaya çıkan parçaları bir araya getirebilecek bilgi sistemleri alanında iş ortaklarına ulaşılması gerektiğini belirtti. Stahl, farklı mevzuatlara ve iş yapış şekillerine sahip lokasyonlarda hızlı ve sürdürülebilir yapılanma tecrübesine sahip VHV Grubu’nun halihazırda çalıştığı farklı iş ortaklarının bu aşamada VHV Reasürans’a büyük avantaj sağladığının da altını çizdi.
VHV Reasürans’ın Türkiye’de faaliyete geçmeye hazırlanan bir reasürans şirketi olması nedeniyle kullanılacak BT altyapısının belirlenmesinin daha büyük bir zorluğa dönüştüğüne değinen Stahl, “Bu yüzden VHV Reasürans, yerli BT tedarikçilerinin yanında reasürans altyapısı sağlayan küresel BT tedarikçilerini de değerlendirmeye dahil etti. Küresel pazardaki yabancı tedarikçiler farklı ülkelerde edindikleri reasürans endüstrisi tecrübelerini servis edebiliyor. Bununla beraber ilk defa girecekleri Türkiye pazarına lokalizasyon yükünü de beraberlerinde getiriyorlar. Birçok noktada yüksek oranda uyarlanabilme kabiliyetine sahip, küresel alanda kullanılan uygulamalar ülkemizdeki mevzuatsal ihtiyaçlarla karşılaştığında uygulamanın mevcut durumunun ve sistemin geliştirme noktalarının sınırlarının iyi analiz edilmesi gereksinimini ortaya çıkarıyor” diye konuştu.

‘SİSTEMİ VERİMLİLİK İÇİN BAŞARIYLA KURGULADIK’
Değerlendirmeye dahil edilen sistemlerin karşılaştırılması sırasında analizlerinin doğru yapılmasının önemine değinen Stahl, bunun, sistem kurulumunun hedeflenen zamanda, belirlenen maliyet sınırları içerisinde ve istenen kalitede tamamlanmasında en büyük etken olduğunu kaydetti. Stahl, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu yüzden, sadece BT yetkinliğine sahip çalışanların değil, süreç yöneticilerinin tamamının katılımıyla gerçekleştirilecek sistem değerlendirmesi çalıştaylarının (Pre-Study) düzenlenmesi büyük önem taşıyor. Değerlendirmeye dahil edilen her bir tedarikçi için harcanacak çalıştay maliyetinin büyüklüğü, analiz eksikliğinden kaynaklanan beklenmeyen bir gecikme, bütçe aşımı veya kaliteden ödün verme maliyetlerinden daha büyük olmayacaktır. Bunun bilinciyle VHV Reasürans, alanında tecrübeli çalışanlarının tam katılımı, küresel alanda uzman Almanya merkez ofisi ve aldığı lokal danışmanlık hizmetleriyle bu süreci en verimli hale getirmeyi başardı ve sonuç olarak çarkların en verimli şekilde çalışması için gereken sistemi ortak bir dille kurguladı.”
Reasürans sistemi seçimiyle beraber altyapının güvenli ve kesintisiz çalışmasının sağlanması için BT altyapısının ölçeklendirilmesi, güvenliği, barındırılması, erişim yöntem ve araçlarının planlanması konularının arka arkaya geldiğini söyleyen Stahl, “İş ortakları ve şirket açısından katma değer yaratmayan, ancak iş sürekliliği açısından büyük önem taşıyan altyapı hizmetlerinin güvenilir ve tecrübeli iş ortakları ile yürütülmesi organizasyonel esneklik sağlıyor” diye konuştu.
Reasürans sistemi ve BT altyapısı değerlendirmelerinin tamamlanmasıyla birlikte start verilen sistem kurulum projesinde zaman, maliyet, kalite üçgeninin korunması için doğru kaynakların doğru zamanda doğru yerde kullanımı ve kapsam sınırlarının güvenliğini sağlayan bir yönetim yaklaşımına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Stahl, “VHV Reasürans her ne kadar küresel ya da lokal pazarda başarısını kanıtlamış, dünyanın önde gelen reasürörlerinin kullandığı bir sistemle yola çıkmış olsa da; sistemin uyarlanması, yani kurumun iş yapış şekline uygun olarak kurgulanmasının başarısı, ihtiyaçların süreç yöneticileri tarafından doğru ifade edilmesi, tedarikçiye doğru aktarılması ve uyarlanma süreci boyunca kurum içindeki birimler arasındaki iletişimin en yüksek seviyede tutulmasına bağlı” dedi.

‘BT SİSTEMİMİZ KURUMUN ORKESTRA ŞEFİ OLACAK’
En başta sadece yazılı haldeki fonksiyonların çalışır hale gelebilmesi için ihtiyaç duyulan BT sisteminin, doğru kurgulandığında ve konumlandırıldığında organizasyonun orkestra şefi rolünü üstleneceğini aktaran Stahl, değişiklik ihtiyaçları doğru belirlendiğinde ve değişiklikler doğru müdahalelerle gerçekleştirildiğinde organizasyon içindeki rolünün sürdürülebilir olmasının sağlanacağını belirtti.
VHV Reasürans’ın süreçlerini ve BT altyapısını tasarlarken öncelikle sigorta şirketlerinin risk kabul süreçlerini kısaltmayı temel hedef olarak tüm süreçlerinin merkezine yerleştirdiğinden bahseden Stahl, risk kabul sürecini takip eden bildirimlerin takibi, prim tahsilatı, muallak yönetimi ve hasar ödemeleri işlemlerinde iş ortaklarına gereken hizmeti sağlamak için en iyi küresel uygulamaları entegre ettiğini vurguladı.
VHV Reasürans’ın kurduğu BT yapısıyla hızlı ve etkin risk değerlendirme, esnek ve detaylı raporlama, hızlı tahsilat ve ödeme sistemleri, tutarlı finansal raporlama yeteneklerini en üst seviyede tutmayı hedeflediğini kaydeden Stahl, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bu da iş ortaklarının taleplerine hızlı geri dönüş, doğru ve gerekli veriyi zamanında servis etme, tahsilat ve ödeme işlemlerinin zamanında gerçekleştirilmesi ve takibini sağlarken tüm süreçlerinin çıktısı olarak ürettiği detay ve finansal raporlamalarla etkin mutabakat olanaklarını beraberinde getirecektir.”

‘FELAKETLERE KARŞI HAZIRIZ’
Maximilian Stahl, “VHV grubu tarafından özellikle hassasiyet taşıyan bilgi güvenliği ve iş sürekliliği kavramları göz önünde bulundurulduğunda, altyapı hizmetlerinin doğru kurgulanması ve doğru iş ortaklarıyla yönetiminin sağlanması, başta reasürans sistemi olmakla beraber destekleyici BT enstrümanlarının kurgulanan performans sınırları içinde kesintisiz çalışmasında büyük önem taşıyor. Bu da VHV Reasürans’ın sistem kesintileri, veriye erişim ve verinin işlenememesi zorlukları gibi ihtimallerini ortadan kaldırıyor ve tüm iş ortaklarına hedeflenen sürelerde gerekli hizmetlerin sağlanmasını ve takibini mümkün kılıyor. Merkez ofisi İstanbul’da bulunan VHV Reasürans, herhangi bir katastrofik felaketin gerçekleşmesi durumunda hizmetlerinin aksamadan devam edebilmesi için gerekli olağanüstü durum merkezi yapılanması ve kurgusuna sahip” diye konuştu.

Yorum yazın