İklim değişiyor, afetlerle yaşam başlıyor

 İklim değişiyor, afetlerle yaşam başlıyor

Ülkemiz, coğrafi konumu nedeniyle iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkeler arasında yer alıyor. Geçtiğimiz aylarda gerçekleşen zincirleme yangınlar ve seller tehlikenin boyutunu bir kez daha ortaya koyuyor. Hasarların riskin fazla olduğu ve bu nedenle sigorta fiyatlarının yüksek olduğu bölgelerde meydana gelmesi ise sigortalılığı ya da zorunlu sigortaların kapsamını artıracak yeni çözümlerin devreye alınması ihtiyacını vurguluyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan iklim değişikliği kaynaklı afetler, küresel ısınmadan en çok etkileneceği düşünülen ülkeler arasında yer alan Türkiye’de de etkisini güçlü bir şekilde hissettirmeye başladı. 28 Temmuz 2021’de Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan ve Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 49 ilde patlak veren 299 orman yangınında 8 kişi hayatını kaybederken, yüzbinlerce hektar orman ve yerleşim yeri küle döndü. Bunun yanında çok sayıda hayvan telef oldu ve pek çok vatandaş işlerini ya da evlerini kaybetti. Batı Karadeniz’de başlayan aşırı yağışlar sonucu yaşanan sellerde ise meydana gelen can kayıpları, bu yazının yazıldığı an itibarıyla Kastamonu’da 71, Sinop’ta 10 ve Bartın’da 1 kişi olmak üzere 82’ye yükselmişti.

NORMALE DÖNÜŞÜN FATURASI 2.5 MİLYAR LİRA

Bakanlık tarafından yapılan açıklama, yangın ve sel felaketlerinin boyutunu ortaya koyuyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yaptığı bilgilendirmeye göre, son 1.5 ayda yaşanan yangın ve sel felaketleri sonrası yeniden yapım sürecinin maliyeti 2 milyar 484 milyon lira olarak hesaplandı. Açıklamada, Antalya’daki yangında 1.360’ı Manavgat’ta olmak üzere toplamda 1.641; Muğla’da ise 195’i Marmaris’te toplam 270 yıkık ve acil yıkılacak ağır hasarlı bina tespit edildiği belirtildi.

Bakan Kurum, sellerin bilançosunu da açıkladı. 14 Temmuz’da Rize’de 22 Temmuz’da Artvin’de yaşanan sel felâketleri sonucunda Rize dere yatağında kalan ve zarar gören yapı sayısı 650 olarak tespit edilirken, Rize ve Artvin bölgesindeki sellerin neden olduğu toplam hasar 472 milyon 865 bin lira olarak hesaplandı.

Bu kapsamda kamu tarafından yürütülecek yeniden yapılanma çalışmaları ise bu ayın başında tamamlanması beklenen ihale sürecinden sonra başlayacak. Tahminler ise yeniden yapılanma maliyetinin yangın nedenli hasarlarda 1.08 milyar lira, sel nedenli hasarlarda ise 927 milyon lira olacağı yönünde.

ÜLKEMİZDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ RİSKİ ÇOK BÜYÜK

Ülkemizin de içerisinde yer aldığı Akdeniz Havzası, küresel iklim değişikliğine karşı yerkürenin en hassas bölgelerinden birisi. WWF-Türkiye tarafından yapılan bir araştırma, endişe veren sonuçlar ortaya koyuyor. Özetlemek gerekirse;

• Ülkemizde sıcaklık artışı 2030’lu yılların sonuna kadar sınırlı kalacak, bu dönemden sonra son derece hızlı bir artış gözlenecek,

• Mevsimsel ve bölgesel farklılıklar göstermekle beraber sıcaklık artışı 1960-1990 dönemine göre kış mevsiminde 4°C, yazın ise 6°C civarına ulaşacak. Çoğu durumda yangınların çıkmasını sadece birkaç derecelik fark belirliyor,

• Kış yağışlarında Türkiye genelinde azalma görülürken, Kuzey Anadolu’nun doğu yarısında yağışlar artacak. Bu durum da geçtiğimiz aylarda yaşadığımız sel felaketlerinin sıklaşacağına işaret ediyor.

İlginizi Çekebilir