Avrupa’da fırtınalar 17 milyar euroya mal olabilir

Swiss Re, Avrupa’da gelecekte olabilecek fırtınaların olası zararı hakkında bir rapor hazırladı. 120 yıldan uzun bir süre önce gerçekleşen üç büyük fırtınanın temel alındığı araştırmada, 19’uncu yüzyılın sonlarına doğru Avrupa’yı vuran en güçlü üç fırtına temel alındı.
İlk incelenen fırtına, 1876 yılının mart ayında gerçekleşerek sadece birkaç saat içerisinde 100 bin ağacı devirmiş. Swiss Re, bu fırtınayı 1999 yılında yaşanan Lothar fırtınasına benzettiği için, Lothar’ın Ağabeyi olarak adlandırıyor ve bu fırtınanın günümüzde gerçekleşmiş olması durumunda Avrupa’da yaratacağı sigortalı hasarın 10 milyar euroyu geçeceğini kaydediyor. Fırtınanın en çok vurduğu yerlerden yola çıkarak, hasarın 4 milyar eurosunun Fransa’dan, 2.4 milyar eurosunun Almanya’dan, 1.8 milyar eurosunun Belçika’dan ve 1 milyar eurosunun da İngiltere’den geleceğini hesaplıyor. Araştırmaya göre, her ne kadar en çok sigortalı hasar Fransa’dan gelecek olsa da, söz konusu fırtınanın bugün gerçekleşmesi durumunda en çok etkilenecek ülkeler Lüksemburg ve Belçika. Buralardaki varlık yoğunluğu, diğer Avrupa ülkelerinden az olduğu için sigortalı hasar da daha az oluyor.

‘EYFEL KULESİ’NİN İNŞAATINDA 1884 FIRTINASI HESABA KATILDI’
Ocak 1884’te gerçekleşen bir başka fırtınaysa, 1876 yılındaki Lothar’ın Ağabeyi’nden daha çok biliniyor. Araştırmada, bu fırtına da, 1990 yılının ocak ayında gerçekleşen Daria fırtınasına istinaden, Daria’nın Ablası olarak adlandırılıyor. Bu fırtınanın daha bilinir olması, Britanya Adaları ve Kıta Avrupası üzerinde görülen en düşük basınç seviyesinin bu fırtınada kaydedilmesinden ileri geliyor.
Fırtınanın merkezine uzak olmasına rağmen, Fransa’nın Merkez bölgesindeki Evaux-les-Bains’de, demir yolundan kopan 50 metrelik bir demir parçası rüzgârlar sebebiyle bir vadiye uçtu. Swiss Re, bu fırtınadan beş yıl sonra Eyfel Kulesi’nin mühendisi Gustave Eiffel’in, inşaatı yaparken kesinlikle bu olayı göz önünde bulundurmuş olacağını aktarıyor.
Swiss Re’nin araştırmasında, Daria’nın Ablası günümüzde gerçekleşmiş olsaydı, yaratacağı sigortalı hasarın 13.8 milyar euroyu bulabileceği belirtiliyor. Bu hasarın 11.9 milyar eurosunun İngiltere’den, 1.5 milyar eurosununsa Fransa’dan geleceği düşünülüyor. Fırtınadan etkilenen diğer yerlere bakıldığında, İrlanda’da 293, Belçika’da 74, Almanya’da 32 ve Hollanda’da da 20 milyon euro sigortalı hasar olacağı ifade ediliyor.

130 METRELİK KULE SALLANMIŞ AMA YIKILMAMIŞ
Almanya ve Danimarka, her ne kadar güçlü rüzgârlara alışık ülkelerse de, Şubat 1894 yılında gerçekleşen fırtına bu ülkelere fazlasıyla zarar verdi. Söylenenlere göre, Swiss Re’nin Kuzey Almanya Ekspresi olarak adlandırdığı ve birçok cana mâl olan fırtına Hamburg’da kasıp kavururken, St. Peter Kilisesi’nin 130 metre uzunluğundaki kulesi yıkılacak gibi olmuş. Olaya tanık olanlar kilisenin kulesinin tehlikeli bir şekilde sallandığını söylüyor, ancak bina sadece çatısında oluşan hasar dışında pek zarar görmemiş. Yine de, Hamburg’da birçok kilisenin çan kulesinin yanı sıra, birçok çatı da fırtınanın etkisiyle yıkılmış.
Swiss Re, Kuzey Almanya Ekspresi günümüzde gerçekleşseydi, fırtınanın sigortacılara maliyetinin 8.3 milyar euro olacağını tahmin ediyor. Bu hasarın 4.4 milyar eurosunun Almanya’dan, 1.9 milyar eurosunun İngiltere’den geleceği düşünülüyor. Fırtınanın etkilediği Danimarka’da 712 milyon, Polonda’da 293 milyon, İrlanda’daysa 191 milyon euro hasar olacağı belirtiliyor.

RİSK GÖZ ARDI EDİLMEMELİ
Swiss Re, geçmişteki bu üç fırtına üzerine yaptığı tahminlerden yola çıkarak, Avrupa’da gerçekleşecek olası bir fırtınanın yaratabileceği sigortalı hasarı 8 ile 14 milyar euro olarak hesaplıyor. Bu rakam, sadece mülk hasarına karşılık geliyor. Tarım arazilerine, araçlara, ormanlık alanlara ve diğer şeylere gelebilecek zararlarla beraber sigortalı hasar da değişiyor.
Eklenecek diğer hasarın, tahmini mülk hasarının %20’sine denk geleceğini de hesaplayan Swiss Re, böylelikle olası bir hasarın 10 ile 17 milyar euro arasında değişebileceğini açıklıyor. 1876’daki fırtınanın, biraz daha kentleşmiş bölgelerde gerçeklemesi durumunda, günümüzde yaratacağı sigortalı hasarın 30 milyar euroyu geçebileceğinin altı çiziliyor ve fırtına riskinin göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulanıyor.

İKİ BÜYÜK FIRTINA: DARIA VE LOTHAR
25-26 Ocak 1990 tarihlerinde İngiltere’yi vuran Daria fırtınası, İskoç şair Robert Burns’ün doğum gününde başlaması sebebiyle Burns Günü fırtınası olarak da anılıyor. Avrupa’daki fırtınalara dair geniş bir data sunan europeanwindstorms.org’a göre, sigortalı hasarı 2012 yılındaki enflasyona uyarlandığında 7.6 milyar euro olarak kayıtlara geçen fırtına, Belçika, Fransa, Almanya, Hollanda ve İngiltere’yi etkiledi. 3 milyondan fazla ağaç devrildi ve 500 binden fazla binanın elektriği kesildi. Lothar fırtınası ise, 25 Aralık 1999’da patlak verdi. Fransa, Almanya ve İsviçre’de etkili olan fırtına, yine europeanwindstorms.org’un verilerine göre 2012 yılındaki enflasyona uyarlandığında 7.4 milyar euro sigortalı hasar yarattı. Fransa’daki Versay Sarayı ciddi zarar görürken, sadece iki saat içinde 10 binden fazla ağacın devrildiği kayıtlara geçti.

Yorum yazın