Sigortada yeni ufuklar: Gelişme ihtimali olan pazarlar
Son dönemde yatırımcıların iştahını kabartan Brezilya, Hindistan ve Çin gibi gelişmekte olan ülkelerin yanında, ekonomik büyüme potansiyelleri ve uzun dönemde kazandırma ihtimalleriyle “gelişme ihtimali olan pazarlar” da yatırımcıların ilgisini çekmeye başladı. Swiss Re’nin son “Sigma” araştırması, Nijerya, Ekvador, Vietnam ve Azerbaycan gibi 21 pazarı inceliyor. Rapor, bu ülkelerdeki sigorta iştahının artmasına neden olacak ekonomik faktörleri ve bu ülkelerdeki prim artışlarını mercek altına alıyor. Tüm pazarların tek tek incelendiği raporda, sigorta düzenlemelerindeki değişiklikler ve bölgesel ticaret anlaşmalarına da değiniliyor.
Gelişme ihtimali olan pazarlar, genelde düşük ölçekli, gelir seviyesi düşük ve sigorta sektörleri daha erken evrelerdeki sigorta sektörlerine sahip ülkelerden oluşuyor. Ortalama büyüme beklentisinin %5-%10, yani yüksek seviyelerde olduğu bu pazarlar, sigorta penetrasyonu da %1.5 seviyesinin altında olduğu için büyük bir potansiyel taşıyor. Gelişme ihtimali olan pazarların çoğu Sahra Altı Afrika bölgesinde bulunuyor. Sigma raporunda, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Latin Amerika ve Güneydoğu Asya bölgelerindeki pazarlar da inceleniyor.
FIRSAT MI YOKSA ZARAR MI?
Swiss Re tarafından hazırlanan rapor, gelişmekte olan pazarlarda da sigortanın tipik büyüme kalıplarının geçerli olduğunu gösteriyor. İlk yıllarda büyüme hayat ve bireysel sigortalara nazaran, hayat dışı ve ticari sigortalarda gerçekleşecek. Daha sonra, gelir seviyelerinin de artmasıyla birlikte özellikle tasarruf amaçlı hayat ürünlerinde üretilen primler hızlı bir şekilde artmaya başlayacak. Tabii ki, her pazarda olduğu gibi bu pazarlarda da penetrasyonu artırmak ve sigortacılığı büyütmek için herkese uyacak bir kalıp bulunmuyor. Başarılı olmak isteyen sigortacıların makroekonomik değişkenleri, sosyoekonomik faktörleri, düzenleyici kurumları ve çeşitli pazarların karakteristik özelliklerini anlaması gerekiyor.
4 KATEGORİDE SINIFLANDIRILIYOR
Pek çok kurumun dünyadaki çeşitli pazarlar için kendi sınıflandırma yöntemleri bulunsa da, en çok kullanılan sınıflandırma yöntemi şöyle:
1. GELİŞMİŞ PAZARLAR (Örneğin; İngiltere, ABD, Almanya)
2. GELİŞMEKTE OLAN PAZARLAR
(Örneğin; Türkiye, Brezilya, Meksika)
3. GELİŞME İHTİMALİ OLAN PAZARLAR (Örneğin; Azerbaycan, Sri Lanka, Kazakistan)
4. EN AZ GELİŞMİŞ PAZARLAR
(Örneğin; Gine, Senegal, Tanzanya)
GELİŞME İHTİMALİ OLAN PAZARLARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
1. DÜŞÜK SİGORTA PENETRASYONU
Gelişme ihtimali olan pazarlar genellikle ekonomik ve sigorta gelişimlerinin erken safhalarında yer alıyor. Penetrasyon seviyesinin düşük olması bu ülkelerde potansiyel yaratıyor. Potansiyele karşın, bazı pazarlarda giriş şartları çok yüksek ve bazılarında da gelişmiş sigorta düzenlemeleri bulunmuyor.
2. DÜŞÜK GELİR SEVİYESİ
Gelişme ihtimali olan pazarların diğer bir karakteristik özelliği ise sahip oldukları düşük gelir seviyeleri. Ancak, bu pazarların arasında, gelir seviyesi yüksek fakat yönetmelikler ya da sosyal ve kültürel sebeplerle sigorta sektörü gelişmemiş ülkeler de bulunuyor.
3. KÜÇÜK EKONOMİLER
Gelişme ihtimali olan pazarlar genelde küçük boyutlu ve gelişmekte olan ekonomilerden oluşuyor. Gelişmekte olan büyük pazarlarda ise yerel ve yabancı oyuncuların bulunduğu güçlü sigorta sektörleri bulunuyor.
4. YÜKSEK BÜYÜME POTANSİYELİ
Gelişme ihtimali olan pazarların en önemli özelliği sahip oldukları büyüme potansiyeli. Bu ülkelerdeki sigorta potansiyeli, ülkelerin tahmini yıllık büyüme oranları ile doğru orantı gösteriyor. Bu pazarlar yıllık ortalama %5 ve %10 arasında büyüyor.
Sahra Altı Afrika
Angola – Fildişi Sahili – Etiopya- Gana – Kenya – Mozambik – Nijerya
ANGOLA
Angola, Sahra Altı Afrika’nın en büyük ikinci ekonomisi konumunda.
SAA 48 bağımsız ülkeden oluşuyor. Bu ülkelerin Güney Afrika dışında neredeyse hepsi gelişmekte olan pazar sayılabilir. Sigorta penetrasyonunda dünya 3’üncüsü olan Güney Afrika ise en gelişmiş hayat pazarlarından birine ev sahipliği yapıyor. Swiss Re’nin raporu SAA bölgesindeki Angola, Fildişi Sahili, Etiyopya, Gana, Kenya, Mozambik ve Nijerya ülkelerine yoğunlaşıyor.
EKONOMİK GELİŞME
SAA pazarlarındaki reel GSYİH, 2000 ve 2014 yılları arasında yıllık olarak ortalama %6.4 arttı. SAA ülkeleri ekonomik yapı, sosyopolitik ve kültürel geçmiş ve sigorta pazarı uygulamaları açısından aralarında çok büyük farklılıklar gösteriyor. Nijerya, 520 milyar dolarlık GSYİH’sı ile lider olurken, arkasından 130 milyar dolar GSYİH ile Angola geliyor. Bölgedeki diğer ekonomiler ise bu ülkelere göre oldukça küçük.
Bölgedeki büyümeyi asıl olarak tarım sırtlıyor. Finans, telekomünikasyon, gayrimenkul ve bireysel hizmet sektörü hızlı bir şekilde büyüme gösteriyor. Bunun yanında özellikle Nijerya ve Angola, düşüşe geçen petrol fiyatları nedeniyle zorlanıyor. Bu ülkelerin ekonomilerini çeşitlendirerek petrol ve gaz satışlarına olan bağımlılıklarını azaltmaları gerekiyor. Diğer yandan Etiyopya, Mozambik ve Fildişi Sahili, petrol satın alan ülkeler oldukları için fiyatların düşmesi ekonomilerine pozitif yansıyacak. Bölgede uzun süredir elde edilen güçlü büyüme rakamları, maalesef kişi başı GSYİH’ya yansımıyor. Yoksulluğun kol gezdiği SAA’da, gelir adaletsizliği de devam ediyor. 2012 yılında yapılan araştırmaya göre, 390 milyon insan, yani nüfusun %43’ü günde 1.9 doların altında çalışıyor.
SİGORTA PAZARI
2000’den bu yana, SAA pazarlarında sigortacılığın büyümesi GSYİH’nın altında kalıyor. Bunun nedeni politik belirsizliklerin ve sivil savaşların sigortacılığın büyümesine etkisinin, ekonomik büyümeye etkisinden daha fazla olması. Sigorta penetrasyonu ülkeler arasında farklılık gösterse de düşük penetrasyon hayat tarafında daha ağır basıyor. SAA pazarları, gelişimlerinin başlangıç evresinde oldukları için inşaat, mühendislik, madencilik ve grup hayat sigortaları piyasayı domine ediyor. Trafik sigortaları da, pek çok ülkede zorunlu olmaları nedeniyle ivme kazanıyor.
Özellikle Nijerya ve Kenya’da birleşme hareketleri görülüyor. Bölümlendirilmiş halde bulunan SAA pazarlar, konsolidasyon fırsatları yaratabilir. Bölge aynı zamanda Batı Avrupa’dan ve Kuzey ve Güney Afrika’dan da yatırım çekmeye başladı. Bu şekilde küresel ve bölgesel yatırımcıların getirdiği ekspertiz, bu ülkelerdeki sigorta tecrübesini ve kalitesini artırıyor. SAA ülkelerinde sigorta şirketlerinin sermayesi çok düşük olduğu ve sigorta bilgisi az olduğu için, büyük sigorta anlaşmaları brokerler aracılığıyla küresel şirketlerden gerçekleştiriliyor. Bu durumu değiştirmek için pek çok düzenleyici kurum havuzlar ve ulusal reasürans şirketleri kurmak için çaba sarfediyor.
BÜYÜME POTANSİYELİ
Uzun süreli ekonomik gelişme SAA ülkelerindeki büyümenin anahtarı konumunda. Mobil bazlı ve mikro sigortalarında, inovatif tarım poliçelerinin ve büyük altyapı projeleri de sigorta penetrasyonunu artıracak. Geleneksel sigortacılığın büyümesini destekleyen orta gelir sınıfı SAA bölgelerinde çok yavaş bir şekilde artıyor. Bu bölgede halkın çoğunu çok düşük gelir grubu oluşturuyor. Düşük gelirli gruplar, sigorta için de çok az birikim ayırabiliyor. Bu kesimleri sigortayla tanıştırmak için mikro-sigorta, yani basit ve çok düşük primli sigorta ürünleri öne çıkıyor. Araştırmalara göre, mobil platformlardan mikrosigorta sunan bölgedeki en büyük iki şirket 28 milyon müşteriye ulaştı. SAA bölgesindeki nüfusun büyük bir kısmı küçük aile çiftliklerinde çalışarak hayatlarını idame ediyor. Çoğu ulusal kalkınma programının da merkezinde tarımsal üretim olduğu dikkate alınırsa, tarım sigortalarının geleceğinin parlak olduğunu söyleyebiliriz.
Bağımsız Devletler Topluluğu
Azerbaycan – Kazakistan – Gürcistan
GÜRCİSTAN
Oto branşının küçük olduğu Gürcistan’da trafik sigortası
zorunlu değil.
Raporda BDT içinde Azerbaycan, Kazakistan ve Gürcistan ülkeleri ele alınıyor. Bu ülkelerde büyüme devam etse de, bu büyüme diğer Sovyet dönemi sonrası ülkelerin yanında düşük kalıyor. Bu bölgede sigorta sektörü de yeterince gelişmiş değil. Bölgedeki nüfus, altyapı ihtiyacı, Asya ile Avrupa’yı bağlayan stratejik konumlar da dikkate alınırsa, bu ülkelerde uzun dönemde önemli bir ekonomik büyüme gerçekleşmesi bekleniyor. Bu büyüme de paralelinde sigorta sektörü için önemli bir potansiyel yaratıyor.
EKONOMİK GELİŞME
Ele alınan 3 BDT ülkesi, ekonomik boyut, büyüme kalıpları ve itici etkenler açısından farklılık gösteriyor. Azerbaycan’ın GSYİH’si 2000 ve 2014 yılları arasında ortalama %11 seviyesinde gerçekleşerek tüm BDT ülkeleri ve hatta Çin’i bile geçti. Kazakistan’da aynı dönemdeki büyüme ortalaması %7.7 seviyesinde gerçekleşirken bu oran Gürcistan’da %5.8 oldu.
Bu büyüme rakamlarının arkasındaki en önemli faktör, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin doğal kaynaklara olan talebi oldu.
Kazakistan’ın en fazla ihraç gerçekleştirdiği pazar Çin olurken, Azerbaycan’ın ihraç pazarı petrol sattığı İtalya oldu. Doğalgazdan plutonyuma, zengin doğal kaynak rezervleri bulunan BDT ülkeleri, 2000’lerin başında başlayan küresel fiyat artışlarından büyük ölçüde faydalandılar. Ancak, ekonomilerini doğal kaynaklara bağımlı olmaktan kurtaramayan bu ülkeler, petrol fiyatlarının düşmesiyle büyümede de frene bastı.
Yakın dönemde de bu 3 pazarın büyümelerine petrol fiyatlarına bağımlı olarak devam etmesi bekleniyor. Günümüzdeki karşılaşılan zorluklar, yapısal reformlar ile ekonominin çeşitlendirilmesi için fırsat sunsa da, yakın dönemdeki büyümeye bu reformların yansımayacağı söylenebilir. Örnek olarak, Kazakistan’daki büyümenin orta döneme kadar %2 seviyelerinde olması, orta dönem – uzun dönem arasında ise %4.5-5 seviyelerine çıkması bekleniyor. Azerbaycan’da 2019 yılında %4.5 seviyelerine gelinmesi beklenirken, Gürcistan’daki büyüme biraz daha hızlı bir şekilde gerçekleşebilir.
SİGORTA PAZARI
BDT ülkelerinde sigortacılık daha emekleme evresinde. Araştırmada incelenen ülkeler Rusya, Belarus ve Ukrayna dışında bölgedeki en gelişmiş sigorta pazarları olsa da, bölgede sigorta penetrasyonu çok düşük. %1 ile hayat dışı sigorta penetrasyonunda birinci olan Gürcistan’ın arkasından %0.6 ile Azerbaycan ve %0.5 ile Kazakistan geliyor. Rusya ve bölgedeki diğer ülkelerde de penetrasyon yüksek değil. Bu durum bir nebze de, bölgedeki kriz anına devlet ve aileye güvenme refleksinden kaynaklanıyor. BDT ülkelerindeki birçok vatandaş sigortayı bir lüks olarak görüyor. Yoğunluğun yüksek olduğu BDT sigorta pazarlarında, en büyük rekabet devlet destekli Azerbaycan’daki PASHA gibi şirketlerden geliyor.
BDT ülkelerinde, pazarların küçük olması nedeniyle büyüme de dalgalı oluyor. Büyüme genel olarak ekonomik büyümeye bağlı oluyor. Aynı zamanda bu ülkelerde hayat dışı, hayat branşına göre çok daha ağır basıyor. Kazakistan’da üretilen primin %80’i hayat dışından gelirken bu oran Azerbaycan ve Gürcistan’da %90’ın üstünde. Hayat dışı sigortalarında da genel itici gücü zorunlu sigortalar oluşturuyor. Bölgede Sovyet mirası devam ettiği için, sosyal devlete güvenen halkta risk farkındalığı yeterince oluşmamış durumda.
BÜYÜME POTANSİYELİ
Üç BDT pazarında da büyümeyi destekleyen ortak faktörler bulunuyor. Bunların biri yürürlüğe girmesi beklenen yeni zorunlu sigorta uygulamaları. Azerbaycan’da sağlık ve işsizlik sigortalarının zorunlu olması bekleniyor. Hükümetin sağlık sigortalarını özel sektöre kaydırma gayreti sonucunda, 2017 yılının sonuna kadar zorunlu özel sağlık sigortası sisteminin getirilmesi bekleniyor. Kazakistan’daysa büyüme ticari sigortalarda gerçekleşiyor. Bu büyüme trafik sigortası ve iş kazası sigortaları gibi zorunlu sigortalarla destekleniyor. Gürcistan’da ise trafik sigortası zorunlu değil ve oto branşı bu nedenle küçük boyutta. Gürcistan sigorta sektörünün büyümesi için en kısa zamanda trafik sigortasını zorunlu yapması gerekiyor. Ayrıca, AB üyeliği için gereken şartlardan biri de bu branşın zorunlu yapılması. Gürcistan’da zorunlu trafik yasasının bu yıl içinde çıkarılacağı düşünülüyor.
Latin Amerika
Bolivya – Kolombiya – Ekvador -Peru
BOLİVYA
Emtia fiyatlarının düşmesi en çok Bolivya’yı etkileyecek.
And ülkeleri olan Bolivya, Kolombiya, Ekvador ve Peru, Latin Amerika’nın en büyük gelişme ihtimali olan pazarlar blokunu oluşturuyor. Bu ülkelerin And Milletler Topluluğu’na (Comunidad Andina, CAN) üyelikleri, bölgedeki coğrafi, sosyal ve ekonomik bağı da pekiştiriyor. CAN projesi Pasifik Birliği gibi yeni gruplaşmalar karşısında etkisini bir nebze kaybetse de And bölgesi hâlâ potansiyelini koruyor.
EKONOMİK GELİŞME
And ülkelerindeki farklı ekonomik hareket çerçevelerini, politik iklimleri ve makroekonomik altyapıları yansıtan yakın dönem ekonomi tahminler oldukça karışık durumda. Ekonomisi mal ihracatına göre kurulmuş olan dört ülke de, emtia fiyatlarının düşmesi nedeniyle tehlike altında. Ancak, Kolombiya ve Peru politik altyapıları, esnek döviz kurları, gelen yatırımlar ve sağlam sermaye rezervleri sayesinde cari açığını finanse edebiliyor ve emtia fiyatlarındaki düşüşün etkisini yavaşlatıyor. Bu 2 ülkenin ekonomilerinin sırasıyla %3 ve %3.3 seviyesinde büyümesi bekleniyor. Bolivya ve Ekvador’un esnek olmayan ekonomilerinin ise bu durumdan daha çok etkilenmesi bekleniyor.
SİGORTA PAZARI
And bölgesinde yazılan primler 2014 rakamlarına göre 15 milyar dolar seviyesinde ve bu primlerin üçte ikisi Kolombiya’dan geliyor. Tabii, bu miktar Brezilya ve Meksika’nın egemen olduğu Latin Amerika prim üretiminin sadece %9’u kadar. Ancak, And sigorta pazarları yıllık ortalama %8.8 ile hızlı bir şekilde büyüyor. Penetrasyon seviyeleri ise bu ülkelerde hızla yükseliyor. Bölgedeki sigorta penetrasyonu %1.4 ve %2.5 (Bolivya) arasında değişiyor. Yine de bu oranlar Şili’deki %4.2 ve Brezilya’daki %3.4’lerin çok aşağısında.
BÜYÜME POTANSİYELİ
And bölgesinde sigorta pazarının hızlı bir şekilde büyümeye devam edeceği tahmin ediliyor. Prim üretimindeki artışında 2016-2025 döneminde ortalama %7 olması bekleniyor. Buradaki büyümenin en büyük kısmı Peru ve Kolombiya’dan gelecek. Bölgedeki ülkeler aynı zamanda yönetmeliklerini uluslararası standartlara göre düzenleyerek yabancı yatırımcı girişini hızlandırmak için önemli adımlar atıyor. Avrupa Birliği (AB) ve And ülkeleri arasında 2013 yılında imzalanan ve yürürlüğe geçirilmeye çalışılan serbest ticaret anlaşması sayesinde yabancı yatırımcı ilgisinin katlanarak artması ve yabancı sigorta ve reasürans şirketinin bu pazarları denemeye başlaması bekleniyor.
Güneydoğu Asya
Kamboçya – Laos – Myanmar – Vietnam
MYANMAR
Devlet elinde olan Myanmar sigorta sektörü 2013 yılında özel sektöre açıldı.
Kamboçya, Laos, Myanmar ve Vietnam (CLMV ülkeleri), Güneydoğu Asya’daki küçük ancak hızla büyüyen devletler.
Ekonomileri yeni yeni gelişmeye başlayan bu sınır devletler, potansiyelleri nedeniyle sigortacıların ilgisini çekiyor.
EKONOMİK GELİŞME
CLMV pazarları 2000 yılından bu yana reel olarak yıllık ortalama %7.2 büyüyor. CLMV ülkeleri arasında en büyük pazara sahip olan Vietnam, bölgedeki toplam GSYH’nin %71’ini oluşturuyor. Vietnam’ı %18 ile Myanmar ve %7 ile Laos ve Kamboçya takip ediyor. Bu 4 pazarda da küresel finansal kriz ve artan kararsızlığa karşın, durgunlaşmaya başlayan politik ortam nedeniyle ekonomi %6-7 bandında büyüyor. Dahası, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) ticaret entegrasyonunun tamamlanmasının ihracatı artırması bekleniyor.
SİGORTA PAZARI
Bölgedeki ülkelerin sigorta sektörleri gelişim aşamalarının en başında. CLMV ülkeleri arasında en gelişmiş olan ve en yüksek sigorta penetrasyonuna sahip olan ülke ise Vietnam. Diğer sınır ülkelere paralel olarak, bu ülkelerde de sigortanın gelişimi hayat dışı sigortalarından geliyor. Hayat sigortalarına olan ilgi de çok yavaş da olsa artış gösteriyor.
CLMV ülkeleri sektör büyümesini hızlandırmak için sigorta ve sigorta bağlantılı yönetmelikleri yeniden gözden geçiriyor. Örnek olarak; Kamboçya’da geçtiğimiz yıl yeni bir Sigorta Kanunu yürürlüğe girdi. Myanmar’daysa, 1963’ten beri devlet elinde olan sigorta pazarı 2013 yılında özel sektöre açıldı. Günümüzde tüm CLMV ülkelerinde yabancı sigortacılar faaliyet gösteriyor. Yabancıların en yoğun oldukları pazar ise Vietnam sigorta pazarı.
BÜYÜME POTANSİYELİ
Güneydoğu Asya bölgesindeki CLMV ülkeleri küresel ekonomiye entegre olmalarının ardından sosyo-politik alanda ulaştıkları istikrarın pozitif etkilerini görüyor. 2015 yılında kurulan ASEAN ve ASEAN ülkelerindeki ekonomiyi büyütmek için Çin tarafından düzenlenen ve eski ticaret yollarının yeniden açılmasını ve bölgedeki ticaretin canlandırılmasını amaçlayan “İpek Yolu Ekonomi Kuşağı” planı sonucunda bölgedeki ülkelerdeki refah seviyesinin artması ve sigorta pazarının güçlenmesi bekleniyor.
Güney Asya
Bangladeş – Pakistan – Sri Lanka
SRİ LANKA
Ada ülkesi Sri Lanka’da geçtiğimiz yıl 800 milyon dolar prim üretildi.
Bangladeş, Pakistan ve Sri Lanka’da 370 milyon insan yaşıyor. Çoğu düşük gelir seviyesindeki ülkelerin arasında kişi başına düşen milli gelirin en yüksek olduğu ülke Sri Lanka. Sri Lanka’da bir vatandaş ortalama yıllık 3 bin 600 dolar kazanıyor. Bu rakam ülkemizde 10 bin seviyesine yaklaşıyor. Ekonomik büyümede ise Sri Lanka ve Bangladeş son 10 yıldır ortalama %6 civarında büyürken, bu oran Pakistan’da %4.
EKONOMİK BÜYÜME
Çin ekonomisindeki yavaşlama, El Nino kasırgasının tarıma olan yıkıcı etkisi ve dolar kurlarının yükselmesi nedeniyle Güney Asya sınır devletlerinin yakın dönemdeki ekonomik büyümeleriyle ilgili doğrucu bir tahmin yapmak güç. Zorlayıcı koşullara rağmen, bazı üretim hatlarının Çin’den, daha ucuz olan Güney Asya ülkelerine kayması pazarı bir miktar canladıracak. Uzun dönemdeyse, yapısal sorunlar aşılırsa bu ülkelerin potansiyeli açığa çıkabilir. Bangladeş, gelir vergisini %30 seviyesinde artırarak sürdürülebilirliği artırmaya çalışıyor. Pakistan’da ise yapısal ve ekonomik reformların yanında siyasal istikrarın sağlanması ve ulusal güvenlik önlemlerinin artırılması gerekiyor. Sri Lanka, 2009 yılında sivil savaşın bitmesiyle beraber sağladığı barış ve istikrarın iyi etkilerini görüyor. 2010-2014 arası ortalama yıllık %7.3 büyüyen ülkenin IMF ve Asya Gelişim Bankası desteğiyle uluslararası sermaye piyasalarına bağlanması bekleniyor.
SİGORTA PAZARI
2015 yılında Sri Lanka’da 800 milyon dolar ve Pakistan’da 2.3 milyar dolar prim üretildi. Bu 3 pazardaki 2008 – 2015 arası ortalama büyüme yıllık %8.8 oldu. Düşük sigorta penetrasyonuysa sigorta gelişiminin erken evrelerinde olduklarını gösteriyor. Hayat dışı üretim Bangladeş ve Sri Lanka’da hayat üretimini geçerken, Pakistan’da durumun tersi geçerli. Düşük gelir seviyesinin yanında, hükümet inisiyatifleri ve yönetmelikler nedeniyle karşılaşılan zorluklar da sigortanın bölge halkına ulaştırılmasını güçleştiriyor.
BÜYÜME POTANSİYELİ
Güney Asya bölgesindeki sigorta pazarlarının büyümesinin istikrarlı seyreden ekonomik büyüme tarafından desteklenmesiyle önümüzdeki 5 yıl içerisinde ortalama %5-7 civarında büyüme göstereceği tahmin ediliyor.
BANGLADEŞ
Son 10 yıldır ortalama %6 büyüyen Bangladeş ekonomisi yüksek nüfusuyla gelecek vaat ediyor.
Umut Deniz Elçi
umut@sigortacigazetesi.com.tr
Kaynak: Swiss Re sigma