SBM’de hedef 2017 sonunda kâr payı dağıtmak
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) Müdürü Aydın Satıcı, dünya genelinde benzerlerinin olmadığını söyledi. SBM’nin sektörün beyni olduğunun altını çizen Aydın Satıcı, son üç yılda geliştirdikleri yeni uygulamalarla birlikte gelirlerinin hızla arttığını belirterek, “2017 sonu itibarıyla sektörden katılım payı almamayı planlıyoruz. Son üç yıldır gelirimiz arttığından bu üç yılda şirketlerden aldığımız katılım payları sabit kaldı. 2017 sonunda gelirimizin bütçe üstüne çıkmasını ve katılım payı almak yerine, mevzuat değişikliği ile kâr payı dağıtımı yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) Müdürü Aydın Satıcı, Sigortacı Gazetesi’nin kurumun projeleri ve hedeflerine yönelik sorularını cevapladı.
SBM şirketlerin verdiği katılım payları ile bütçelenen bir kurum. Ne zaman kendi gelirinizle bütçenizi döndürmeyi planlıyorsunuz?
Hedef 2017 sonu. Biz bu tarihten sonra sektörden katılım payı almamayı planlıyoruz. Yıllık bütçe yapıyoruz. Bu bütçeyi şirketlerin pazar payına göre katılım payı olarak alıyoruz. Gelirlerimiz henüz bütçemizi karşılamıyor. Fakat son üç yıldır gelirimiz arttığından bu üç yılda şirketlerden aldığımız katılım payları sabit kaldı. 2017 yılı sonunda gelirimiz bütçenin üstüne çıkacak ve biz katılım payı almak yerine mevzuat değişikliği ile kâr payı dağıtımı yapmayı planlıyoruz. Öte yandan unutmamak gerekir ki şirketlerden aldığımız katılım payı nedeniyle şirketlere verdiğimiz tüm hizmetler ücretsiz.
’85 BİN ÇALIŞANI OLAN BİR ŞİRKET GİBİYİZ’
Şimdilik 125 kişinin çalıştığı orta boyutta bir şirket gibiyiz. 85 bin kayıtlı kullanıcımız var. Bunların hepsinin şifresi var. 85 bin çalışanı olan bir şirket gibiyiz. İkincisi tüm sektörün bütün datasını gerçek zamanlı topluyoruz. Böyle bir sektör veya şirket yok. Biz gerçek poliçe, gerçek hasar bilgisini, eksper bilgisini, kaza bilgisini alıyoruz ve çok ciddi bir operasyon bilgisi alıyoruz. Yılda 14 milyar işlem geçiyor üzerimizden. Bu Türkiye’de birçok şirkette olmayan bir işlem adedi. Öte yandan rakam olarak paylaşmak gerekirse, 2015 yılında müşteri sayımız %114’lük artışla 3 milyon 440 bine çıktı. Bunların 193 bininin kurumsal, 3 milyon 240 bininin ise bireysel müşteri. Şirketin aktif büyüklüğü ise bu yılın ilk 3 ayın sonunda geçen yılın aynı dönemine göre %39 artışla 17.5 milyon liraya ulaştı. Şirketimiz her yıl sürekli büyüyen bir performans göstererek 2016 ilk çeyreğinde 4 yıl önce aynı döneme göre satış gelirlerini %611 gibi bir oranda artırdı. Yılda 15 milyona yakın SMS sorgumuz var. Üyelik olsun diyerek bu amaçla yeni bir marka çıkardık. Web’de SİGORTAM360 adında. Her gün buraya yeni 200 üye geliyor. Şu anda üye sayısında 20 bini geçtik. Bu da gelirlerimizde ciddi bir ivme yarattı.
Yeni ürün çalışmalarınız ne yönde ilerliyor?
2016 yılında yeni ürünler geliştirmeye devam edeceğiz. Araçların sigortasız kaldığı dönemi gösteren KASKOSUZ servisini çok yakında hayata geçiriyoruz. Mobil Kaza Tutanağı uygulamamız çok iyi bir ürün oldu. Sektördeki diğer eksiklere de sürekli bakıyoruz. İhtiyaçlar neler, neler yapılabilir diye. Mesela Doğrudan Tazmin Sistemi’ne yönelik bir uygulama üzerine çalışıyoruz. Son noktaya geldik, bütün çalışmaları tamamladık. Şu anda simülasyon ekranlarımız çalışıyor. Öte yandan yangın branşında lokasyon bazlı bir çalışmamız var. Bunu da servis olarak şirketlere sunacağız.
‘DÜNYADA BİR NUMARAYIZ VE 10 GÖMLEK ÜSTTEYİZ’
Dünya örnekleri ile karşılaştırdığımızda SBM’yi nerede konumlandırırsınız?
Dünyada bir numarayız. Benzerimiz yok. Model olarak işleyiş olarak verilen yetkiler olarak dünyada böyle bir uygulama yok. Sigortacılığın merkezi olan İngiltere’de birçok sektörle ilgili kurumu gezdik, şu anda bizim onların çok ilerisinde olduğumuzu söyleyebilirim. Bizim tüm datalarımızın gerçek zamanlı olması bizi onların 10 gömlek üstüne taşıyor.
‘TELEMATİK’İ YIL SONUNA KADAR TAMAMLARIZ’
Telematik konusundaki çalışmalarınız nasıl ilerliyor?
İhaleyi yaptık. 3-4 aylık bir kurulum süreci var. Yıl sonuna kadar işlemleri tamamlarız diye düşünüyoruz. Bu cihazın kullanımı arttıkça vatandaş kendi skorunu görecek ve dikkat etmeye başlayacak. Diğer taraftan sektörde yeni ürünler çıkacak. Kullandığın kadar öde modeli çıkacak.
‘DOĞRU STRATEJİLER VE YÖNETİM KOMİTEMİZİN DESTEĞİYLE GELİŞİYORUZ’
SBM’nin inovatif yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Doğru strateji ve özellikle de yönetim komitemizin desteğiyle, başta Yönetim Komitesi Başkanı olarak Uğur Gülen’in teknolojiye yatkınlığı bizim önümüzü açtı. O geldikten sonra önemli bir atak yaptık. Özellikle mobil kanaldaki uygulamalarımız, yeni markamız Sigortam360’a olan destek, yeni ürün ve servislerin geliştirilmesi, yeni binamıza taşınmamız konusundaki destekler hep bizim gelişimimizdeki önemli noktalar. Yönetimle aynı dili konuşup aynı hedefe odaklandığınızda başarılı işler oluyor. Bunları yapmak için de çok ciddi bir bütçe ve maliyetde gerektirmiyor. Bu nedenle de bizim rakamlarımız çok optimum.
48 MİLYON TL PRİM İADESİ OLACAK
Vatandaşların yakından takip ettiği bir konu olan trafik sigortasındaki prim iadelerinden bahseder misiniz?
Ekim 2015’te başladığımız sistem öncesinde şirketler 1.5 yıllık dönemde hasarsızlık indirimlerini bizden sorgulayabiliyordu. O zaman bu ekran zorunlu değildi. Şimdi otomatik olan yapıda, o zaman girip hasarsızlık indirimine acentenin bakıp ona göre indirim yapması gerekiyordu. Bu olmadığı için 1.5 yıllık datayı analiz ettik, yaklaşık 550 bin kişi, 700 bin poliçe ve toplamda 48 milyon liralık prim iadesi olacak. Şu anda 12 Ağustos tarihi itibarıyla bütün vatandaşlar SBM’nin web sitesine girerek anında tüm araçlarını sorgulayıp hangi şirketten iade alacağını görecek. TSB ve yedi banka ile 700 bin poliçe için çalışma yapıldı. Bu yedi bankadan 550 bin kişinin hesaplarını bulduk, şirketlerle bunu paylaşıyoruz ve şirketler de bu hesaplara iadeleri yatıracak.