Bireysel emeklilik mevzuatı önemli ölçüde değişti
2013 yılı itibarıyla devlet katkısı Bireysel Emeklilik Sistemi’ne giriş yapmıştı. Emeklilik şirketlerinin kullandıkları uygulamalardaki teknik altyapı değişimlerini ve veri desenleri revizyonlarını tamamlamasına rağmen sistem uyumluluklarını henüz sağlayabildikleri görülmüştür. 2015 Mayıs itibarıyla Hazine Müsteşarlığı’nca paylaşılan, katılımcılardan alınan “kesintiler” ile ilgili yeni yönetmelik, revizyonların hız kesmeden devam edeceğinin bir göstergesi gibi görünüyor. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde hareketli günlerin bizi beklediğini dile getiren EY Danışmanlık Hizmetleri Sigortacılık Sektöründen Sorumlu Müdür Sertaç Özköse, devlet katkısına konu olan sistem değişikliklerinin şirketlerce yönetilmesinin henüz sağlanabildiğini söyledi.
“1 Ocak 2016 tarihine kadar emeklilik sistemine dahil tüm katılımcılara, 2013 yılından önce geçirdikleri süreye bağlı olarak Devlet Katkısı hak kazanma sürelerine ek süre eklenecek. Bu durumunun yaklaşması, emeklilik şirketlerinin mevcut sistem sorunlarını gözden geçirmelerine neden oldu” diyen Sertaç Özköse, süre değişiklikleri, sözleşmelerin emeklilik şirketlerine giriş tipinin de önem kazanmasına yol açtığını bildirdi. Mevcutta kendi sisteminde emeklilik sözleşmesi girişi yapılan katılımcıların süre hesaplarının sorunsuz aşılabileceğini belirten Özköse, diğer emeklilik şirketlerinden “aktarım, emeklilik nedeni ile hesap birleştirme” ya da “hesap birleştirme” işlem tipleri için kontrol ihtiyaçlarının gerekliliğinin ortaya çıktığını ifade etti.
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) içerisinde emeklilik şirketlerinin gelir kalemleri olarak önemli rol oynayan “Günlük- Yıllık Fon İşletim Gideri Kesintisi” için azami kesinti oranı tanımlamalarının bulunduğunu söyleyen Özköse, “Sözleşme yılıyla orantılı olacak şekilde emeklilik şirketlerince yapılacak olan kesintiler toplamının kontrol edileceği yeni düzenlemeleri içeren ve 25.05.2015 itibarıyla Resmi Gazete’de yayınlanan yeni yönetmelik, tıpkı devlet katkısı yönetmeliğinde olduğu gibi teknik altyapı değişiklik ihtiyaçlarını da beraberinde getirdi” dedi. İlgili yönetmelikle birlikte sözleşme yılının kesinti üzerindeki etkisinin arttığını belirten Özköse sözlerini şu şekilde sürdürdü:
KESİNTİLER KÂRLILIĞI AZALTIR AMA SÖZLEŞME SAYISINI ARTIRIR
“Sözleşmelerin altıncı yılı ve sonrası için yüzde 2.5 iade oranıyla her sözleşme yılı sonunu ve sözleşmenin sonlandırılma tarihini takip eden beş iş günü içinde ilgilisine göre katılımcıya veya katılımcının bireysel emeklilik hesabına kesinti iadesi gibi değişiklikler yapıldı. Bunlar emeklilik şirketlerince beklenmeyen revizyonlar olsa da, 01.01.2016’da yürürlüğe girecek olan ‘Devlet Katkısı Hak Kazanma Süreleri’ yönetmeliği için şirketler çalışmalarını sürdürüyor. Kesintilerdeki ilgili revizyonların emeklilik şirketlerinin kârlılık hesaplamalarına negatif etkisi olmakla birlikte, bu revizyonların sözleşme sayılarının artışını da tetikleyeceği öngörülmektedir. Bu duruma ek olarak şirketler, Bundle ürünlere odaklanarak, bireysel emeklilik sözleşmeleri ile beraber hayat poliçesi üretimine yönelik hedeflerini gözden geçirecektir.”
DÜZENLEMELERİN TUTARLILIK KURALINA YANSIMASI KAÇINILMAZ
Emeklilik şirketlerinin günlük olarak Emeklilik Gözetim Merkezi ile paylaşmış olduğu GEV Nesneleri (Gözetime Esas Veri) bahsi geçen mevzuatsal değişiklikleri nedeniyle daha da önem kazanıyor. Şirketlerin sahip oldukları verinin kendi içerisindeki tutarlılığının göstergesi olan “Tutarlılık Kural Seti”, devlet katkısının BES’e girişi öncesi 92 adet kuraldan oluşurken, devlet katkısı ile birlikte şirketlerin sistem ihtiyaçlarının artması sonucunda 144 adet farklı kural ile raporlanır duruma geldi. Bu durum, emeklilik şirketlerinin yalnız kendi içerisindeki teknik altyapı düzenlemeleri ve veri deseni değişikliklerinin tamamlanması gerekliliğini ortaya koyarken, şirketler arası veri paylaşımlarına konu ABT (Aktarım – Birleştirme Transfer) ve SBT (Şirketler Arası Aktarım-Birleştirme-Transfer) Nesnelerinin hatasız ve zamanında paylaşımının ne kadar önemli olduğunun da bir göstergesi haline geldi. Özköse konu hakkında şu şekilde değerlendirmede bulundu: “Şirketlerin teknik altyapılarının değerlendirilmesinde esas nokta olan Tutarlılık Kural Seti, Devlet Katkısı Hak Kazanma Süreleri güncellemeleri ve Kesintiler’e konu yeni yönetmelik ile birlikte gelecek yeni kural tanımlamalarına ek olarak mevcutta bulunan doğrulama kurallarının gün geçtikçe arttığını görüyoruz. Bunu dikkate alırsak, kullanılan sigortacılık yazılımlarının güncel mevzuata ve regülasyonlara uyumunun düzenli ve proaktif takibi gerekliliği açıkça görülmektedir. Özellikle Emeklilik Gözetim Merkezi’nin tedbiri elden bırakmayacağını ve şirketleri takibe devam edeceğini de söyleyebiliriz.”
EY Bilgi Teknolojileri Danışmanlık Hizmetleri olarak sigortacılık sektöründe deneyim sahibi olduklarını kaydeden Sertaç Özköse, sektörün tüm branşlarında projeler gerçekleştiren, konusunda uzman bir ekibe sahip olduklarını sözlerine ekledi. Son yıllarda Devlet Katkısı Yeni Yönetmeliği, GEV Nesneleri Veri Tutarlılığı, Tutarlılık Kural Seti Puanlama Çalışmaları gibi projeler ile sektörün önde gelen birçok emeklilik şirketiyle çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyleyen Özköse, yeni fırsatlarla iş ortaklıklarına devam ettiklerini bildirdi. Sigorta sektöründeki tüm branşlarda hizmet verdiklerini belirten Sertaç Özköse, birden çok emeklilik şirketiyle aktif projelerinin bulunmasının, yeni ve güncel bilgilere hızla erişmelerini ve ihtiyaçlara uygun çözümleri iş ortaklarına zamanında sunabilmelerini sağladığını söyledi.