Terör reasüransta sektörü zorlayabilir

Sektörün yakından takip ettiği uluslararası reasürans görüşmeleri tamamlandı. Eylüldeki Monte Carlo görüşmelerinin ardından, ekim ayında da Baden Baden buluşmaları gerçekleşti. Bu toplantılardan Monako’nun Monte Carlo kentinde gerçekleştirileni 60’ıncı, Almanya’nın Baden Baden şehrinde gerçekleştirileni de 46’ncı kez düzenlendi.
Görüşmelerde, 2017 yılının reasürans yenilemeleri için sigortacılar ve reasürörler masaya oturdu. Türk sigorta sektörünün oyuncularının da katıldığı görüşmelerin nasıl geçtiği hakkında biz de Ray Sigorta Genel Müdür Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi Eyüphan Daldal ile Milli Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Özlem Civan’dan görüş aldık.
Eyüphan Daldal da Özlem Civan da 2017 yılında anlaşmalar yapılırken Türk şirketlerin terör teminatı konusunda sorun yaşayabileceğini ifade etti. Bunun dışında Türkiye özelinde fiyatlamaların global beklentileri takip edeceğini ifade eden Daldal, “Global anlamda, sigorta şirketleri bir kez daha çok büyük hasarların ödenmediği bir yılın kendilerine getirdiği avantajla 2017 reasürans yenilemelerini çok zorlanmadan tamamlayabilecek” dedi.
Özlem Civan ise o kadar iyimser yorumlarda bulunmadı. Reasürörlerin 2017 yılı yenilemelerinde daha temkinli davranacağını düşünen Özlem Civan, bunun sebebini şu şekilde açıkladı: “Reasürörlerin teknik kârlılıkları geriledi ve mali gelirleri asgari düzeye geldi. Bu durumun bilanço kârlılıkları üzerinde yarattığı baskı nedeniyle reasürörlerin risk iştahında azalma olduğu gözlemleniyor. Risk seviyesine göre ayarlanmış fiyat indirimleri önceki dönemlere kıyasla daha sınırlı olur.”


Milli Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Özlem Civan: Reasürörler 2017 yenilemelerinde daha temkinli davranır

“Reasürörlerin 2017 yılı yenilemelerinde daha temkinli davranacakları öngörülüyor. Nitekim, bazı reasürörlerin belirledikleri fiyat ve şartları karşılamayan reasürans anlaşmalarına katılımlarını büyük ölçüde azaltmış ve bazılarının ise anlaşmalardan tamamen çıkmış olması bu görüşü destekliyor.”

Milli Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Özlem Civan, reasürans kapasite fazlasına ve son yıllarda hasarların düşük düzeyde gerçekleşmesine bağlı olarak ortaya rekabetçi koşullar çıktığını belirtti. Bu koşullar ile düşük yatırım gelirlerinin, piyasa genelinde pek çok reasürans şirketini iş modellerinde değişiklik yapmaya yönelttiğini kaydeden Civan, şirketlerin branş ve coğrafi açıdan portföylerini çeşitlendirme suretiyle prim gelirlerini ve teknik kârlılıklarını artırma çabasına girdiğini ifade etti.
Bu gelişme paralelinde, 2012 yılından itibaren yükselen bir ivmeyle süregelen birleşme ve satın almaların 2016 yılında da devam ettiğini aktaran Civan, “Hem alıcıların farklı branş ve bölgelere açılım politikaları, hem de satıcıların sermaye maliyetini karşılamakta yetersiz kalan portföylerini elden çıkarma amaçları doğrultusunda, konsolidasyon giderek yaygınlaştı. Bununla birlikte, rekabetçi piyasa koşulları dolayısıyla kötüleşen hasar/prim oranları, iş portföylerindeki değişim sonucunda yükselen masraf oranları ve tatmin edici olmaktan uzak yatırım gelirleri reasürans şirketlerinin kârlılıklarını olumsuz yönde etkiledi” dedi.

‘RİSK İŞTAHINDA AZALMA VAR’
Piyasa koşulları ve görece düşük maliyetli hasarların aşındırıcı etkisinin yanı sıra, geçmiş yıllara ilişkin karşılıkların olumlu etkisinin giderek azaldığını ifade eden Civan, bunun neticesinde teknik kârlılıkların gerilediğini ve mali gelirlerin asgari düzeye geldiğini dile getirdi. Özlem Civan sözlerine şöyle devam etti: “Bu durumun bilanço kârlılıkları üzerinde yarattığı baskı nedeniyle reasürörlerin risk iştahında, özellikle kâr marjı tatminkâr seviyede değerlendirilmeyen reasürans programları ve bölgeler açısından azalma olduğu gözlemleniyor.”
Buna bağlı olarak, risk seviyesine göre ayarlanmış fiyatlarda görülecek indirimlerin önceki dönemlere kıyasla sınırlı ölçekte gerçekleşeceğini söyleyen Civan, “Ayrıca, küresel reasürans piyasalarında son dört yıldır alıcılar lehine oluşan koşullar neticesinde teminat kapsamı ve diğer anlaşma şartları bakımından oldukça esnek bir tutum sergileyen reasürörlerin 2017 yılı yenilemelerinde daha temkinli davranacakları öngörülüyor. Nitekim, bazı reasürörlerin belirledikleri fiyat ve şartları karşılamayan reasürans anlaşmalarına katılımlarını büyük ölçüde azaltmış ve bazılarının ise anlaşmalardan tamamen çıkmış olması bu görüşü destekliyor” diye konuştu.

‘TERÖR TEMİNATINDA SORUN OLABİLİR’
“Ülkemizin de içerisinde bulunduğu bölgede yaşanan olaylar nedeniyle, 2017 yenilemelerinde özellikle terör teminatı bakımından sıkıntılar söz konusu olabilir. Yerel mevzuat çerçevesinde terör teminatı veren sınırlı sayıdaki uluslararası reasürans şirketinin gerek 2016’da meydana gelen, gerek sonraki dönemlerde yaşanması muhtemel terör olayları dolayısıyla oluşabilecek tazminatları dikkate alarak fiyatlara yapacakları yüklemeler 2017 katastrofik program maliyetleri açısından olumsuzluk yaratabilir” diyen Civan, anlaşmalarda yer alan terör teminatının kapsamı ve buna ilişkin olay tanımıyla ilgili farklı düzenlemelere gidilmesinin de ihtimal dahilinde olduğuna dikkat çekti.


Ray Sigorta Genel Müdür Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi Eyüphan Daldal: Reasürans fiyatları Türkiye’de de küresel trendi takip eder

“Dünyadaki sigorta şirketlerinin büyük hasarlar yaşanmadan geçirilen birkaç yılın ardından iki haneli indirimler bekledikleri söylenebilir. Ancak görüşmeler bu beklentilerin reasürans piyasası tarafından desteklenmeyeceğini ve indirimlerin tek haneli olarak kalacağını gösteriyor. Terör teminat fiyatlaması ayrı tutulmak kaydıyla Türkiye özelinde de fiyatlamalar global beklentileri takip edecektir.”

Ray Sigorta Genel Müdür Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi Eyüphan Daldal, Eylül 2016 tarihinde yapılan Monte Carlo reasürans görüşmeleri ve bu yıl 46’ncısı düzenlenen geleneksel Baden – Baden reasürans görüşmelerini yorumladı. Görüşmeler sonucunda 2017 yılında “soft market” beklentisinin devam ettiğini ifade eden Daldal, yenilemelerin sorunsuz geçeceğinin beklendiğini kaydetti.
Özellikle son birkaç yıldır sigorta ve reasürans sektörünü derinden etkileyecek büyük hasarların yaşanmaması nedeniyle reasürans alıcılarının ve reasürans sektöründe varlıklarını hissettirmeye çalışan bazı reasürörlerin görüşlerini “soft market” beklentisini desteklediğini belirten Daldal, “Ancak, Baden – Baden görüşmelerinde markete yön veren reasürörler; ‘soft market’ beklentisini daha fazla devam ettirmeyecekleri yönünde sinyaller verdi ve ‘soft market’  beklentisini destekleyen reasürörlere rağmen fiyat düşüşlerini takip etmeyeceklerini de dile getirdi” dedi.

‘ŞİRKETLER MEVCUT ŞARTLARI KORUMAK İÇİN ÇABA GÖSTERİR’
Global anlamda, sigorta şirketlerinin bir kez daha çok büyük hasarların ödenmediği bir yılın kendilerine getirdiği avantajla 2017 reasürans yenilemelerini çok zorlanmadan tamamlayabileceğini söyleyen Eyüphan Daldal, “Ayrıca fiyat indirimi odaklı beklentilerin yerine limit artışları, coğrafi saha genişletmeleri ve/veya muafiyet indirimleri gibi konuların da gündeme getirilmesi muhtemeldir. Türkiye özelinde ise, içinde bulunduğumuz koşullar ve son dönem hasarları dikkate alındığında sigorta şirketleri mevcut trete şartlarını koruma yönünde çaba göstereceklerdir” diye konuştu.

‘BİRLEŞMELERİN KAPASİTEYE ETKİSİ POZİTİF OLUR’
Bu sene reasürans sağlayıcılarında adetsel anlamda bir artış yaşanmadığını, yeni oyuncu adedinin oldukça sınırlı olduğunu dile getiren Daldal, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu yıl da mevcut oyuncuların yapısal değişikliklerinin ve şirket birleşmelerinin konuşulduğu bir yıl oldu. MS Amlin birleşmesi, Asia Capital Re (ARC)’nin bağlı olduğu grubun değişmesi, Fairfax Grup – AIG görüşmeleri gibi. Bu değişikliklerin de şirketlerin büyüme stratejileri doğrultusunda piyasaya kapasite sağlama anlamında pozitif bir etkisi olacağını söyleyebiliriz.”
Fiyatların nasıl bir seyir izleyeceği konusuna da değinen Daldal, “Bu konuyu branş sonuçlarına göre tek tek değerlendirmek gerekse de, özellikle durağan bir coğrafya üzerinde yerleşik olan sigorta şirketlerinin büyük hasarlar yaşanmadan geçirilen birkaç yılın ardından iki haneli indirimler bekledikleri söylenebilir. Ancak, görüşmeler bu beklentilerin reasürans piyasası tarafından desteklenmeyeceğini ve fiyatların ‘risk adjusted basis flat to (+/ -) %2-3’ olacak şekilde değerlendirilebileceğini gösteriyor. Tahminimiz ise nihai indirimlerin tek haneli olarak kalacağı ve %5-%7 aralığında seyredebileceği yönündedir” dedi.

‘TERÖR TEMİNATINDA FİYATLAR ARTAR’
Terör teminat fiyatlaması ayrı tutulmak kaydıyla Türkiye özelinde fiyatlamaların global beklentileri takip edeceğini ifade eden Daldal, terör teminatı konusundaysa bir miktar fiyat artışı beklediklerini söyledi. Reasürörlerin, komşularımızın yaşadığı sorunları, sorunların ülkemize yansımalarını, trafik branşına ait yasal düzenlemeleri ve son dönemde ülkemizde yaşanan olayları yakından takip ettiklerini belirten Eyüphan Daldal, “Hatta sektör yetkililerimizin görüşmelerin bir kısmını yaşanan terör hasarları, hasar incelemeleri ve önlemler konusuna ayırdığı doğrudur. Buna rağmen kapasite indirimlerinin olmayacağını, teminat desteklerinin bazı özel düzenlemelerle de olsa devam edeceğini düşünüyoruz. Fakat branşlar ve sözleşmeler bazında reasürörlerin yenilemelerde temkini elden bırakmak istemediklerini anlıyoruz” şeklinde konuştu.
“Özellikle operasyon bölgelerinde terör hasarlarındaki belirsizliğin bir süre daha devam edeceği düşünüldüğünde; reasürörlerin, NAT CAT program yenileme tekliflerini terör dahil / hariç, yüksek muafiyet alternatifleriyle ve kademeli fiyatlarla sunmak istediklerini görüyoruz. İlave olarak; sigorta şirketlerini hasar tanımları, saat klozu revizesi gibi düzenlemelerinin de sıklıkla pazarlık konusu edilebileceği bir yenileme dönemi bekliyor” diyen Eyüphan Daldal, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bunun ötesinde; içerisinden geçilen sürecin hassasiyetine rağmen, ekonomik göstergelerin olumluya yönelmesi (Standard & Poor’s’un ülke ratingini negatiften durağana çevirmesi), şirketlerin pozitif sonuçları ve reasürörlerin Türkiye pazarına olan ilgilerinin devam ediyor olması sebebiyle Türk sigorta sektörünün 2017 yılı reasürans yenilemelerini başarılı bir şekilde tamamlayacağına inanıyoruz.”

SİGORTACILARIN İKİ ÖNEMLİ BULUŞMA YERİ
Sigortacıların gelenekselleşen uluslararası toplantılar dizisinin ilki Monako Krallığı’nın Monte Carlo kentinde, bir diğeri ise Almanya’nın Baden Baden kentinde her sene düzenleniyor.

Renk Özcan
renk@sigortacigazetesi.com.tr

Yorum yazın