‘Uzun dönemli COVID’ verileri sigortacıları tedirgin ediyor
COVID-19 pandemisi insanların sadece sağlıklarını değil; sosyal yaşamlarını, çalışma hayatlarını ve ekonomik durumlarını derinden etkilemeye devam ediyor. Yapılan araştırmalar ise COVID-19 semptomlarının aylarca hatta yıllarca devam edebileceğini, sigortacıların hesaplarında temkinli olması gerektiğini gösteriyor.
2020 yılı başından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan ve küresel bir sağlık krizi haline gelen COVID-19 pandemisi insanların sadece sağlıklarını değil, sosyal yaşamlarını, çalışma hayatlarını ve ekonomik durumlarını derinden etkilemeye devam ediyor. Yapılan araştırmalar COVID-19 geçirenlerin semptomlarının aylarca devam edebileceğini gösteriyor.
Ulusal Tazminat Sigortası Konseyi’nin yaptığı araştırmaya göre COVID-19’a yakalanan kişilerin yaklaşık %10’u aylar sonra hala semptom yaşamaya devam ediyor ve milyonlarca insan uzun süre eski sağlığına kavuşamıyor.
Sağlık sigortası şirketi Paradigma Baş Tıbbi Sorumlusu Dr. Michael Choo tarafından yazılan raporda, COVID-19’a yakalanan ve uzun taşıyıcı olarak nitelendirilen bu insanların uyku sorunu yaşadıkları, vücutta kızarıklık semptomlarının oluştuğu ve göğüs ağrısı çektikleri belirtiliyor. İlk enfeksiyondan 9 ay sonrasına kadar devam edebilen 21 semptomun belirlendiği ABD sigorta derecelendirme ve veri toplama bürosu NCCI tarafından hazırlanan raporda, COVID-19’a yakalanan kişilerin %81’inin yalnızca hafif semptomlar yaşadığı, %5’inin şiddetli semptomlarla karşı karşıya kaldığı söylendi. Şiddetli semptomları olan kişilerin %76’sında 6 ay sonra en az 1 semptom görüldüğü belirlenirken, bu semptomlardan en yaygın olanları ise yorgunluk, kas ağrısı ve uyku güçlüğü olduğu saptandı.
SAKATLIK ÖDEMELERİNE HAZIRLANILMALI
COVID-19 salgını, bu hastalığa yakalanan çalışanların ve çalışanların hastalık sonucunda ölümleri halinde yakınlarının sosyal sigorta ve tazminat haklarının neler olacağı sorularını beraberinde getirmişti. Bu soruların yanına COVID19’un uzun vadeli sağlık etkilerine neden olma potansiyeline yönelik sigorta şirketlerinden nelerin talep edilebileceği eklendi.
Konuyla ilgili olarak raporda, COVID-19’un uzun vadeli sağlık etkilerine neden olma potansiyeli konusunda uyarılar yapılıyor. Bulaşıcı hastalık uzmanı Dr. Claire Pomeroy ise bilim dergisi Scientific American tarafından temmuz ayında yayınlanan bir makalede, ABD’nin uzun süreli COVID’in neden olduğu bir “sakatlık” ödemelerine karşı hazırlanması gerektiğini yazdı. Yine temmuz ayında, Amerika Birleşik Devletleri’nde tüm vatandaşların sağlığını korumak ve sosyal hizmetleri sağlamaktan sorumlu bakanlık olan ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, işverenleri uzun vadeli COVID ile mücadele eden kişilerin Engelli Amerikalılar Yasası tarafından korunduğu konusunda bilgilendiren bir kılavuz yayınladı. Bu, işverenlerin çalışmaya izin vermek için düzenleme sağlamaları gerekebileceği anlamına geliyor.
COVID-19’un çalışma yaşamı ile ilişkisi ve gelir kayıplarına sebebiyet vermesi, sigorta kolları bakımından da önem taşıyan bir konu olmasına yol açıyor. Sigorta şirketlerinin pandemi döneminde prim üretimleri ve finansalları açısından farklı şekillerde etkilenmiş olması kârlılık ve büyüme performanslarına da yansıyor. Üretim, hizmet, turizm gibi alanlardaki durgunluk sonucu, özellikle kapanmaların yoğun olduğu dönemlerde bu sektörlere bağlı poliçe üretimlerinde azalmalar yaşandı. Özellikle kısıtlamalara bağlı organizasyon iptalleri, geniş kapsamlı sorumluluk sigortaları gibi nedenlerle hasar ödemeleri artış gösterdi. Yapılan araştırmalar sonucu pandeminin etkilerinin yanı sıra, 2020 yılında küresel iklim değişikliğine bağlı olarak sayısı ve şiddeti artan doğa olayları önemli maddi hasar yaratırken, sigorta şirketlerinin hasar ödemeleri de son 20 yılın ortalamaların en yüksek seviyesinde olduğunu gösteriyor.
HASAR ÖDEMESİ 37 MİLYAR DOLAR
Sigorta ve reasürans şirketleri tarafından bildirilen COVID-19 hasar raporlarına göre haziran ayı itibarıyla toplam hasar ödemesi 37 milyar 381 milyon dolar oldu. En çok hasar ödemesi yapan şirketler ise 4 milyar 955 milyon dolar ile Lloyd’s, 4 milyar 493 milyon dolar ile Swiss Re ve 4 milyar 469 milyon dolar ödeme ile Munich Re olarak sıralandı. Sonuç olarak; Uzun dönemli COVID vakalarının artması, özellikle sorumluluk ve iş durması branşlarında faaliyet gösteren sigortacıları yakın dönemde daha temkinli olmaya itecek gibi gözüküyor.