Aktüerlik mesleği ve gençlere öneriler

AKTÜERYA kelimesi, Tarihi Roma Senatosu’nda yöneticiler için kullanılan ‘actuarius’ kelimesinden doğmuştur. İlk ölüm tablosu M.S. 220 yıllarında Domitius Ulpinos tarafından Roma Hukuku’na göre veraset vergilerinin hesaplanabilmesi amacıyla oluşturulmuştur.

1821 yılında İngiltere Hükümeti, ilk olarak aktüerlik mesleğini ulusal borçların azaltılması amacıyla kurulan komisyon için benimsemiştir. 1848, Londra’da Aktüerlik Enstitüsü kurulmuştur. 1988 yılında Jobs Rated Almanac dergisince, 2012 yılında ise Forbes ve CarreerCast.com tarafından ABD’de Aktüerlik yılın en iyi mesleği seçilmiştir.

Aktüerya işlemi hangi alanlarda kullanılmaktadır?

* Sigorta sektörü (hayat, sağlık, mal ve kaza sigortaları)
* Emeklilik planlarının yönetilmesi,
* Bankacılık, denetim şirketleri ve diğer finansal kuruluşlar,
* Sigortacılık ve finansal kuruluşlardan sorumlu denetim yetkisine sahip kamu otoriteleri,
* Adalet sisteminde tazminat ve destekten yoksun kalma davalarında vb.

Peki Aktüerya ve aktüerlik mesleği tüm dünyada bu kadar önemli iken ve de günümüzün en popüler mesleği olarak seçiliyor iken bizim ülkemizde neden aktüerlik mesleği bilinmez, gençlere meslek olarak önerilmez, özel/devlet üniversitelerinde bölüm olarak yaygınlaşmaz?

Üniversite sınavlarına giren gençlerimizden ilk 100’e giren
öğrenciler arasından seçim yaparak öğrenci kabul eden en popüler en gözde üniversitelerden mezun olan bir gencimiz istediği kadar başarı göstersin, sonuçta yoğun rekabetin ve dar iş alanlarının olduğu bir ülkede bulabileceği bir kuruluşta alacağı ücret 1.500 -2.000.- TL’dir. Zaman içerisinde performansı ve başarısı ile orantılı olarak kariyer planlamasında ilerleyip hedeflediği ücretleri alması ise ancak 5 yıllık bir süreyi gerekmektedir.

Ben bu köşeden çocukları, matematik, istatistik ve fizik gibi fen ağırlıklı bölümlerde okuyan anne babalara ve gençlere seslenmek istiyorum. Bu ülkede iş garantisi, uluslararası bir iş güvencesi ve hayal bile edemeyeceğiniz kariyer ve ücrete sahip olmak istiyorsanız AKTÜERLİK mesleğini seçin.

Ben uzun yıllar hukuk ve adalet sistemi içinde emek harcadım. Bu süreçte şahit olduğum bir konuyu sizler ile paylaşmak isterim. Burada size aktaracaklarım ne hayaldir ne sanaldır ne de bir beklentidir. Gerçeğin ta kendisidir.

Bir sigortacı ve uzman olarak adalet sisteminde özellikle tazminat davalarında gördüğüm şudur; Türkiye’de gerek hayat sigortaları için gerek destekten yoksun kalma davalarında aktüer olmadan bir davada karar verilmesi mümkün değildir. Sonuçta ortada bir ölen var ise varislerinin sigorta şirketinden, konu denizcilik ise donatandan, sigorta söz konusu değil ise zarar verenden ne kadar tazminat talep edebileceklerini ancak ve ancak konusunda uzman ve Aktüerya Levhası’na kayıtlı bir aktüerin hesaplaması gerekmektedir.

Düşünün ki bu ülkede gerçekleşen bir milyonun üzerindeki trafik kazalarında her yıl yaklaşık 5.000 kişi ölmekte 200.000 kişi yaralanmakta ve sakat kalmaktadır. Bu inanılmaz sayılar dava olarak mahkemelere yansımakta ve fakat söz konusu bu davalarda kimin ne kadar ödemeden sorumlu olduğunu belirleyecek aktüer bulunamamaktadır. Çünkü ülkemizde levhaya kayıtlı (fiilen mesleği icra eden) aktüer sayısı yaklaşık 50 kişidir.

Mahkemelerin ücret takdir yetkisi bulunmakla beraber Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanan bilirkişi ücretleri esas alınsa bile bir AKTÜERİN aylık kazancı 15/20.000.- TL düzeyindedir. Yukarıda da sözünü etmiştim  yeni mezun olan bir gencin alacağı ücret en fazla 1.500/2000.- TL olabilecek iken belirttiğim okullardan mezun bir gencin aktüerlik belgesini aldıktan sonra adliye ve serbest piyasa sisteminde kazanacağı aylık gelir 15/20.000.-TL’dir. Bir genç için ülkemiz koşullarında hayal bile edilemeyecek yükseklikte bir ücret olmasına karşın bu güzel imkandan ne ailelerin ne üniversitelerin ne de gençlerin haberi var…HAYDİ GENÇLER AKTÜERLİK SINAVLARINA… Yeni yılda önce gençlerimize sonra da tüm insanlara barış ve esenlikler diliyorum.

Aktüer adayları için son 6 yılda sınavlarda çıkmış soru istatistikleri

Yorum yazın