Bakan Şimşek’ten sigorta gündemine yakın ilgi
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program’ın (2016-2018) açıklandığı Kalkınma Bakanlığı Konferans Salonu’ndaki toplantının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Yurtiçi tasarrufları artıracak ilave ne tür tedbirlerin bulunduğun sorulması üzerine Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde(BES) otomatik katılım hususunu çalıştıklarını, bunun en önemli unsurlardan biri olabileceğini bildirdi.
Şimşek, “Bir diğer husus da hükümet programımızda zaten yerini buldu, hatta bazıları konusunda ikincil düzenlemeleri yaptık. Çeyiz hesabı gibi, konut edindirme anlamında yapılacak tasarruflara katkı anlamında zaten yine bir takım adımlar attık, atıyoruz. İstihdam oranındaki artış bağımlılık oranını aşağıya çekerek, hane halkının tasarruflarına olumlu etkide bulunabilecek” dedi.
Büyüme vizyonunu ortaya koyarken en önemli etkinin iç talepten geleceğine dikkat çeken Şimşek, gelirler politikasının iç talebi destekleyici olduğunu belirtti. BES’e katılımların ne düzeyde olduğunun sorulması üzerine de Şimşek, BES’in büyük bir “başarı hikâyesi” olduğunu dile getirdi. Sistemin 2013’ten sonra büyük bir ivme kazandığını, katılımcı sayısının 6 milyonu bulduğunu, fon miktarının da 50 milyar liralara dayandığını kaydeden Şimşek, bunu daha ileriye taşımaları gerektiğini söyledi.
‘ZORUNLU TRAFİK SİGORTALARI KONUSUNU ÇALIŞACAĞIZ’
Zorunlu trafik sigortasına ilişkin soruya yönelik olarak Şimşek, geçmişte hasarı olan araç sahiplerinin trafik primlerinde yüksek bir artışın söz konusu olduğunu aktardı. İkinci olarak bedeni hasarların tahmini konusunda belirsizlikler bulunduğuna işaret eden Şimşek, bunun da prim artışlarındaki diğer önemli bir faktör olduğunun altını çizdi. Şimşek, “Kasko ile zorunlu trafik sigortası birleştirilebilir mi veya kasko yapana zorunlu trafik sigortası yükümlülüğü kaldırılabilir mi, bu konu, bunlar yapısal bir çerçevede Hazine Müsteşarlığı tarafından çalışılır, biz de bu konulara bakarız. Dolayısıyla bu hususu çalışacağız diyelim bu aşamada” şeklinde konuştu.
2016’DA %4.5’LİK EKONOMİK BÜYÜME BEKLENTİSİ
Şimşek, 2016 için %4.5, 2017 ve 2018 için de %5 oranında bir büyüme beklediklerini söyledi. Enflasyonu %5-7 aralığına düşürmek için ciddi bir şekilde çalışacaklarını belirten Şimşek, işsizlik oranının yeni orta vadeli programda %10.2 olduğunu, program dönemi sonunda ise işsizlik oranının %9.6’ya düşmesini beklediklerini ifade etti. Şimşek, açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Yurtiçi tasarruflar yükseliş trendinde, bunun devam edeceğini düşünüyoruz. 2018’de %3.5 düzeyinde bir cari açık bekliyoruz. Merkezi yönetim bütçe açığı 2015’te % 1.2 olarak gerçekleşti. Bütçe açığında yeniden aşağı yönlü bir trend öngörüyoruz.”