Sigorta sektörü direnç unsuru olacak

Swiss Re’nin yayınladığı Sigma 5 raporunda sigorta, çok kutuplu bir dünyada dayanıklılığı koruyan bir unsur olarak öne çıkıyor.

Swiss Re’nin hazırlamış olduğu Sigma 5 raporuna göre, COVID-19 salgını ve Rusya-Ukrayna hattında yaşananlar farklı alanlarda ulusal güvenlik konusundaki endişeleri ve küreselleşmeden uzaklaşma hissini artırdı. Swiss Re, bunun çok kutuplu yeni bir dünya düzeninin gelişimini şekillendiren şu üç ana itici güçle birlikte “gerçek” ekonomi konularına yeniden odaklanılmasını öngörüyor:

  1. Ekonomileri gelecekteki ticari aksaklıklara karşı korumak için tedarik zincirlerinin yeniden düzenlenmesi,
  2. Rusya- Ukrayna hattında yaşananlar sebebiyle enerji güvenliğine ilişkin endişelerin yeşil geçişe ivme kazandırması,
  3. Yükselen gıda fiyatları ve küresel gıda kıtlığı potansiyeli.

Finansal ekonomi de paradigma değişimlerinden geçiyor. Birinci değişiklik, yıllarca düşük faiz oranlarından sonra enflasyon ve para politikası sıkılaştırması, oranları daha da yükseltiyor. İkinci değişiklik farklı ticaret, teknoloji ve ödeme sistemlerine sahip çok kutuplu bir dünyada, küresel finansal ve parasal sistemin yeniden düzenlenmesi gerekebilecek olması.

SEKTÖRÜN ROLÜ NE OLACAK?

Sigorta sektörü, dünya düzeni değiştikçe bir direnç unsuru olmaya devam edecek. Sürdürülebilir bir gelecekte risk azaltma çözümleri sağlayıcıları ve yatırımcılar olarak sigortacıların güçlü bir faydası olacak. Örnek verilecek olursa sigortacılar, işletmelerin finansal istikrarı korumalarına yardımcı olup dayanıklılığın temel dayanağı olacak ya da yenilenebilir enerji ve karbondan arındırma projelerinin taahhütlerini artırarak yeşil geçişi kolaylaştıracak veya tarım sigortasının kapsamını genişleterek küresel gıda güvenliğini iyileştirecek. Yatırım tarafına bakacak olursak sigortacılar, sürdürülebilir bir geleceğe yönelik özel sektörün uzun vadeli yatırımlarını artırmada önemli bir rol oynayabilir.

GELİŞMİŞ PAZARLARDAN ARTAN TALEP

Öngörülen bu çok kutuplu dünya olumlu ve optimal olmayan sonuçlar doğurabilir. Örneğin, küresel tedarik zincirinin yeniden yapılandırılmasının bir parçası olarak, üretimde reshoring* ve friend-shoring** hız kazanacak. Swiss Re’nin analizi, ekonomik büyüme açısından Amerika, İngiltere ve Almanya’nın önümüzdeki beş yıl içinde reshoring’den en fazla yararlanacağını gösteriyor. Vietnam ve Meksika gibi ülkeler ise, friend-shoring’ten kazançlı çıkabilir.

Sigortacılar tarafında iş kesintisi, tedarik zinciri ve diğer teminatlar için artan talep olacak ve bu taleplerin büyük bir çoğunluğu gelişmiş pazarlardan gelecek. Reshoring faaliyetlerinden kazananlar, sırasıyla 19,5 milyar dolar ve 15,5 milyar dolar yeni primlerle sorumluluk ve ticari mülk sigortacıları olacak. Deniz ve ticari kredi primleri ise biraz düşecek.

237 MİLYAR DOLARLIK PRİM

Yeni dünya düzenini şekillendiren bir diğer unsur, enerji güvenliğine ilişkin endişeler olacak. Fosil yakıt bağımlılığından uzaklaşma ihtiyacı, yeşil geçişe ve yenilenebilir enerjiye yatırıma yeni bir aciliyet kazandırdı. Yenilenebilir enerji altyapısının inşasının ve işletilmesinin doğasında var olan riskler karmaşık olduğundan sigorta bir gereklilik haline geliyor. Swiss Re, ülkelerin hedefledikleri yenilenebilir enerji kapasitesini oluşturmayı başarmaları halinde yeşil enerjiye yapılan yatırımların 2035 yılına kadar 237 milyar dolarlık sigorta primi üreteceğini tahmin ediyor.

GIDA GÜVENLİĞİ ENDİŞE YARATIYOR

Küresel gıda güvensizliği de büyüyen bir endişe kaynağı. Ticari ilişkilerin daha da bölünmüş olduğu bir dünyada, gıda ithalatına bağımlı ülkeler arz şoklarına karşı savunmasız kalacak. Ek olarak ekstrem hava olayları mahsullerin daha çok zarar görmesine neden oluyor. Gıda güvenliği risklerine karşı sigortanın rolü büyük. Tarım sigortası, çiftçilere mahsul kayıpları meydana geldiğinde faaliyetlerinin devamlılığı için yardımcı olabilir. Ancak tarım sigortasında penetrasyon düşük (gelişmekte olan pazarlarda %2’den az). Bu sigorta ürününün yaygınlaşması için sigortacılara ve hükümetlere büyük bir sorumluluk düşüyor.

* Reshoring: Tedarik zincirlerinin anavatanına geri dönmesi.

**Friend-shoring: Tedarik zincirlerinin güven duyulan ülkelerde olması.

Begüm Demir

begum@sigortacigazetesi.com.tr