Finans sektörüne yeni düzenlemeler geliyor
Maliye Bakanı Naci Ağbal, bankacılık sistemine ilişkin Kurumlar Vergisi, Katma Değer vergisi, Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) gibi bazı belirsiz alanlar bulunduğunu belirterek, “Bu belirsiz alanlarla ilgili açıklığa kavuşturulması gereken konular var. Onları düzenliyoruz. Bütün finans sektörünün bu vergi kanunları karşısında aynı duruma gelmesini istiyoruz” dedi. Ağbal ayrıca, bankacılık, finans ve reel sektörde yeni düzenlemelere gideceklerini açıkladı.
Ağbal, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından Grand Hyatt Otel’de düzenlenen MASAK-TBB Çalıştayının açılış konuşmasından sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
“Bankacılık sektörüne yönelik vergi düzenlemesinden bahsettiniz. Biraz detay verebilir misiniz?” şeklindeki soruya karşılık Ağbal, “Türkiye Bankalar Birliğinin bankacılık sistemine ilişkin ifade ettiği bazı belirsiz alanlar vardı. Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi, Banka Sigorta Muamele Vergisi gibi. Yaptığımız istişarelerde bu belirsiz alanlarla ilgili açıklığa kavuşturulması gereken konular var. Onları düzenliyoruz” diye konuştu.
Ağbal, düzenlemeyle ilgili bu hasta sonu Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulunda (YOİKK) çalışma gerçekleştireceklerini kaydederek, daha sonra Başbakanlığa düzenlemeyi sevk edeceklerini ve açıklama yapacaklarını dile getirdi. Ağbal, yapacakları düzenlemeleri Reformları İzleme Komisyonunda görüşeceklerini ve çalışmayı bir iki hafta içerisinde bitireceklerini bildirdi.
“Bankacılık sistemi, finans sistemi, reel sektörle ilgili olarak düzenlemelerimiz var. Hepsindeki amacımız yatırım ortamını iyileştirmek” diyen Ağbal, Damga Vergisi ile yaygın şikayetler olduğunu, burada kayıt dışılığa iten veya iş yapmaktan alıkoyan düzenlemelerle ilgili bir çalışma yaptıklarını ifade etti.
Ağbal, “Burada Damga Vergisi yükümlülüklerini özellikle sözleşmeler bağlamında nasıl azaltabiliriz diye çalışmalarımız var. Onu YOİKK’da konuşacağız ve ondan sonra inşallah açıklayacağız” değerlendirmesinde bulundu.
“Bankaların ‘Kurumlar Vergisinin düşürülmesi’ talebi yok”
Bakan Ağbal, bir gazetecinin “Banka genel müdürlerinin Kurumlar Vergisinin düşürülmesi konusunda bir talebi vardı” şeklindeki cümlesi üzerine Ağbal, “Hiçbir bankacı bana ‘Bizim kurumlar vergisini düşürün’ demedi. Öyle bir talepleri yok. Bankalarımız son derece uyumlu çok güzel çalışmalar yapıyor” ifadelerini kullandı.
Finans sektöründe bankaların, katılım bankalarının, finans kuruluşlarının bulunduğunu anımsatan Ağbal, “Değişik kanunlarda damga vergisi olabilir, BSMV olabilir değişik uygulamalar var. Biz istedik ki bütün sektör bu vergi kanunları karşısında aynı duruma gelsin. Farklılıklarını gideriyoruz ki piyasadaki aktörler, oyuncular aynı vergi düzenlemeleri karşısında rekabet yapsınlar. Ama ayrıca açıklayacağız bunları” dedi.
‘Teröre finansman engellenecek’
Ağbal, “Bu bahsettiğiniz, sanıyorsam, Belçika’da bankacılık sistemi kullanılarak bağış toplandığını söylemiştiniz. Örgütün adını söylemediniz” sözüne karşılık, televizyonların takip edilmesi gerektiğini söyledi.
Bakan Ağbal, terörizmin finansmanının engellenmesine ilişkin yapılan çalışmalar konusunda şu bilgileri verdi:
“Türkiye, terörizmin finansmanının engellenmesi konusunda yasal düzenlemelere sahip. En son, biliyorsunuz, şu anda komisyondan geçti Genel Kurula geldi. Terörizmin finansmanının elde edildiği düşünülen kaynaklara Maliye Bakanlığı olarak herhangi bir bankacılık işlemi yapılırken onu bloke etme, durdurma, işlemi askıya alma şeklinde bir yetki düzenlemesi yapıyoruz. Bu hem uluslararası sözleşmelerde hem de AB direktiflerinde olan bir düzenleme. Bu en son yapacağımız bir düzenleme ama Türkiye’nin terörizmin finansmanıyla mücadele her alanda her bakımdan devam ediyor. Hem MASAK hem emniyet hem yargı birimlerimiz çalışıyor. Her türlü terör örgütünün terörizmi finanse etmek için yaptığı tüm işlemlere karşı yoğun çalışmamız devam ediyor.”
‘İflas ertelemede bazı düzenlemelerimiz olacak’
İflas ertelemede yeni düzenleme olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine Ağbal, şöyle devam etti:
“Şu anda biz özellikle iş yeri açılışlarında gerçekten güzel düzenlemeler yapıyoruz. Türkiye biliyorsunuz 55’inci. İnşallah çok yakında açıklayacağımız düzenlemelerle Türkiye’yi çok ön sıralara getireceğiz. Süreleri kısaltıp iş yeri açma maliyetlerini düşüreceğiz. Yani piyasaya girmenin maliyeti ve zaman maliyeti düşecek. Aynı zamanda birtakım müesseseler beklediğimiz gibi kullanılmadı.Onları da engelleyecek orada da bir disiplin getirecek bazı düzenlemelerimiz olacak.Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız ile beraber çalışıyoruz.”
Ağbal, “İflas ertelemede Türkiye Bankalar Birliğinin (TBB) taleplerini karşılayacak mısınız?” soru üzerine, “Orada çalışmamız devam ediyor. Bankaların endişeleriyle bizim endişelerimiz aynı.” diye konuştu.
‘Portföy yatırımlarında iyileşme var’
Ağbal, bir basın mensubunun “Banka faizlerinin, kredi faizlerinin üzerinde bir kamu yükü var. O kamu yükünün azaltılmasıyla ilgili kredi faizlerini düşürecek bir çalışma olabilir mi?” şeklindeki soru üzerine, genel anlamda finansman maliyetlerinin aşağı çekilmesi konusunda neler yapabileceklerine ilişkin çalışmalar yaptıklarını aktardı.
Yabancı yatırımların arttığına ilişkin bir soru üzerine Ağbal, özellikle portföy yatırımlarında bir iyileşme olduğunu, global piyasalardaki iyimserliğin gelişmekte olan ülkelere olumlu yansıdığını anlattı. Ağbal, Türkiye’nin bugün ekonomik parametreler itibarıyla yatırım açısından iyi olduğunu kaydederek, bu yüzden yatırımların başladığını bildirdi.