Kuş bakışı “Insurtech” dünyası

BİLDİĞİNİZ gibi, “insurtech” kavramı, sigorta sektöründeki teknolojiye dayalı e-girişimler için kullanılıyor.
Bu alanda yayın yapan birçok blog ve web sitesi mevcut. Ayrıca, bu kavram üzerinde yayınlanan çok sayıda rapor, analiz ve makale var.
Bunların hepsini takip edip, okumak gerçekten çok zor.
Ama, genel fikir elde etmek adına aralarından bir tanesini seçip, okumak isterseniz, Uluslararası Finans Enstitüsü (Institute of International Finance) tarafından eylül ayında yayınlanan Sigortada İnovasyon (Innovation in Insurance) raporunu okumanızı tavsiye ederim.
Ana trendleri, beklentileri ve rakamsal verileri güzel bir şekilde özetliyor.
Bu rapor ışığında, “insurtech” dünyasındaki büyük resme kuş bakışı birlikte bakalım.
***
Oto sigortası alanındaki oyuncular özellikle telematik cihazlar ve sürücüsüz/akıllı araçlarla ilgili gelişmeleri yakından izliyor.
Sağlık ve hayat sigortası için ise, giyilebilir teknoloji alanındaki yenilikler önemli fırsatlar sunuyor.
Aynı zamanda, nesnelerin interneti (Internet of Things) başta konut sigortası olmak üzere, bireysel sigortalar alanında yakından takip ediliyor.
Ayrıca “drone” teknolojisi ve insansız hava araçlarındaki gelişmeler, birçok kurumsal sigorta alanını ilgilendiriyor.
Mobil teknolojilerin artık günlük hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelmesiyle birlikte, “peer-to-peer” modeline dayalı platformlar ve müşterinin anlık ihtiyaçlarıyla ilgili seçeceği teminatları “on-demand” platformlarla karşılayan çözümler git gide yaygınlaşıyor.
Öte yandan, ortaya çıkan, anlık ve kişisel bilgiye dayalı, inanılmaz büyüklükteki veri havuzlarından optimum faydayı sağlamak için kafa yoruluyor.
Bir diğer önemli gelişme de, “blockchain” teknolojisi üzerinde.
Elbette, tüm bu yaşananların yasal düzenlemelerle uyumu ve düzenleyici otoritelerin öncelikleri ile örtüşmesi ayrı bir süreç.
Gördüğünüz gibi, “insurtech” dediğimiz dünyadaki oyuncular son derece hızla değişen, çok farklı boyuttaki ve alandaki gelişmeleri takip etmek durumunda.
Yani bahsettiğimiz olay, sadece internet üzerinden sigorta ürünleri satmaktan ibaret değil.
Farklı sigorta branşlarında, sigorta şirketleri ve müşterilerin ihtiyaçlarına dokunan, hayatlarını kolaylaştıran, maliyetleri azaltan, süreçleri kısaltan ve yaşanan dijital değişim süreci ile uyumlanmayı sağlayan bir çok uygulamayı kapsıyor.
***
Peki “insurtech” dünyasının büyüklüğü ne kadar? Bu alana yönelik rakamsal veriler neler?
Global olarak, sigorta sektöründeki teknolojik e-girişim şirket sayısı 625 civarında. Bu şirketlerin 310 adedi ABD’de, 18 tanesi İngiltere’de, yine 18 tanesi Hindistan’da ve geri kalan 280 şirket diğer ülkelere yayılmış durumda.
Bu şirketlerdeki çalışan sayıları da dikkat çekici. % 44’ünde 10 kişiden az çalışan var. % 33’ünde ise 11-50 arası kişi çalışıyor. 250 kişiden fazla çalışan şirketlerin oranı ise sadece % 10.
Insurtech şirketlere yapılan finansman yatırımı çok hızlı bir şekilde artıyor. 2011 yılında yaklaşık 20 işlemde dolar 600 milyon civarında bir yatırım yapılmışken, 2015 yılında işlem sayısı 110 civarında, yatırım tutarı ise 2.6 milyar dolar düzeyinde oldu.
Evet, şu anda bizim gibi gelişmekte olan pazarların sorunları ve öncelikleri çok farklı. Bu yeni trendler daha çok gelişmiş ülkeleri yakından ilgilendiriyor. Ama, unutmamamız gereken nokta, artık değişim dalgasının yayılma hızı ve ivmesinin inanılmaz artmış olması.
Farklı cihazların icat edildikten sonra 50 milyon kullanıcıya ulaşması için gereken süreye bakınca bu daha net anlaşılıyor.
Telefonun 50 milyon kullanıcıya ulaşması 75 yıl, televizyonun 13 yıl, internetin 3 yıl ve nihayetinde akıllı telefonların ise sadece 1 yıl sürmüş.
Unutmayalım, değişmeyen tek şey sadece değişimin kendisi.

Yorum yazın