Geleceğin anahtarı: DİJİTAL İNOVASYON
Her ay Generali Araştırma Merkezi (GAM) tarafından hazırlanan, farklı sektörlerdeki en son trendleri ve digital dünyanın son yeniliklerini sizlerle paylaşacağız. Bu ayki konumuz 2025 yılında internetin nasıl görüneceği ve dünyaya ne gibi kolaylıklar veya zorluklar getireceği.
Generali Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Petar Dobric son dönemde gelişen teknoloji ile birlikte farklılaşan dünyanın, karmaşık ve çok kanallı bir şekil aldığını ifade etti ve konuyla ilgili şunları söyledi: “Yeni dijital dünya ilk etapta kavranması zor olacak. Bu hızlı değişen yeni düzene ayak uydurabilen ve geleceğin müşterilerine uygun çözümler sunabilen şirketler, fark yaratarak bir adım öne çıkacaktır.”
DİJİTAL DÜNYA NEDİR?
PwC’ın hazırladığı ‘Sigorta 2020’ raporuna göre ‘dijital kavramı’, müşteri beklentileri ve davranışları ile iş dünyasını hızla yeniden şekillendiren çığır açıcı SMAB (Sosyal, Mobil, Analitik, Bulut) gelişmelerini anlatmakta kullanılıyor.
Yeni dünyanın son dönemde yaşamımıza soktuğu kavram olan ‘big data’ olurken inovasyon (yenilikçilik) ağırlığını tüm sektörlerde hissettiriyor.
Peki farklı sektörleri kendi içinde etkileyecek olan bu inovasyon ve dijitalleşme ile ilgili gelecek için öngörülenler neler?
Kişilerin internete kolayca erişebileceği bir dünyayı betimleyen uzmanlar, internetin bireylerin hayatında elektrik kadar yaygın hale gelebileceği bir bilgi ortamı öngörüyor. Aynı şekilde ‘Nesnelerin İnterneti’ ile bağlanabilecek şekilde mobil ve giyilebilir ve tümleşik bilgisayarları insanlara ve çevreye yapay zeka destekli, bulut tabanlı bilgi depolama ve paylaşım imkânı vereceğini belirtiyor.
Interop’un kurucusu Dan Lynch, ‘İnternetin en önemli etkisi kişileri birbirine bağlamaktır. Böylece her şeyin akışı sağlanır’ diyor. Uzmanlar, ufak konularda fikir ayrılığına düşse de teknolojinin geleceği değiştireceği konusunda hemfikirler. Öne çıkan görüşler ise şöyle:
● Akıllı sensörlerin, kameraların, yazılımların, veri tabanlarının ve ‘big data’ denilen büyük veri merkezlerinin hızla yaygınlaşmasıyla küresel, kapsayıcı, görünmez, çevreleyici, ağ tabanlı programlama ortamı meydana gelecek. ‘Nesnelerin İnterneti’ bilgi fabrikasıyla devasa veri merkezleri ortaya çıkacak.
● Taşınabilir – giyilebilir – yerleştirilerebilir teknolojilerinin kullanımı ile bireyler dünyayı ‘Artırılmış Gerçeklik’ ile deneyimleyecek.
● 20’nci yüzyılda kurulmuş şirket modellerinin dağılması öngörülüyor. Bundan en çok finans, eğlence, yayıncılar ve eğitim sektörü etkilenecek.
Cihazlar, farklı haberleşme protokollerini kullanarak birbirleriyle haberleşecek ve diğer cihazlara bağlanarak akıllı bir ağ oluşturacak. Örneğin; bir film izlemeye başladığınızda odanın ışıkları kısılacak.
Gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin bilgisayar tarafından üretilen ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı, doğrudan veya dolaylı fiziksel anlatımı mümkün olacak.
2025 YILINDA İNTERNET NASIL OLACAK?
Teknoloji uzmanları 2025 yılında internet ile ilgili beş ilgi çekici tahminde bulundu. Uzmanlar internetin elektrik gibi, az görünür olacağını ama iyi ve kötü yanlarıyla bireylerin hayatında daha derin yer edineceğini savunuyorlar.
Peki önümüzdeki on yıl içerisinde internet nasıl bir değişim gösterecek?
Beş teknoloji uzmanının bu konudaki tahminleri ise şöyle:
‘BIG DATA’ KAYNAKLARI, TOPLUMUN DAVRANIŞLARINI ETKİLEYECEK
‘Çıplak Gelecek: Her Adımınızı Tahmin Eden Dünyada Neler Olur’, kitabının yazarı Patrick Tucker: “Sanal olarak bilgi toplamanın bedeli sıfıra düştüğünde, diğer kişilerle, kuruluşlarla ve geleceğin kendisiyle ilişki kurma biçimimiz de önemli ölçüde değişecek. Eylemlerimizin sonuçları hakkında daha fazla bilgilenmiş hale geleceğiz. Böylelikle davranışlarımızı daha hızlı ve akıllıca düzenleyebileceğiz.”
İNTERNET, SİYASİ FARKINDALIK SAĞLAYACAK
NetDay Namibya Yöneticisi Rui Correai: “Yaygın hale gelen mobil teknolojiler ve bilgi paylaşım uygulamaları ile okuryazar olmayan ve yanlış bilgilendirilmiş olan kişilerin farkındalığında önemli gelişmeler olacağı umuluyor. Çıkarcı ve yozlaşmış hükümetlerce bireylerden saklanan bilgilerin internet üzerinden sağlanması söz konusu olacak. Arap Baharı gibi, toplumun bilgi ve sorunlarının görüşülebilir hale gelmesiyle, gelecekte gittikçe daha fazla başkaldırı yaşanacağına şahit olabiliriz.”
TEHLİKELİ AYRILIKLAR ORTAYA ÇIKACAK
Pensilvanya Üniversitesi Onursal Profesörü Oscar Gandy: “Küresel nüfusun en küçük kısımlarına faydalı olacak ağ tabanlı etkileşimlerin kolaylaştırarak kapsamlı hale getireceği ve gün geçtikçe daha önemli bir olgu haline gelen eşitsizliğe tepki olarak ortaya çıkacak olan anlaşmazlıklar üzerine ciddi olarak düşünmek zorundayız. Sosyal medya zarar ve istismar duygularını kolaylaştırıp güçlendirecektir. Bunlar giderek daha adaletsiz hale gelen durumlar karşısında mücadele etme, direnme ve bunları cezalandırmaya neden olacaktır.”
KÜRESEL SÜPER BİLGİSAYAR
Kıdemli Araştırmacı Mike Liebhold: “İnternet, ‘Küresel Kütüphane’den ‘Küresel Süper Bilgisayar’a doğru evriliyor. 2025 yılında, hayal edebileceğimiz uygulamaların ya da hizmetlerin neredeyse tamamı veri madenciliği, çıkarsama, tanıma, anlamlandırma ve modelleme oluşturma gibi becerilerin yaygın olarak uygulanmasını sağlayan büyük hesaplamaları ile geliştirilmiş olacaktır.”
YENİ ŞİRKET MODELLERİ ORTAYA ÇIKACAK
Google Genel Başkan Yardımcısı Vint Cerf: “Online dersler önemli gelir akışı sağlayacak. Sürecin en başından itibaren küresel piyasalarda online olarak iş yapacaktır. Artan franchise ve bilgi paylaşımları ile güçlü doğrulama yöntemleri olduğu takdirde internetten oy kullanma bile mümkün olacaktır.”
10 yıl sonra internette yaşanacak değişimler
Washington merkezli Pew Araştırma Merkezi, yaklaşık 1500 bilim adamına ve teknoloji uzmanına 2025 yılında internetin nasıl görüneceğini sordu.
OLUMLU GÖRÜŞLER: Online aktarımla iyileştirilmiş eğitim ve daha iyi küresel ortaklıklar ve sağlık hizmetinde olumlu gelişmeler.
OLUMSUZ GÖRÜŞLER: Zarar ile istismarın artışı, ‘gizlilik’ faktörünün sadece zenginler için genişletilmesi ve küresel servet uçurumları.