Duayenler Sigortacı Gazetesi’nin yemeğinde buluştu
Geçtiğimiz ay sigorta sektörünün duayenlerini Boğaziçi Borsa Restaurant’ta öğlen yemeğinde bir araya getirdik. Yemeğe, sektöre uzun yıllarını veren Cemal Zağra, Adli Okuş, Günel Başer, Cahit Nomer, Necdet Atakul, Osman Yücesan, Cengiz Akatlı, David Kohen, Barbaros Yalçın, Mehmet Aydoğdu, Erhan Dumanlı, Çetin Alanya, Faruk Ömrüuzak, Süha Akdemir, Metin Atakan ve Ahmet Hamdi Başar katıldı. Uzun bir süre sonra buluşan ve sektörde aynı dönemlerde çalışmış olan duayenler, keyifli sohbetleriyle ve paylaştıkları anılarla yemeği renklendirdi. Kimi 30 yılını kimi 50’den fazla yılını sigortacılığın gelişimine adayan duayenlerle tadı uzun süre damaklarda kalacak bir yemek yedik.
Cahit Nomer: GENÇ SİGORTACILAR DÜRÜST OLMALI
Sektörde 51 yıl çalıştım. Kariyerim boyunca Milli Reasürans’taydım. 2009’da genel müdürlükten ayrıldım, 6 yıl yönetim kurulunda başkan vekilliği yaptım. 2015’te tamamen bıraktım. Artık her emekli ne yapıyorsa ben de onu yapıyorum. Devamlı briç oynuyorum, haftada 3 gün tenis oynuyorum ve ufak tefek seyahatler yapıyorum.
Birazcık çalışmak şart. Biraz şans lazım, dürüstlük lazım. Kuruma bağlılığın da önemli olduğunu düşünüyorum. Taş yerinde ağırdır. Birkaç yılda bir kurumdan kuruma atlamanın başarı olmadığını düşünüyorum. Gelişmek için sebat etmek lazım.
David Kohen: GENÇLER İYİ BİRER EŞ BULMALI
Sektörde çalışmaya 1949’da başladım. Artık brokerlik şirketimizi kızım ve damadım yönetiyor ama ben de haftada en az bir gün ofise giderim. Mesleğe yeni başlayan sigortacılara tavsiyem ise iyi birer eş bulmaları!
Cemal Zağra: SİGORTACILIK GÜZEL BİR SEKTÖR
Sigorta sektöründe toplam 40 yıl çalıştım, sigortacılık güzel bir sektör. Mesleğe önce Londra’da başladım, sonra ülkeye dönerek Güneş Sigorta’da genel müdür muavini oldum. Daha sonra Koç Allianz’da ve Şark Sigorta’da genel müdürlük yaptım. 6 buçuk yıl da Türkiye Sigorta Birliği başkanı olarak görev yaptım. Bunun dışında, TÜSİAD’da sigorta komitesi başkanıydım. Hazine’yle birlikte çalışarak Bireysel Emeklilik Sistemi’ni kurduk. Artık günlerimi dinlenerek geçiriyorum, sık sık dostlarımla bir araya geliyorum.
Günel Başer: ÖNCE İŞİN TEKNİĞİ ÖĞRENİLMELİ
Sigorta sektöründe 30 yıl çalıştım. İlk başta İtalyan Riunione Adriatica Di Sicurtà şirketinin Türkiye vekilliğini yaptım. Daha sonra Şark Sigorta’ya geçtim ve burada genel müdür olarak görev yaptım. Artık emekliliğin tadını çıkarıyorum.
Sektör çok değişti. Böyle bir ortamda gençlere önerim çok çalışmaları. İşin tekniğini öğrenmeye çalışsınlar. Pazarlamacı bile olsalar işin özünü kapmaları gerektiğini düşünüyorum.
Adli Okuş: SİGORTACILIK EN NAMUSLU MESLEK
Sigorta sektöründe 72 yılım geçti. Doğan Sigorta, Anadolu Sigorta, Güven Sigorta, Ray Sigorta ve Başak Sigorta’da çalıştım. En son Başak Sigorta’da genel müdür yardımcısı ve fen müşaviri olarak görev yaptım.
Hâlâ mesleğe bir anlamda devam ediyorum. Emekli olduktan sonra danışmanlık yapmaya başladım. Hizmet verdiğim oldukça geniş bir muhit vardı. Artık bunu azalttım, birkaç müesseseye indirdim. Ben bırakmak istesem de onlar beni bırakmıyor, dolayısıyla devam ediyorum. Bu ayda iki-üç günümü alıyor. Bunun dışında büromda oturuyorum ve dostlarımla vakit geçiriyorum.
Bence dünyanın en güzel mesleği sigortacılık. Hem uluslararası bir meslek hem de dünyanın en namuslu mesleği.
Çetin Alanya: İYİ BİR EĞİTİM ŞART
Sektörde 41 yıl çalıştım. 14 yıl Destek Reasürans’ta, 4 yıl Halk Sigorta’da, 13 yıl Ray Sigorta’da genel müdür olarak 13 yıl görev aldım. Daha sonra Mehmet Aydoğdu ile Dubai Group Sigorta’yı kurduk. Orada da 4 yılım geçti. Daha sonra Dubai Group’un Malezya ve Bahreyn’deki reasürans iştiraklerinde yönetim kurulu üyeliği yaptım. Şu sıralarda da bir trafik portföyü üzerinde çalışıyorum, danışmanlık yapıyorum.
Sektörde yeni başlayan gençler iyi bir eğitim almış olmalı, özellikle de bu ortamda yabancı dil bilmeleri şart. Kendilerine mutlaka bir hedef koymaları, bu hedefe ulaşmak için de çalışmaları gerek. Yaptıkları işin bilincine varmalı, bu doğrultuda çok ciddi çalışmaları lazım.
Cengiz Akatlı: GÜNLERİMİ YAZARAK GEÇİRİYORUM
Sektörde yaklaşık 50 yıl çalıştım. 20 yıl acentelik yaptım, 30 yıl da Milli Reasürans’ta çalıştım. En son buradan genel müdür yardımcısı olarak emekli oldum. Artık günlerimi okuyarak ve yazarak geçiriyorum. Anılarımı kaleme aldım. Bu yıl umarım kitap olarak basılacak.
Süha Akdemir: SEKTÖRÜN GİDİŞATI BELİRSİZ
Sektörde 53 senem doldu. Bütün bu süreyi Güneş Sigorta’da geçirdim. Ayrılmadan önce genel müdür yardımcısıydım, daha sonra ayrılarak Güneş Sigorta’nın acenteliğini aldım. Halihazırda acenteliğe devam ediyorum. İki yıl önce olsa gençlere muhakkak bu sektöre girmelerini önerirdim, ancak şu anda sektörün durumu belirsiz. İleride ne olacağını da bilemiyoruz. Benim tavsiyem, aynı işyerinde istikrarla çalışmak. İş değişikliğini genç arkadaşlara çok tavsiye etmiyorum. Sabırlı olup çok çalışmaları gerek.
Mehmet Aydoğdu: ÇALIŞILAN KURUMA BAĞLILIK ÖNEMLİ
Sektörde tam 50 yılı doldurdum. 40 yıl Güneş Sigorta’da çalıştım, bunun 23-24 yılında genel müdürlük yaptım. Başak Sigorta’da yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak 8 yıl kadar görev aldım. O ara Çetin Alanya ile birlikte Dubai Group Sigorta’yı kurduk. Ondan sonra gerçekten emekli oldum. Artık sadece küçük bir sigorta şirketinin ve Kıbrıs’ta bir bankanın yönetim kurulu üyeliğiyle meşgulüm. Sektöre yeni giren gençler çalıştıkları kuruma bağlı olmalı. Kendilerini oldukları kapasitenin üzerine çıkarmak için devamlı uğraşmalılar.
Osman Yücesan: SİGORTACILIK ESKİSİ GİBİ DEĞİL
1947 yılında mesleğe başladım, sanırım 1995 senesinde bıraktım. Bu 48 yıl boyunca sigortacılığın tüm kademelerinde çalıştım. Önce prodüktörlük yaptım, sonra yurtdışında staja gittim. Ülkeye döndüğümde Milli Reasürans, Genel Sigorta ve Doğan Sigorta’da çalıştım. Ondan sonra San Sigorta’yı kurdum ve Türkiye’deki ilk broker oldum. Daha sonra brokerliği de bırakarak emekli oldum. Artık ziraatçılık yapıyorum. Kimseye sigortacı olmasını önermem, çünkü günümüzde sigortacılığın ne olduğunu ben anlamıyorum. Oldukça zor bir meslek olduğunu söylemek gerekiyor.
Faruk Ömrüuzak: GENÇLER SABRETMEYİ BİLMELİ
Sektörde 43 yılım geçti. Sigortacılığa Sigorta Denetleme Kurulu’nda başladım, burada 11 yıl müfettişlik yaptım. Daha sonra yeni kurulan bir şirket olan Batı Sigorta’ya transfer edildim ve orada 16 yıl çalıştım. 1990’dan bu yana üniversitelerde ders veriyorum. Şimdi de İstanbul Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi’nde, Deniz Ticaret Enstitüsü’nde ve TSEV’de eğitim veriyorum.
Sektörde çalışmaya yeni başlayan gençler öncelikle sabırlı olmalı ve etik kurallara uymalılar. Kendilerini her alanda daima geliştirmeleri gerektiğini düşünüyorum.
Metin Atakan: ÇOK SIK İŞ DEĞİŞTİRİLMEMELİ
1976’da Güneş Sigorta’da çalışmaya başladım, oradan emekli olduktan sonra da yine Güneş Sigorta’nın acenteliğini aldım. 40 yıldır sigorta sektörünün içindeyim. Hâlâ acentelik yapmayı sürdürüyorum, ama artık gerçek emekliliğe geçmek istiyorum.
Artık sektörde çok sık görev değişiklikleri olduğunu görüyorum. Biri bir yere atanıyor, 2-3 sene çalışıyor, sonra başka bir yere geçiyor. Bu böyle sürüp gidiyor. Benim dönemimde bu kadar fazla iş değişikliği yapılmazdı. Bence bireylerin bulunduğu yerde daha verimli hale gelmesi, müessesenin daha da güçlenmesine neden olur.
Necdet Atakul: GENÇLER ÇOK ÇALIŞMALI
Sektörde 50 yılı bitirdim. Şu an emeklilik safhasını yaşıyorum. En son Marsh’ta COO olarak çalışıyordum, aynı zamanda genel müdürlüğü de üstlendim. Geçmişte Halk Sigorta’da görev aldım, Doğa Sigorta’nın başlangıcında bulundum. Artık emekliliğimde sık sık seyahat etmeye çalışıyorum. Birkaç danışmanlık ve denetçilik işini yürütüyorum. Bu tür işlerde görev almaktan da mutluluk duyuyorum. Sektör değişim içinde, artık idare kademesinde daha genç arkadaşlarımız var. Onlar umarım sektörü daha da ileriye götüreceklerdir. Sektörde yeni başlayan gençlere çok çalışmalarını tavsiye ederim.
Erhan Dumanlı: SEKTÖRÜN POTANSİYELİ YÜKSEK
Sektörde 29 sene çalıştım. Halk Sigorta Genel Müdürü olarak başladım, daha sonra Halk Yaşam’ı kurduk. Burada murahhas üyelik yaptım, daha sonra yönetim kurulu başkan vekilliğini üstlendim. Halk Reasürans diye bir reasürans şirketimiz vardı, onun murahhas üyesi ve başkan vekiliydim. Yani Yapı Kredi bünyesindeki bütün sigorta grubunun sorumluluğu benim üstümdeydi. Artık bol bol spor yapıyorum. Zaman zaman danışmanlık yapıyorum. Bunun yanı sıra Unico Sigorta’da yönetim kurulu üyesiyim. Sigortacılıkta ben mesleğe başladığımdan beri potansiyel var. Sigortacılığın Türkiye’de gelişmesi lazım. Bu konuda istenilen seviyeye ulaşılamadı. Ne olursa olsun, istikbalin mesleklerinden biri.
Barbaros Yalçın: ÖNEMLİ OLAN İNSANIN YAPTIĞI İŞİ SEVMESİ
Sektörde 43 yılım geçti. Bütün bu süre zarfında sadece Milli Reasürans’ta çalıştım ve oradan genel müdür yardımcısı pozisyonunda 31 Temmuz’da emekli oldum. Henüz emekli olmamın üzerinden çok zaman geçmediği için emekliliğe alışma evresindeyim. Bizim zamanımızla şimdiki sigortacılık biraz farklı. Gençler daha fazla yarış içindeler. İşlerini sevmeleri mühim, önemli olan yaptıkları işi sevmeleri. Eğer sevmiyorlarsa yapmasınlar.
Ahmet Hamdi Başar: REKABET ARTTI
Sektörde 40 yılım geçti. 22 yıl Sigorta Denetleme Kurulu’nda çalıştım. Uzman yardımcısı olarak girdim; sonra uzman, kurul üyeliği ve İstanbul grup başkanlığı görevlerini yaptım. 1998’de emekli olup İş Bankası’nın iştiraklerinde görev aldım. 18 senedir de Anadolu Sigorta’dayım. Şu an burada genel müdür danışmanıyım. Sektör çok değişti, rekabet çok arttı. Gençler sebat etmeli. Kendilerini ispat edebilirlerse zamanla istedikleri pozisyon da olur, ücret de ona göre değişir. İlk yıllardaki ücrete bakıp karar vermesinler.
Renk Özcan
renk@sigortacigazetesi.com.tr