Mart ayı dert ayı
İÇİNE girdiğimiz Mart ayı, Gregoryen Takvimi’nin üçüncü ayı olup adını Roma Savaş Tanrısı “Martius”dan almış. Ocak ve Şubat ayları savaş için uygun olmadığından, Romalılar, bu ayın savaşa başlamak için en uygun zaman olduğunu kabul edip, takvimlerinin ilk ayını Mart olarak belirlemişler.
Martius (Mars), Roma’nın kurucusu Romulus’un babası olarak kabul edildiğinden; Romalılar asıl atalarının Mars olduğuna inanmışlar ve onu Jüpiter’den sonra en güçlü tanrı konumuna getirmişler.
Julius Sezar, Augustus gibi savaşçı kimlikleri ile tanınan ünlüler adlarını doğduklara aya vermişler. Peki, barıştan söz eden var mı? Yunan mitolojisinde Athena; zekâ, sanat, ilham ve barış tanrısı olarak biliniyor ama gelin görün ki adını bir aya bile verememiş. Demek ki savaşçılar, barışçılardan daha önemli. Tüm tarih boyunca bu böyle olmuş ve maalesef günümüzde de böyle olmaya devam ediyor.
Mitoloji, Mart ayını savaşın başlangıç ayı olarak kabul etmiş oysa savaş hep devam ediyor. Hepimiz yılın her günü, her alanda savaşıyoruz ve hayatta kalma savaşının birer cengâveriyiz.
Başta kişilik savaşı olmak üzere, toplumsal ve bireysel savaşın her alanında varız. İktidar savaşı, siyasi savaş, ekonomik savaş, psikolojik savaş, sosyolojik savaş, bürokratik savaş, ahlaki savaş bütün erdemlerimizi birlikte yok ediyor. Hep yenmek istiyoruz. Otobüste yer savaşı, kuyrukta öne geçme savaşı, rakip takımı yenme savaşı, televizyon dizilerinde üç paralık ödül için yarışmacıların insanlık dışı verdikleri savaş bizi bizden çıkardı.
Oysa ne demişti yüce önderimiz: “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh.” Temennisi kısa ve orta vadede zor görünüyor.
Mitolojiye göre Mart ayı savaşın başlangıç ayı. Savaş demek dert demek. Eskiler “Mart ayı dert ayı” derlerdi. Şimdi ise her ay dert ayı. Yine de Mart ayının biraz daha önceliği var. “Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır” derlerdi eskiler. Allahtan hava koşulları mutedil. Kazma kürek yakmadan bugünlere geldik, hatta mutfakta kullandığımız doğalgaza bile para ödemedik. Bakalım seçimlerden sonra fatura ne gösterecek? Bu ay namuslu mükellefler vergilerini ödeyecekler. Alın size martın bir başka güzelliği…
Çok kararttık Mart ayını, biraz da güzelliklerinden söz edelim. 21 Mart’ta, gece ile gündüzün eşitlendiği “İlkbahar Ekinoksu”nu yaşayacağız. Ekinoks, dünya genelinde gece ve gündüz sürelerinin eşit olduğu gün olarak biliniyor. Gündüz ile gecenin eşit olması durumunu ifade eden Ekinoks, yılda iki kez 21 Mart ve 23 Eylül’de tarihlerinde gerçekleşiyor. Bu günler, bu hem kuzey hem de güney yarıkürelerde ilkbahar ve sonbaharın başladığı günler. Dünyanın kuzey yarım küresinde yaşayanlar için 21 Mart ilkbahar ekinoksu. Biz ilkbahara girerken, güney yarımkürede yaşayanlar için sonbahar başlıyor.
Kısaca, kuzey yarım kürede yaşayanlar bizler için bahar geliyor, bahar… Günler uzuyor, bundan sonra her gün savaşsız günlere uyanmak ve daha uzun aydınlıklar yaşamak istiyoruz.
Baharın pembe beyaz yaşandığı, neşe dolu, aydınlık hepimizin içini ısıtan günlerin bir an önce gelmesini arzu ediyorum. Umarım Mart ayı ile başlayan bahar, gelecek aydınlık günlerin müjdecisi olur.
Nevruz – Bahar Bayramı da Mart ayında kutlanıyor. Yine bu ay mübarek Ramazan ayı başlıyor.
Ramazan ayının İslam dünyasına ve tüm insanlığa sağlık, mutluluk, huzur ve bereket getirmesi dileklerimle baharınızı kutluyorum.
İstanbul, 19 Şubat 2024