Doğal afetlere karşı sigorta olmazsa olmaz

Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Dr. E. Baturalp Pamukçu, doğal afetlerin geniş kitleleri etkileyen ve ekonomik, mali ve sosyal açıdan çok büyük kayıplara neden olan önemli bir risk grubu olduğunu söyledi. Pamukçu, doğal afetlerin dünyada yüzbinlerce insanın hayatını kaybetmesine ve milyarlarca dolar maddi kayba neden olduğunun altını çizdi.
Doğal afetler sonucunda oluşan ekonomik kayıpların çoğunlukla devlet tarafından üstlenildiğini aktaran Pamukçu, bu durumun likidite eksikliği ve bütçenin acil gereksinimlere yönlendirilmesi gibi önemli sıkıntılar doğuracak sonuçlara yol açtığını belirtti.
Sigorta sistemi içerisinde doğal afet risklerinin öneminin yadsınamayacağına dikkat çeken Pamukçu, “Sigortalı kayıplar arasında doğal afetler %92.3’lük bir orana sahipken, kayıpların %7.7’si insan kaynaklı afetlerden oluşuyor. Bu durum doğal afetlerde sigorta sisteminin önemini ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.
Özel sektörün doğal afet risk finansmanının odak noktasının doğal afet havuzları olduğunu kaydeden Pamukçu, sözlerine şöyle devam etti: “Doğal afet havuzları ülkenin koşullarına uygun bir yapıda oluşturuluyor. Doğal afet gerçekleştiğinde sigorta havuzlarının amaçları, sigorta sistemine likidite ve finansal ödeme gücü oluşturmak, devletin üzerindeki finansal yükü ve ekonomide oluşacak kayıpları azaltmak, devletin finansal bağımsızlığını sağlamak olarak sıralanabilir. Örneğin, Türkiye’de zorunlu deprem sigortası havuzu kurulurken, ikinci yıl reasürans için Dünya Bankası’ndan hem reasürans prim desteği alındı hem de koşullu kredi desteği sağlandı.”
Doğal afet riskinde hasarların büyük ve karmaşık olmasından dolayı, bir sektörün afet riskini karşılamasının çok güç olduğunun altını çizen Pamukçu, bu nedenle afet risklerinin finansmanında ve afet risklerinin etkisinin azaltılmasında özel sektörün önemli bir rol alması gerektiğine dikkat çekti.

‘ZORUNLU SİGORTALAR ÖNEMLİ’
Finans sektörü içinde çok önemli bir yere sahip olan sigorta sektörünün, en temel anlamıyla ulusal kaynak ve varlıkların uğrayacakları zararları en aza indirgeme işlevini yerine getirdiğinden bahseden Pamukçu, “Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, sigorta bilincinin yaygınlaştırılması için uygulanabilirliği olan zorunlu sigortaların hayata geçirilmesi çok önemli” dedi.
Zorunlu poliçelerin takibinin yapılması ve sağlam kontrol mekanizmalarının kurulması gerektiğini vurgulayan Pamukçu, “Bu durum tam olarak sağlanmadığı ve yüksek cezai yaptırımlar olmadığı için zorunlu poliçelerde bile sigortalılık oranının maalesef düşük olduğunu gözlemliyoruz. Zorunlu poliçe yaptırması gereken firmaların, kamu ile ilişkilerinin olduğu tüm noktalarda söz konusu kontrollerin kurulması bu konuda bir iyileştirme sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

‘AFETLERDEN SONRA SİGORTA BİLİNCİ ARTIYOR’
Doğal afetlerin farklı zamanlarda meydana gelmesinin, risklere ilişkin farkındalık seviyelerinin de değişmesine neden olduğunu ifade eden Pamukçu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyük bir sel veya fırtına sonrasında bireyler riskler hakkında daha bilinçli bir hale gelerek, gelecekte meydana gelebilecek benzer bir doğal afetin etkilerini azaltacak önlemler almaya ve sigorta poliçelerine yatırım yapmaya gönüllü oluyor. Buna karşın, birkaç yıl süresinde doğal afetlerin meydana gelmemesi sonucu kamunun riski yüksek bölgelerde bina inşa edilmesinin önlenmesi ve sigorta teminatına yönelik ilgisi azalıyor.”
Geniş çaplı doğal afet ve yangın hasarları söz konusu olduğunda genellikle herkes tarafından bir devlet müdahalesi beklentisi oluştuğuna değinen Pamukçu, bu durumun doğal afet meydana gelmeden önce sigorta tarafından sağlanan korumaya yönelik talebi azalttığına işaret etti.
Pamukçu, sigortalıların yangından korunmak ve doğal afetlerden gelebilecek hasarları azaltmak için alması gerektiği önlemleri de şu şekilde sıraladı: “Öncelikle dikkatli ve tedbirli olunmalı; yanıcı, patlayıcı, çabuk tutuşan benzin, gaz yağı, ispirto, alkol, likit gaz gibi maddeler bilinçli bir şekilde kullanılmalı. Bir işyerinde işkolunun gerektirdiği maksimum koruyucu tedbirler alınmalı. İşyerleri, evler ve okulların bacaları her yıl düzenli olarak temizletilmeli. Tüm mekanlarda yangın söndürme tüpleri ve araçları bulundurulmalı. Bunların her yıl bakımı yaptırılmalı.”

KONUTLAR VE İŞYERLERİ DE TÜRK NİPPON İLE GÜVENCE ALTINDA
Pamukçu, Türk Nippon Sigorta konutlar için geniş teminatlı “Konut Paket Poliçeleri” ile sigortalılarına yangın ve yangına bağlı ek teminatları ve sel, fırtına, deprem, yer kayması gibi doğal afet hasarlarını temin eden teminatları hep birlikte sunduklarını ifade etti. Bunun yanı sıra, ticari faaliyetlerde bulunan işyerleri için yine tüm teminatların yer aldığı “İşyeri Paket Poliçeleri”ni sunduklarını kaydeden Pamukçu, “Ayrıca, bazı ticari işyerleri için özel olarak hazırlanmış ve o faaliyet kollarına özel rizikoları da içeren Eczane Paket, Akaryakıt Paket, Otel Paket ve KOBİ Paket gibi ürünlerimiz de mevcut” dedi.

Yorum yazın