Stresten kurtulamazsınız ama stresi yönetebilirsiniz
Sigorta şirketiyle müşteriler arasında en önemli bağ olan acenteler, zorlu tempoları içinde stres faktörleriyle karşı karşıya kalıyorlar. Ancak çalışma hayatında, karşılaşılan zorluklarda ve müşteri ilişkilerinde, stresle baş etmekten çok, anında çözüme odaklanıyoruz. Böylelikle stresle baş etmek yerine anlık çözümler üretiliyor ve stres altındaki çalışanlar sinirlenip önemsiz konularda bile çok sert tepki gösterirler. Stres uyku düzenimizi değiştirip, gittikçe daha yorgun ve huzursuz olmamıza neden oluyor. Gerginlik yükseldikçe hafıza zayıflayabiliyor ve işe olan konsantrasyonda kayboluyor.
Profesör Donald Norfolk’a göre, eğer stresle baş edip, stresi faydalı bir şekilde yönlendirebilirsek, hedeflerimizi gerçekleştirmekten alıkoyan engelleri aşabiliriz: “Şayet stresle baş edemezsek, bu, işimizde düşük performansa ve hatta hasta olmamıza yol açabilir. Baskı altında sakin kalmak öğrenilebilir. Bazı insanlar doğuştan soğukkanlı olabilir. Fakat bazıları bu özelliği kendilerini eğiterek kazanabilir.”
STRES BİZİ AKTİF OLMAYA İTER
Bazı çalışanlar strese karşı dayanıklıdır. Bu da başarılı idarecilerin en önemli özelliklerinin başında gelir. Fortune dergisinin yaptığı bir araştırmaya göre başarıyı yakalayabilen yöneticilerin en önemli özelliği baskı altında rahat çalışabilmeleridir. Günümüzde yönetici pozisyonundaki adaylar işe alınırken göz önünde bulundurulan ilk faktör, strese karşı ne kadar dayanıklı olduklarıdır. Eğer stresli iş hayatına alışmayı ve bunun sadece çözülmesi gereken bir matematik problemi olduğunu düşünürseniz bu durumu avantaja çevirebilirsiniz.
Arnold Bennett’in ‘Zihinsel Yeterlilik’ adlı kitabında, sıradan bireyler sakin ortamda daha verimli olurlar, başarılı kişilerse karışık bir ortamda daha verimli olabilirler. Hayatta merak ve endişelerinizin bittiği anda durup düşünmeye başlamanız gerekmektedir.
İYİMSER OLUN
Yapılan testlere göre zeka ile olaylarla başa çıkabilme arasında doğrudan doğruya bir alaka yoktur. Profesör Donald Norfolk’a göre, stresi yönetebilmenin ilk yolu strese karşı olan tutumumuzdur. Norfolk, önemli olanın stresle başa çıkma yeteneğimiz olduğunu söylüyor: “Önce durumu kabullenmemiz ve daha sonra bu durumla nasıl baş edeceğimizi hesaplamamız gerekmektedir.”
Harvard Üniversitesi İş İdaresi Profesörü Michael McCaskey bu konuda şunları söylemiş, “Birey, yeteneklerine ve kaynaklarına dayanarak stresle mücadele edebileceğine inanırsa, olay ona bir şans kapısı olarak görünecektir. Fakat eğer durum bireyin altından kalkamayacağı kadar zorsa ve birey bu tür bir zorlukla daha önce hiç karşılaşmamışsa, durumu bir tehdit olarak görecektir.”
Üst düzey yöneticilerin orta düzey yöneticilere göre başarılı olmasının sebebi strese karşı daha dayanıklı olmalarıdır. Stresli durumlarda daha iyimser olan yöneticiler zor durumlarla daha kolay başa çıkabilmektedirler.
BEDEN HAREKETLERİ ENDİŞE DÜZEYİNİ AZALTIR
Araştırmalar zihinsel sağlık ile bedensel sağlık arasında sıkı bir bağ olduğunu gösteriyor. Eğer iş yükünüz ağırsa ve strese girmeden bunun altından kalmanız gerekiyorsa bedensel sağlınızı korumaya zaman ayırmak zorundasınız. Düzenli spor yapmak, iş yoğunluğunuz olduğu zamanlarda kısa molalar vermek veriminizi artırabilir.
NELERİN SİZDE STRES YARATTIĞINI BULUN
Stresin, kişilerde farklı durumlarda ortaya çıktığını ifade eden Profesör Donald Norfolk, bazı bireylerin sık değişikliklerden hoşlanmadığını, bazılarının ise yüksek sesli ortamlarda stres altına girebildiklerini ifade etti. Norfolk, “Stresin kaynaklarını bulduktan sonra onun sonuçlarını değiştirmek için çalışabiliriz. Endişelerinizin kaynağını bulmak bu yolda atacağınız ilk adımdır. Neyin canınızı sıktığını bilmek bile iyileştirici olabilir” dedi.
Stres başınızı ağrıtmasın. Sağlığınızı ve performansınızı etkilemesin. Ama nasıl? İşte stresle baş etmek için Profesör Donald Norfolk’ın önerdiği birkaç yöntem:
● Problemi iyice tanıyın.
● Müşterilerinizle ve iş arkadaşlarınızla tartışmayın.
● İşinizin geleceği ile ilgili önemli bir karar vermeden önce 24 saat düşünün.
● Hedeflerinizde gerçekçi olun.
● Katı olmayın, esnek olun.
● Kaybettiğiniz zaman vazgeçmeyin.
● Risk almaktan korkmayın.
● Kendinize karşı dürüst olun ve kendinizi eleştirmekten kaçınmayın.
● Davranış bilimleriyle ilgili kitaplar okuyun.
● Kaybettiğiniz anlarda önünüze bakmaya devam edin.
● Ofiste kullanılan mobilya eşyalarının fiziksel ortama uygun tasarlanmış olduğundan emin olun.
● Daima yedek bir çözümünüz olsun.
● Öfkenizle başa çıkmanın yolunu bulun.
● Karşınızdakini suçlamak yerine sorunun sizden kaynaklanabileceğini düşünün.
● Olaylara daima karşınızdaki kişinin bakış açısıyla bakın.
● Daima nazik ve usule uygun hareket edin.
● Gelişmeyi engelleyen işlerden kaçının.
● Kendinizi kabul ettirmenin sessiz fakat sağlam bir yolunu bulun.
● Kayıplarınıza çok üzülmeyin.
● Bugünün işini yarına bırakmayın.
● Aklınıza gelen şeyleri not alın.
● Kendinize önemli hedefler belirleyin.
● Küçük problemleri zamanında çözün.
● Günlük çalışmalarınızın arasına rahatlayabileceğiniz molalar koyun.
● Zaman planlamanızı iyi yapın. Zamanınızı iyi kullanmak için günlük iş planları yapın.
“Stresten kurtulmak için görevinizi en iyi şekilde yapın.”
Endokrinoloji Uzmanı Hans Selye