Kişi başı prim üretiminde 1 numara: İSVİÇRE
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın internet sayfasında paylaştığı bilgiye göre sosyal, ekonomik ve kültürel açılardan gelişmiş, yaşam standartları Avrupa ortalamasının üzerinde bulunan İsviçre, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere çok sayıda uluslararası siyasi, ekonomik ve sportif kuruluş ve örgütlerin temsilciliklerine ev sahipliği yapıyor. Coğrafi konumu itibarıyla Avrupa kıtasının tam ortasında yer alması nedeniyle uluslararası kara, demiryolu ve havayolu taşımacılığında transit nokta olan ülke çok partili demokratik sistemle yönetiliyor ve toplam 26 kantondan oluşuyor. İsviçre Parlamentosu, 200 kişilik Ulusal Meclis ile 46 kişilik kantonlardan meydana geliyor. Başkenti Bern olan ülkedeki 26 kantonun özel bayramları ve kutlama günleri bulunuyor.
ALIM GÜCÜ PARİTESİNDE ONUNCU
Zengin ve kararlı bir pazar ekonomisine sahip olan İsviçre, kişi başı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve büyük Avrupa ekonomilerinin önünde yer alırken alım gücü paritesinde onuncu
sırada yer alıyor. İşsizlik oranı 2012 Aralık
rakamlarına göre yüzde 3.2. İsviçre ekonomisinin yüzde 73’lük kısmını hizmet sektörü oluşturuyor. İsviçre ekonomisi için önemli bir gelir kaynağı olan hayvancılık ve tarım ise ülke ihracatında ciddi bir bölüme tekabül ediyor.
İsviçre süt ve süt ürünleri, çikolata ve peynircilik, dünya ve Avrupa piyasası için son derece büyük kapasitelere sahip olurken İsviçre ekonomisinin asıl itici gücü ve temel dinamiği ise bankacılık ve finans sektörü. İsviçre
özellikle bankacılık ve finans sektörlerinde güçlü bir yere sahip. Her 20 çalışandan biri banka ve sigorta şirketlerinde görevli. İsviçre birçok çokuluslu şirketlere de ev sahipliği yapıyor. Glencore, Gunvor, Nestlé, Novartis, Hoffmann-La Roche, ABB, Mercuria Enerji Grubu ve Adecco, UBS AG, Zurich Sigorta Grubu, Credit Suisse, Barry Callebaut, Swiss Re, Tetra Pak ve Swatch Grup İsviçre’nin en büyük şirketlerini oluşturuyor. İsviçre’de turizm de büyük gelir kaynaklarından birini oluşturuyor.
SİGORTACILIĞIN GSYİH’DEKİ PAYI YÜZDE 9.6
Refah ülkesi olarak bilinen İsviçre, Swiss Re’nin Sigma raporuna göre sigorta sektöründe kişi başı prim üretiminde ilk sırada yer alıyor. Kişi başı 7701 dolarlık prim üretiminin 4211 dolarlık bölümü hayat sigortası üretimine, 3490 dolarlık bölümü ise hayat dışı sigorta üretimine ait. 8.1 milyon nüfusa sahip olan ülkenin dünya sigorta pazarındaki payı ise yüzde 1.3.
2013’teki GSYİH’si 651 milyar dolar olan İsviçre’nin hayat sigortası prim üretimi 34.2 milyar dolar, hayat dışı sigorta prim üretimi 28.3 milyar dolar olmak üzere toplam prim üretimi 62.5 milyar dolar. İsviçre’de sigortacılığın GSYİH’deki payı yüzde 9.6. Bu oranın yüzde 5.3’ünü hayat sigortası, 4.4’ünü ise hayat dışı sigorta üretimi oluşturuyor. İsviçre Sigorta Birliği’nin hazırladığı rapora göre, 2012’de İsviçre’de bulunan 207 sigorta şirketinden 23’ü hayat, 123’ü hayat dışı, 26’sı reasüans şirketi, 35’i ise firma sigortası (captive insurance company) şirketi. 2013 yılında sigorta şirketinde çalışan sayısı ise 122 bin 424.
SAAT SEKTÖRÜ
Araştırmacı Hasan Sever’in İsviçre Ekonomisine Genel Bir Bakış makalesine göre 17. ve 18. yy’da Cenevre, Jouxtel ve kanton Neunburg’da yoğunlaşan saat endüstrisi daha sonra İsviçre’nin her tarafına yayıldı. 18. yy’daki üretim Heimarbeit (evde yapılan iş) şeklindeyken daha sonraları atölye biçimi üretime geçildi. 19. yy’ın ikinci yarısında da fabrika üretimine geçildi. ‘Swiss Made’ sembolü dünyaca tanınan ve saygınlık uyandıran bir sembole dönüştü. Tipik İsviçre işçiliğinin sembolleştiği saat sektörü, son dönemlerde gelişmiş teknolojinin de kullanımıyla oldukça yüksek bir kalite çizgisine erişmişti. Basit ve ucuz saat üretiminden çok lüks ve pahalı saat üretimi yapılması sektöre özgünlüğünü katıyor.
KİMYA SEKTÖRÜ
Kimya sektörü günümüzde ilaç sanayisiyle doruk noktasına geldi. Hasan Sever’in İsviçre Ekonomisine Genel Bir Bakış makalesine göre bu sektörün İsviçre’de büyüyüp kol atmasına vesile olan alan daha önce de bahsettiğimiz gibi tekstil alanı oldu. Tekstil kolu için gerekli olan boya maddelerinin üretimiyle başlayan hikaye, günümüzün ilaç devlerine kadar geldi. Basler Chemie-Werk’in kökenleri 1859’a kadar gidiyor ama o tarihlerde Basler Chemie-Werk küçük bir boya fabrikası olarak faaliyet yürütüyordu. Zamanla CIBA adı altında büyük bir ilaç devine dönüştü. Nisan 1996’da yine bir ilaç devi olan Sandoz ile birleşti ve birleşmelerinden Novartis dünyaya geldi. Yine aynı tarihlerde kurulan Fabrik von Geigy’ı, Hoffmann & Traub (Hoffmann – La Roche, 1896) izledi.
TURİZM
Geçmişte ve hatta günümüzde, dünyanın her yerinden insanlar Avrupa’yı ve doğal güzelliği, kaliteli hizmeti için İsviçre’yi ziyaret ediyor. 8 milyon nüfuslu bu küçük ulus, yılda 35 milyonun üzerinde misafire konaklama sunan 5 bin 600 otele sahip. Federal İstatistik Ofisi’nin 2010 yılı verilerine göre sadece turizmin getirdiği gelir 14.9 milyar İsviçre Frankı. Bu miktar GSYİH’nin yüzde 2.9’lık kısmını oluşturuyor. En çok ziyaret edilen yerler Rhine Şelalesi, BärenPark ve Basel Hayvanat Bahçesi.
SAYILARLA İSVİÇRE (2013)
Nüfus: 8.1 milyon
GSYİH: 651 milyar dolar
Dünya Sigorta Pazarındaki Payı: Yüzde 1.3
Prim Üretimi: 62.5 milyar dolar
Kifli Baflı Prim Üretimi: 7.701 dolar
(hayat: 4.211 dolar hayat dıflı: 3.490 dolar)
GSYİH’deki payı: yüzde 9.6 (hayat: yüzde 5.3 hayat dıflı: yüzde 4.4)