İklimi kandıramazsınız…
SÖZÜMONA hepimiz çevreciyiz, ama dünya kirlenmeye devam ediyor. Bu ay Medya Takip Merkezi ve Greenpeace tarafından ortaklaşa hazırlanan “Çevre Gündeminde Bu Hafta” başlıklı bültenlerde bir tur atalım da çevreden haberimiz olsun…
İklimi kandıramazsınız: Doğal Varlıkları Koruma Konseyi’nin (NRDC) raporuna göre, dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkeler, başka yerlerdeki kömürlü termik santrallere, kömür madenciliğine ve altyapısına milyarlarca dolar yatırıyor. Dünyanın en büyük kirleticileri, bir yandan Paris Anlaşması’nı onaylayıp karbon salınımını azaltma taahhütleri verirken, diğer yandan başka ülkelerdeki karbon kirliliğinin önünü açıyor. Geçen dokuz yılda kömürün gelişimi için toplam 76 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Önümüzdeki dönemde 24 milyar dolarlık kirli yakıt finansmanı planlanıyor.
Türkiye kuruyor: Son günlerde ajanslara ardı ardına Türkiye’nin dört bir tarafından “barajlarda azalan su oranların’ ile ilgili haberler düşüyor. Bunun en büyük sebebi ise yağmayan yağmur. İçme ve kullanma suyunun karşılandığı barajlardaki boşluk vatandaşları korkutsa da diğer büyük tehlike tarım arazilerinde. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin açıkladığı rakamlar Türkiye’de yağışların geçen yılın ekim ayına göre yüzde 75.3 azaldığını ortaya koyuyor. Ekim ayları ortalamaları dikkate alındığında ise yağışlarda yüzde 58.3’lük düşüş var. Birçok çiftçi ürünlerinin yetişmesi için yağmurun yağmasını beklerken, uzmanlar, iklim değişikliğinin en büyük etkilerinden birinin tarım alanları üzerinde olduğunu söylüyor. Yaşanan kuraklık şu an için en çok buğdayı etkileyecek.
2015 en sıcak yıl oldu: Dünya Meteoroloji Örgütü, dünya tarihinde kayıtlara geçen ‘en sıcak’ 5 yılı mercek altına alan bir değerlendirme raporu yayınladı. Fas’ın Marakeş kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansında açıklanan rapora göre, rekor sıcaklıklar; deniz seviyesinde artışı, kuzey kutbundaki buzulların erimesini, karasal buzullar ve kuzey yarımküredeki kar örtüsünün azalmasını da beraberinde getirdi. Bütün bu iklim değişikliği göstergelerini inceleyen uzmanlar, uzun dönemli ısınma eğiliminin sera gazlarından kaynaklı olduğunu tespit etti. Zarar insan kaynaklı. Rapora göre havadaki karbondioksit seviyesi 2015’te milyonda 400 parçacık eşiğini aştı ve 2015 son 5 yılın en sıcak yılı olarak kayıtlara geçti.
İnsanın hırsı tüm canlıları etkiliyor: İnsanoğlunun açgözlülüğü yüzünden değişen iklim tüm ekosisteme yansıyor. Bilim insanları, ekosistem için gerekli biyolojik süreçlerin yüzde 82’sinin iklim değişikliğinden etkilendiğini ortaya çıkardı. Bilim insanları, iklim değişikliğinin tüm canlıları etkilediği uyarısında bulundu. “Journal Science” dergisinde yayımlanan çalışma, ekosistem için gerekli biyolojik süreçlerin yüzde 82’sinin iklim değişikliğinden etkilendiğini ortaya çıkardı. Queensland Üniversitesi’nden Prof. Dr. James Watson, “Küçük ölçekli bir ısınma sonucunda semenderlerin boyutlarında küçülme tespit ettik. Göçmen kuşların göç rotalarında da değişiklikler olduğunu belirledik” dedi.
TEMA Vakfı’ndan toprak bozulumu uyarısı: TEMA Vakfı, bu yıl 14-20 Kasım tarihleri arasında Erozyonla Mücadele Haftası’nda toprağın verimliliğindeki azalmayı ifade eden “Toprak bozulumu”nu gündeme getirdi. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç “Toprak bozulumu, toprağın sağlığında meydana gelen bozulmalar ve sonrasında toprağın sunduğu hizmetlerin azalması olarak nitelendiriliyor. Dünyada kullanılabilir arazilerin %33’ü toprak bozulumuna uğramış durumda. Türkiye’de ise toprak bozulum tiplerinden sadece erozyon dikkate alındığında bile topraklarımızın % 86’sında erozyon meydana geldiği görülüyor. Toprak bozulumu su kıtlığı, gıda güvensizliği, iklim değişikliğinde hızlanma, yoksulluk, göç, toprak ve toprağa bağlı diğer ekosistem hizmetlerinde azalma gibi sonuçlara yol açıyor” dedi.
Tarım alanları kararıyor: TEMA Vakfı kömürlü termik santrallerin Türkiye’nin tarım arazilerine olan etkilerine dikkat çekti. Son 13 yılda 2.4 milyon hektar tarım arazisinin kaybedildiğine vurgu yapan TEMA Vakfı Merzifon Temsilcisi Kadir Acar, “Bu rakam Türkiye’deki tarım topraklarının yaklaşık %10’una tekabül ediyor. Son dönemde benimsenen kömür odaklı enerji politikaları nedeniyle Türkiye tarımının geleceği için tablo karanlık görünüyor. Tarımsal açıdan önemli bölgelerimiz olan Adana, Çanakkale ve Konya havzası büyük kömür yatırımları ile karşı karşıya. Kömür ve linyitle çalışan termik santrallerin insan sağlığına, doğaya ve tarım arazilerine verdiği zararlar büyük” dedi. Esen kalın…