Aksigorta suistimalle mücadelede SAS’ı seçti
Sigorta sektöründe suistimal vakaları önemli bir sorun oluşturuyor. Sigortacılıkta gerçekleşen suistimal olayları bir yandan sektöre güveni negatif şekilde etkilerken, diğer yandan fiyatları yükseltiyor. Türkiye’de sigorta suistimali ve bunun karşısında alınabilecek önlemlerle ilgili olarak Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen ve SAS Türkiye Genel Müdürü Hakan Erdemli ile görüştük:
Uğur Bey, suistimalle mücadele elbette sektörün önceliklerinden biri. Siz bu konuyu nasıl görüyorsunuz?
Sigorta sektöründe suistimal sadece Türkiye’de değil dünyada da oldukça önemli sorunlardan biri. Doğrudan kârlılığa ve fiyatlara olan etkisi bizim için konuyu öncelikli hale getiriyor.
Finansal etkisinin yanında sektöre olan güveni artıracak olması bakımından da suistimalle mücadeleyi oldukça önemli bir konu olarak görüyoruz.
İLERİ ANALİTİK MODELLEME TEKNİKLERİ KULLANILACAK
Projenin kapsamı hakkında bizi bilgilendirebilir misiniz?
SAS ile yürüteceğimiz proje ile temelde amaçlanan suistimal niteliği taşıyan Oto hasarlarının ileri analitik modelleme tekniklerini kullanarak gerçek zamanlı olarak tespiti ve raporlanması.
Ayrıca araştırma sürecinin mevcutta kullanılan iç ve dış sistemler ile etkin bir şekilde yönetimi sağlanacak.
BÜNYEMİZDE GERÇEKLEŞEN SUİSTİMALLERİ TESPİT EDECEK
SBM bir suistimalle mücadele projesi başlattı. Kasım ayı içinde yapılan SBM Yıllık Değerlendirme Toplantısı’nda SBM Merkez Müdürü Aydın Satıcı, şu ana kadar toplam 1.8 milyon liralık bir organize suistimali tespit ettiklerini açıkladı. Böyle bir durumda sizin Aksigorta olarak bu yatırımı yapmanızın sebebi nedir? Zaten SBM bu hizmeti tüm sektöre sunmuyor mu?
SBM bu hizmeti elbette sunuyor. Ancak burada 2 tip suistimalden bahsetmek gerekir. SBM’nin tespit ettiği suistimaller organize olarak tanımlanan suistimaller. SBM bu tespiti tüm sektör verisine bakarak yapıyor. Bizim Aksigorta olarak tespit ettiğimiz suistimaller ise sadece Aksigorta bünyesinde gerçekleşen bireysel suistimaller.
“SUİSTİMAL YÖNETİMİ REKABET AVANTAJI YARATACAK”
Projenin bitiminde nasıl bir katma değerin yaratılması planlanıyor?
Suistimal Yönetimini uzun soluklu bir proje olarak görüyoruz. Mevcutta kullandığımız hasar yönetim sistemi olan AkÇözüm ile uçtan uca entegre çalışan modern bir Suistimal Önleme ve Takip Yönetim Sistemi’ne sahip olmayı hedefliyoruz.
Böylece önümüzdeki 5 yıl için Oto branşında hedeflediğimiz tasarruf oranlarını elde ederek şirket kaynaklarının gerçek hak sahiplerine aktarımını sağlayıp rekabet avantajı yaratabileceğiz.
YENİ BİR SKORLAMA MODELİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Bunun yanında yapacağımız çalışmalarla suistimal yönetimini etkin bir şekilde sağlayarak hem suistimalin önlenmesinde bu zamana kadar sahip olduğumuz iş bakış açısını yansıtan hem de istatistiksel yaklaşıma uygun bir skorlama çalışmasını gerçekleştirme hedefindeyiz.
SAS’ın birçok farklı modelleme tekniğini kullanarak geliştirdiği Hibrit Modelleme Yaklaşımı ile sadece yüksek suistimal olasılığına sahip hasar dosyalarını araştırmacılarımızın incelemesine sunmayı planlıyoruz.
Ayrıca kurulacak ağ analizi yapısı ile organize suç unsuru gösteren hasar dosyalarının detaylı olarak görüntülenmesi ve tespitine olanak sağlayacağız.
SAS 138 ÜLKEDE VERİ ANALİTİĞİ HİZMETİ VERİYOR
Hakan Bey, siz SAS olarak sektörün önemli oyuncularına suistimalle mücadele alanında teknoloji sağlıyorsunuz. Biraz SAS’tan ve SAS çözümünden bahsedebilir misiniz?
SAS, 138 ülkede bankacılıktan sigortacılığa, perakendeden kamuya, sağlıktan enerjiye pek çok sektörde hizmet veren bir analitik yazılım şirketi ve dünya analitik lideri. Bizim işimiz veri analitiği. Örneğin sigorta sektörünü ele alalım. Bu veri ister sigorta şirketlerinin müşteri segmentasyonu yapıp kârlılıklarını artırmaları için kullanılacak olsun, ister suistimal suçlarının tespiti için kullanılacak olsun, biz şirketlerin veriyi anlayıp doğru sonuca ulaşmaları ve aksiyon almaları için onlara destek oluyoruz.
Suistimalle mücadele de portföyümüzdeki önemli çözümlerden biri. Dünyanın pek çok ülkesinde SAS® Fraud Framework çözümü ile sigorta şirketlerinin bu önemli mücadelelerine destek oluyoruz.
“EN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERDEN BİRİ DE AĞ ANALİZİ”
SAS çözümünün SBM projesiyle de çokça bahsedilen bir özelliği ağ analizi. Bu konuyu biraz açar mısınız? Nedir ağ analizi?
Çözümün en önemli özelliklerinden biri Aksigorta projesi kapsamında da yer alan ağ analizi. Verideki organize suistimalli durumları ortaya çıkarmak için kullanılan bu teknik ile araştırmacıların hasar dosyalarının zaman içerisinde nasıl bir ağ oluşturduğunu ve ağı oluşturan farklı öğelere ilişkin detayları görüntülemesi amaçlanıyor.
Aynı zamanda ağ analizine özgü geliştirilen kurallar ile hasara ilişkin organize suistimal skor hesabı yapılıyor.
“HEDEFİMİZ AKSİGORTA’YA GERÇEK DEĞER YARATMAK”
Aksigorta ile başladığınız suistimalle mücadele projesini değerlendirir misiniz?
Aksigorta projesi bizim için oldukça önemli bir proje. Bu projeyi hem Aksigorta gibi sigorta sektörünün çok önemli oyuncularından biriyle yapıyor olmaktan hem de Türk sigorta sektörünün gelişimine katkıda bulunuyor olmaktan dolayı biz son derece heyecanlıyız.
SAS olarak bizim ana hedefimiz Aksigorta’nın suistimalle mücadele konusunda hızlı ve net sonuçlar alabilmesini sağlayabilmek ve onlar için gerçek bir değer yaratabilmek.
GÜLEN: “SAS birçok farklı modelleme tekniğini kullanarak Hibrit Modelleme Yaklaşımı geliştirdi. Bu yaklaşımla, sadece yüksek suİstİmal olasılığına sahip hasar dosyalarını araştırmacılarımızın incelemesine sunmayı planlıyoruz. Ayrıca kurulacak ağ analizi yapısı ile organize suç unsuru gösteren hasar dosyalarının detaylı olarak tespİtİne olanak sağlayacağız.”
ERDEMLİ: “Bu projeyi hem Aksigorta gibi sigorta sektörünün çok önemli oyuncularından biriyle yapıyor olmaktan hem de Türk sigorta sektörünün gelişimine katkıda bulunuyor olmaktan dolayı biz son derece heyecanlıyız. ana hedefimiz Aksİgorta’nın suistimalle mücadele konusunda hızlı ve net sonuçlar alabilmesini sağlayabilmek.”