Big Bang 2023’de yeni rekor: Girişimlere 1,28 milyar lira destek
“Cesurların Sahnesi” mottosuyla girişimcileri, yatırımcıları, kurumsal firmaları ve tüm teknoloji severleri buluşturan Big Bang Startup Challenge etkinliğinde yeni bir rekor kırıldı. Geçen yıl 341 milyon lira değerinde ödül, nakit ve yatırım duyurulan Big Bang Startup Challenge sahnesinde bu yıl dağıtılan toplam tutar 1,28 milyar liraya ulaştı.
İTÜ ARI Teknokent bünyesindeki kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek tarafından bu yıl 12’inci kez düzenlenen Türkiye’nin en büyük girişimcilik etkinliği Big Bang Startup Challenge yine büyük yankı uyandırdı. Bu yıl “Hayal et, Cesaret et, Yap” sloganıyla girişim ve teknoloji tutkunlarını buluşturan Big Bang Startup Challenge etkinliğine geniş bir katılım vardı. Uniq İstanbul’da 13-14 Aralık tarihlerinde iki gün olarak düzenlenen etkinlikte girişimciler, yatırımcılar, kurumsal firmalar ve tüm teknoloji tutkunları bir araya geldi. Katılımcılar, fuaye alanında girişimler tarafından kurulan stantlar ve deneyim alanlarını ziyaret etmenin yanı sıra, birçok teknolojik yenilik ile tanışma ve sohbet fırsatı buldu.
12 YILDA YAKLAŞIK 5 BİN GİRİŞİME DESTEK
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, Big Bang sahnesinde olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirterek, “Bundan yaklaşık 20 yıl önce İTÜ ARI Teknokent’in kuruluş çalışmalarında yer almış bir isim olarak, 2012’de hayata geçirdiğimiz kuluçka merkezimiz İTÜ Çekirdek ile birlikte görüyorum ki, ilk günden bugüne hayalimizin ötesinde işler başardık. İTÜ Çekirdek olarak artık yılda 7 bini aşan başvuru alıyoruz ve bunlar arasından seçilen 500’ü aşkın girişimi yıl boyunca destekliyoruz. 12 yılda desteklenen 5 bine yakın girişimin aldığı toplam 208 milyon dolar yatırım ve ulaştığı 200 milyon dolar ciro bugün gurur kaynağımız. Bu başarı İTÜ ARI Teknokent ekibinin olduğu kadar paydaşlarımızın, mentorlarımızın, girişimcilerimizin, yatırımcılarımızın’’ diye konuştu.
DÜNYANIN EN İYİ ÜNİVERSİTE KULUÇKA MERKEZİ
İkinci gün açılışında bir sunum gerçekleştiren İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, “Kurulan ilk teknokentlerden biri olarak bu yıl 20’inci yılımızı kutluyoruz. İTÜ ARI Teknokent’i kurarken yaşayan, yaşatan, öğrenen ve öğreten sinerjik bir ekosisteme dönüşmesini hayal ederek inşa etmiştik. Bugün geldiğimiz noktada hayallerimizin çok daha ötesine taşıdık bu yapıyı. O yüzden de kendimizi Global Ekosistem Kurucusu olarak konumlandırıyoruz. Kurduğumuz ekosistemin en önemli birimini ise bu yıl UBI Global tarafından dünyanın en iyi üniversite kuluçka merkezi seçilen İTÜ Çekirdek oluşturuyor” dedi.
GİRİŞİMLER ÖMÜR BOYU İTÜ ÇEKİRDEKLİ
İTÜ ARI Teknokent Girişimcilik Programları ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Arzu Eryılmaz ise, İTÜ Çekirdek’in başarısını etkileyen kriterleri anlattığı sunumuyla sahnede yer aldı. Eryılmaz konuşmasında, “İTÜ Çekirdek’te sadece yılda 500 girişime destek olan bir kuluçka merkezi olmakla kalmıyor, her yıl Big Bang’ten sonra seçilen 40 girişime butik bir kuluçka programı sunuyoruz. Koçlarımızın gücüyle birebir satış ve yatırım hızlandırma desteği sağlıyoruz. Ayrıca İTÜ Çekirdek’e giren her girişim artık bizim için ömür boyu İTÜ Çekirdekli kalıyor. Tüm girişimlerimize hayat boyu mentorluk vermeye, desteğimizi sürdürmeye devam ediyoruz” dedi.
BU YIL “EN İYİ 50” GİRİŞİM SAHNEDEYDİ
İTÜ Çekirdek’in teknolojik ve yenilikçi ürünlere sahip tüm girişimleri, yatırımcılar ve kamuoyuyla buluşturduğu Big Bang Startup Challenge etkinliğinin ilk gününde TOP 50 girişm sahnedeydi. Yıl boyu devam süreçler sonunda titizlikle belirlenen 50 girişim, “Automotive & Mobility”, “Energy”, “ITU Seed”, “Marketplace & Platform”, “AI & Blockchain”, “Digital Arts”, “Insurtech & Wellbeing” ve “Sustainability & Smart Cities” olmak üzere 8 farklı sektörel dikey altında sunumlarını yaptı.
1,28 MİLYAR LİRA ÖDÜL NAKİT VE YATIRIM
Big Bang Startup Challenge’ın ikinci günü, TOP 50 girişim sahnede ödül, nakit ve yatırımlarla buluştu. Geçtiğimiz yıl 341 milyon lira tutarında ödül, nakit ve yatırımın duyurulduğu etkinlikte bu yıl Cumhuriyetin 100’üncü yılına yaraşır yeni bir rekor kırıldı. Bu yıl rakam 3,5 kat artarak, girişimlere sağlanan kaynak tutarı toplam 1,28 milyar lira çıktı. Girişimler arasında en büyük desteği alan ilk 5 girişim sırasıyla; Captanomy, RumiTech, Wyseye, Newky ve Powea oldu.
92 GİRİŞİM YATIRIM ALDI
İTÜ ARI Teknokent, girişimlere sunduğu desteklerin yanı sıra etkinlikte yatırımcı kimliğiyle de yer aldı. İTÜ ARI Teknokent’in Big Bang sahnesinde sunum yapan 50 girişim arasından Newky’e 20 bin dolar, Soundbank’e 20 bin dolar ve Wyseye’a 25 bin dolar değerinde yatırım yaptığı açıklandı. Bunun yanı sıra İTÜ Çekirdek girişimlerinden Crowia, Kozalak, Optimimax, Porima, Teklifim Gelsin ve The Clico girişimlerinin yatırımları da ilk kez Big Bang 2023 sahnesinde duyuruldu. Etkinlikte ayrıca 2023 yılı içerisinde yatırım almış 83 İTÜ Çekirdek girişiminin yatırımları da kutlandı.
EĞLENCE DE UNUTULMADI
Sunuculuğunu M. Serdar Kuzuloğlu’nun üstlendiği etkinlikte rekabet kadar eğlence de ön plandaydı. İki gün boyunca sahnede olan Dance Factory ekibinin dans şovları izleyenlere unutulmaz dakikalar yaşatırken, DJ performansları ise coşkuyu tüm güne yaydı. Tuz Biber stand-up ekibinden Berk Karan ve Çağla Alkan’ın özel skeçlerinin de yer aldığı etkinliğin ikinci gününde ünlü sanatçı Mustafa Sandal özel bir konser verdi.
İTÜ ÇEKİRDEK INSURTECH PROGRAMI DÖRDÜNCÜ YILINI TAMAMLADI
Sigorta sektörünün geleceğe hazırlanması ve startup ekosistemi ile iş birliği fırsatları yaratılması adına 2020 Ocak ayında başlayan İTÜ Çekirdek Insurtech Programı dördüncü yılını tamamladı. Bu 4 yıllık dönemde program bünyesinde yer alan yüzlerce girişim, bir yandan kuluçka programı bünyesindeki eğitim ve mentorluk hizmetlerinden yararlanarak ürünlerini oluşturma sürecine odaklanırken, bir yandan da paydaş şirketler bünyesindeki mentorlardan destek alma şansına sahip oldu. Programın bir diğer önemli parçası da paydaş şirketler tarafından belirlenen girişimlere verilen maddi ödüllerdi.
INSURTECH PAYDAŞ ÖDÜLLERİ
İTÜ Çekirdek Insurtech Programı 2023 yılı paydaşları Agesa Hayat ve Emeklilik, Aksigorta ve Aveon Global Sigorta şirketleri oldu. 3 paydaş şirket bünyesinden mentorlar yıl boyu girişimcilerle birlikte olma fırsatı buldu. Ayrıca, girişimlerle birlikte ürün geliştirme süreçlerine de katkı sağlayarak, onların ilk müşteri olma ve startup yolculuklarına katkı sağlama desteklerini sundular. Ayrıca bu yıl her bir paydaş şirket girişimlere 300 bin lira ödül verdi. Bu seneki BigBang sahnesinde insurtech paydaş şirketlerinin ödüllerini Agesa Hayat Emeklilik adına CIO Fahri Arıkan, Aksigorta adına Strateji ve Bireysel Bankasürans İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Elif Horasan ve Aveon Global Sigorta adına Bilgi Teknolojileri ve Dijital Süreç Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Melek Yılmaz girişimcilere takdim etti.