Sigortanın geleceğini girişim ekosistemi belirleyecek

Sigortanın geleceğini girişim ekosistemi belirleyecek

Sadece birkaç yıl önce gerçekleşmesine imkansız olarak bakılan teknolojiler günümüzün küresel finansal ve sigorta dünyasında büyük dalgalar oluşturuyor. Yapay zeka, sürücüsüz araçlar, insansız hava araçları, blockchain gibi yeni ve heyecan verici uygulamalar sektörleri kökten değiştiriyor. Bu gelişmelerin Türkiye sigorta sektöründeki yansımaları ise henüz çok zayıf. Sektörün yeni startuplar ve teknolojiler hakkında en yetkili ve tecrübeli isimlerinden Okan Utkueri ve Ali Erhan Tamer, bu noktada devreye girerek hem yeni teknolojileri hem de bu teknolojilerin ortaya çıkardığı startupları anlatmak için Sigortacı Gazetesi ile yeni bir projeye başlıyor. Gazetemizde her ay yer alacak olan yazı dizisinde yeni teknolojiler, girişim ekosisteminden güncel örnekler iki profesyonelin gözünden anlatılacak.

Sigorta dünyasındaki gelişmeleri okurlarla buluşturacaksınız. Neden böyle bir sayfa hazırlamaya karar verdiniz?

Okan Utkueri: Biz uzun süredir bu alanla ilgileniyoruz. Araştırıyoruz, inceliyoruz ve Sigortacı Gazetesi’ndeki yazılarımız genelde bu alana yönelik oluyor. Açıkçası, yaptığımız araştırmaları toparlayalım ve bir araya getirelim dedik. Son dönemde, doğal olarak birçok platformda bu alandaki haberler çıkıyor ve aktiviteler düzenleniyor, ilgi artmaya başlıyor. Sadece bizim piyasamızda değil, globalde de oldukça hareketli bir gelişim ve dönüşüm trendi var. Bütün bunları bir şemsiye altında toparlayıp hem yerel ve global pencereden hem de startup girişimler ve sigorta şirketleri açısından ele almak istedik. İnovasyon, yeni trendler, gelişmeleri paylaşan, biraz da gelişim ekosistem içerisinde sigortacılık nasıl görülüyor, sigortaya bakış açısı nedir, neler yapılabilir gibi soruları da cevaplandıran bir çalışma olacak. Sigortacıların ihtiyaçlarına startuplar üzerinden nasıl çözümler üretilebilir, bunları konuşalım diyoruz. Startuplar tarafında birtakım örnekleri sayfaya taşıyarak onların söylemleri ve röportajlarına yer vererek aslında onlar için bir platform açmış olacağız. Küresel piyasalarda ne olup bittiğini takip ediyoruz. Dünyadaki gelişmeleri de farklı haberlerle paylaşacak ve bilgilendirme yapacağız. Amaç, bu alandaki farkındalığı artırmak ve ilgi duyanlar için kaynak malzeme üretmek. Bunu yaparken de, ekosistemdeki farklı oyuncuların da kendilerini ifade edebilecekleri, planlarını ve faaliyetlerini paylaşacakları bir platform oluşturmayı hedefliyoruz.

TEKNOLOJİ OKURYAZARLIĞINI ARTIRACAĞIZ

Ali Erhan Tamer: Bizim teknoloji okuryazarlığına hizmet etmemiz gerektiğini de düşündük. Ülkemizde finansal okuryazarlık alanında birçok adım atılıyor, eğitime çocuk yaşta başlanıyor. Finans sektörü okullara gidiyor, çocuklar için özel kitaplar hazırlıyorlar. Bence bunun teknoloji okuryazarlığı tarafı da olmalı. Özellikle belli bir yaş ve kitle için çok önemli. Bazen konuşurken karşımdaki insanın terminolojiyi anlamadığını görüyorum. Yapay zeka aslında nedir, ne işe yarar, ileri aşamalara geçmeden basit olarak anlatmak lazım. Sigortacı Gazetesi’nde böyle bir fırsatı da kullanmak lazım. İnsanlar Okan Utkueri’nin yazdıklarını okurken ne demek istendiğini anlayarak okumalı. Elon Musk’ın bir lafı var: “Ne bilmediğinizi bilmiyorusunuz, o yüzden okuyun.” İnsanlar hayatlarını hangi teknolojik imkanlarla, nasıl değiştireceklerini bilmiyorlar. Blockchain denince bitcoin, yapay zeka denince robot köleler akla geliyor. Biz sayfalarımızla bu nedenle teknolojik okuryazarlığı artırmaya çalışacağız. Aynı zamanda sadece sigorta değil, başka sektörlerde startuplar nasıl filizleniyor, bizim sektörü nasıl motive edebiliriz, bunu tartışacağız.

ABD’den örnek verelim; sonuç olarak Silikon Vadisi denilen yerin asıl amacı ilham vermek. İlham verici hikayeler var ki, yeni startuplar doğabiliyor. Ülkemizde birkaç insurtech 20 milyon dolar yatırım alsa, oradan bir girişim çıksa iklim tamamen değişir. Hem dünyada hem Türkiye’deki ilham verici uygulamaları paylaşmamız gerekiyor.

O: Ben 1,5 senedir startup dünyasında bulunmaya çalışıyorum. Sigorta farkındalığı bizde çok düşük. Aslında farklı alanlara odaklanan pek çok girişimin bir ucu sigortaya dokunuyor. Sigorta o kadar hayata entegre bir meslek dalı ki; giyilebilir teknolojiler, sürücüsüz araçlar, genetik ve sağlık, blockchain, drone teknolojisi, nesnelerin interneti, akıllı evler… Hepsi sigortayı etkiliyor. Artık girişimciler, geliştirdikleri uygulamalarının sigortacılığa nasıl fayda sağlayabileceğini düşünmeye başladılar. Aslında bir hedefimiz de girişim ekosisteminde sigorta farkındalığını artırmak olacak.

A: Son yıllarda startup ekosisteminde inanılmaz bir büyüme var. Facebook, Snapchat gibi uygulamaların başını çektiği bir büyüme. Artık Belarus’tan bile 3-4 adet startup çıkıyor. Startupların kendi meslek gruplarını değiştirdikleri 2 adet endüstri var dünyada. Birincisi hukuk, ikincisi de sigorta. Kimse bunun farkında değil. Yeni bir startup düzeni ortaya çıkıyor. Bu startuplar yeni bir ekonomi yaratıyor. Bu nedenle de yeni bir hukuk sistemi doğuyor. Yapay zekanın işlediği suç kimin suçu? AirBNB’de kaldığınız evde hırsızlık olduğunda; kalan mı sorumlu, evi kiralayan mı? Ya da seyahat sigortası hırsızlıktan doğan hasarı kapsar mı? Dolayısıyla, iki meslek grubu dünyadaki ekonominin değişiminden çok etkileniyor. Sektör değişecek, bunu anlatmamız lazım.

O: Böyle bir refleks var maalesef. Dijital sigortayı konuşuyoruz, hemen aracısız satış konusu açılıyor. Yapay zekayla birlikte, operasyon elemanları işsiz kalacak diye konuşuluyor. Bunlar buz dağının ufacık bir bölümü. Dışarıda çok daha büyük bir dünya var. Her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de günlük pek çok sorun var. Şirketler ve aracılar bu sorunlara odaklanmış durumda. Bunu değiştiremeyiz ama gelecek geliyor. Artık fiili, canlı, elle dokunulur, gözle görülür örnekler var. Günlük olaylarla boğuşurken, sektörün geleceğe de hazırlanması çok önemli. Küresel tarafta çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Bizde de gerekli altyapı var. Yeter ki, ana oyuncular bu konuya biraz daha eğilsinler. Ben sektör için olumlu düşünüyorum. Yazmaya başladığım dönemden beri şirketlerin ve oyuncuların ilgisinin sürekli bir şekilde arttığını gözlemliyorum. Biz bu sayede konuyu gündemde üst sıralara çıkarabilirsek hem girişimciler hem de sigortacılar için büyük katkısı olacaktır.


  • Okan Utkueri – Ali Erhan Tamer

Yorum yazın