Siber risk hafife alınıyor…

Siber risk hafife alınıyor…

Her şeyin son derece hızlı geliştiği ve dönüştüğü dijital çağda, söz konusu dönüşüm siber saldırı olarak adlandırılan riskleri de peşinden getiriyor. Son yıllarda siber saldırı sözü ile sıklıkla karşılaşır olduk. Sigortacılık da bu konu ile ciddi halde ilgilenir oldu ve siber saldırılar yapılan birçok araştırmada en önemli riskler arasında hızla zirveye doğru yükselmeye başladı. Dünyanın önde gelen sigorta şirketlerinden ABD’li Chubb da kısa süre önce 2018 Chubb Cyber Risk Anketi’nin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Ankete göre siber saldırı dalgalarının sıklaşmasına karşın, çoğu insan büyük ölçüde hazırlıksız ve aileler bu riski hafife alıyor. Ankete katılanların büyük bir kısmı (% 86) siber olaylar hakkında endişeli olduklarını söylerken, çoğunluk sosyal medya sitelerinde kişisel bilgileri hedefleyen yaygın siber tehditlerin çevremizdeki internet bağlantılı akıllı aygıtlar üzerinden de hayatımızı tehdit edebileceğinden habersiz. Ankette bu konuda yanıt verenlerin yalnızca % 12’sinin herkese açık Wi-Fi kullanma riskleri hakkında endişelendiği görülürken, akıllı ev cihazlarından gelebilecek riskler hakkında sadece % 4’lük bir kesimin endişeli olduğu belirtildi. Fidye yazılımı da son yılların en yaygın siber tehditlerinden biri. Ankete göre ise, birçok insan son yaşanan siber saldırılardan haberdar değil.  Ankete katılanların yarısı fidye yazılımının ne olduğunu tanımlayamazken, % 19’unun da bu terimi hiç duymadığını belirtmesi dikkat çeken bir durum.

Ankete yönelik açıklamalarına yer verilen Chubb’dan Kişisel Risk Hizmetleri Bölüm Başkanı Fran O’Brien’ın söz konusu risklere yönelik ifadeleri ise uyarı niteliğinde: “Bugün herkes bir siber saldırıya maruz kalmaya yatkın. Bireylerin sadece % 40’ı siber güvenlik yazılımı kullanmakta ve üçte birinden azı online şifrelerini düzenli olarak değiştirmekte. Neyin tehlikede olduğu göz önüne alındığında, bireyler riski azaltmak için ellerinden gelen her türlü önlemi almalıdır. Hem bireyler hem de işletmelerin siber tehditlere proaktif olarak yaklaşmaları önemlidir. Her riske karşı korunmanın önleyici bir yolu olmamasına rağmen, siber sigorta boşlukların doldurulmasına ve siber güvenliğe dahil olan riskin korunmasına yardımcı olabilir.”

Siber güvenlik şirketi Kaspersky Lab tarafından yapılan yeni bir araştırmada ise mobil bankacılığı hedef alan Asacub adlı Truva atı (zararlı kod içeren yazılım) ile karşılaşan kullanıcıların sayısı günlük 40 bine ulaştığını görüyoruz. Bu Truva atı, Rusya başta olmak üzere Ukrayna, Türkiye, Almanya, Beyaz Rusya, Polonya, Ermenistan, Kazakistan, ABD ve diğer ülkelerdeki kullanıcıları da etkiledi.  Kaspersky Lab, zararlı yazılımlara yakalanmamak için şu basit kuralları uygulamanızı öneriyor:

-Uygulamaları yalnızca resmi kaynaklardan indirin.

-Mümkünse akıllı telefon ayarlarınızda üçüncü taraf kaynaklardan gelen uygulamaların kurulumunu devre dışı bırakın.

-Tanımadığınız kişilerden gelen şüpheli bağlantılara tıklamayın.

-Mobil cihazınızı korumak için sağlam bir güvenlik çözümü kurun.

Yorum yazın