Kadın ve erkekler afet anında farklı tepkiler veriyor

Kadın ve erkekler afet anında farklı tepkiler veriyor

Uluslararası sigorta websitesi insurancejournal.com’da yer alan araştırmaya göre, acil durumlarda daha hızlı bir şekilde güvenli nokta bulan ya da tahliye için hazırlıklara başlayan kadınların zorluk yaşadığı nokta erkekleri de aynı şeyleri yapmak konusunda ikna etmek…

Araştırmada doğal afet anında geleneksel cinsiyet rollerinin ortaya çıktığını, kadınların izole edici “ev yapıcı” rolüne indirgendiği ve erkeklerin finans yönetimi ve liderlik rollerine odaklandığı görülüyor. Araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer çarpıcı nokta ise acente ve sigorta şirketlerinin genel olarak “evin erkeği” ile konuşmak istemesi.

Colorado Boulder Üniversitesi Doğal Afetler Merkezi’nde Araştırma Görevlisi olan Melissa Villarreal, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Bir afet anında kadınların karar vermesini zorlaştıran, karar alma süreçlerini yavaşlatarak onları dezavantajlı konumda bırakan pek çok engel tespit ettik.”

Disaster isimli dergide yayınlanan ve Texas A&M Üniversitesi’nde görev alan Asistan Prof. Michelle Meyer ile ortak yazılan “Felaket Sırasında Kadın Deneyimleri: Texas’ta 2 Kasabanın İncelemesi” isimli çalışmada 2 ayrı Teksas kasabasında ikamet eden 33 kadın ve 10 erkek ile yapılan söyleşiler analiz ediliyor. Araştırmada bu kasabaların seçilmesinin nedeni ise bölgenin geçmişte hem kasırga hem de gübre fabrikasının patlaması gibi pek çok felakete sahne olması.

Katılımcılara olay anı ve sonrasındaki bir yıllık süreç hakkında sorular yönelttiklerini söyleyen Meyer, “Olayların yaşandığı anda evlerdeki durumlar farklı olsa da, cinsiyet rollerinde belli kalıpların afet anında ortaya çıktığını görebiliyoruz. Başta kadın ve erkeklerin aynı şekilde tepki vereceğini düşündük ancak aldığımız cevaplar başka bir sonuca işaret ediyor” diye konuştu.

Kadınların erkeklerden farklı bir risk ve koruma algısının olduğunu vurgulayan Villareal ise algı farklarına karşın kararların genelde erkekler tarafından alındığını ifade ediyor. Yapılan bir görüşmede, kasırga sırasında kadının eşini pencerede durmaması için uyardığı ancak eşinin dışarı çıkarak arabaya binmelerini önerdiği anlatılıyor. Sonuç olarak aile kasırganın göbeğinde bir arabanın içinde güçlü rüzgarlar ile etrafa savruluyor.

Araştırma aynı zamanda kadınların yardım organizasyonlarında dikkate alınmadığını ortaya koyuyor. Yardım organizasyonları daha çok evdeki erkekler ile temas etmeyi tercih ediyor. Yardım formlarının doldurulması ise genel olarak kadınlara düşüyor.

‘Evin reisi erkek’ modelinin felaket anında ve sonrasında en etkili model olmadığını sonucuna varan araştırmacılar, cinsiyetçi kalıpların kenara bırakılmasının afetlerden sonra yaraların sarılmasında büyük faydası olacağını düşünüyor.

Yorum yazın