Acentelik yönetmeliği İTO’da ele alındı

Toplantıya Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Levent Korkut, Hazine Müsteşarlığı’ndan Pınar Kaman Doğanoğlu ve TOBB SAİK Başkanı Hüseyin Kasap, Ticaret Üniversitesi’nden Özel Hukuk Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Didem Algantürk konuşmacı olarak katıldı.
Levent Korkut konuşmasında şu hususlara değindi: “Bu yönetmelik icra makamımız olan SAİK’e ciddi sorumluluklar ve yetkiler vermekte olup, dolayısıyla alınacak kararlar biz acenteleri ciddi şekilde bağlayıcıdır. Önemli maddeleri şöyle sıralayabiliriz: Acentelik faaliyetinin yürütüleceği makamın fiziki özellikleri ve alt yapısı, acente olacaklarda aranacak eğitim ve mesleki deneyim süresi, acentelik sözleşmelerinde olması gerekenler. En önemlisi de sigorta sektörünün genel menfaatlerine aykırılık tespiti halinde müsteşarlığın TOBB’dan sigorta acentelerine ilişkin yapılan düzenlemelerin iptalini talep edebileceği maddesidir.
Yönetmelikte acentelik sözleşmelerinin keyfi iptallerinin önüne geçilmesi gibi koruyucu maddeleri de konmuş, ancak 11. maddeyi anlamakta zorluk çekiyoruz. Madde şöyle diyor: ‘Acente ile sigorta şirketi arasındaki komisyon ve diğer menfaatler hakkında sigorta ettiren veya sigorta sözleşmelerinden menfaat sağlayanlara yapılacak bilgilendirmeye ilişkin usul ve esaslar müsteşarlıkça belirlenir.’

‘ACENTE ÜNİVERSİTE MEZUNU OLSUN’
Dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise gerçek kişi ve tüzel kişi acenteliklerde 5684 sayılı yasanın hilafına tahsil derecesi lise mezununa indirgenmesi çok manidardır. Yasadaki bu husus korunmalıdır. Ancak burada Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı ve Müdür unvanlarının 18/04/2008 tarihli yönetmelik çıktığında hak kazanan arkadaşlar için kazanılan hak olarak görülmesinin de uygun olduğunu belirtmek isterim. Lise mezunu teknik personel olarak görev yapan arkadaşlarımızın da 5 yıl bir aracı kurum (acente, broker) veya sigorta şirketlerinde münhasıran sigortacılık faaliyetinde bulunması ve bu süreci de SGK kaydıyla belgelemesi kaydıyla Müdür olabileceği düşünülebilir.”
TOBB SAİK Başkanı Hüseyin Kasap ise şunları söyledi: “2008’den yani ilk Yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihinden bu yana TOBB nezdinde yaklaşık 6000 yeni acente kaydedilmiş. Şu anda Türkiye’deki Sigorta Acentesi sayısı 15.500 civarında. Yani mesleğe yeni girenlerin tüm meslektaşlarımıza oranı yaklaşık %39 oluyor ki buradan şu sonucu çıkartmak gerekiyor, üniversite mezunu bulmanın artık zor olmadığı. Bu nedenle, öncelikle Sektör Meclisi Üyelerine, İl Delegelerine ve mesleki toplantılar vasıtasıyla siz meslektaşlarımıza görüşlerinizi soruyoruz. Buradan alınan cevaplar İcra Komitesi’nin önümüzdeki dönemlerdeki politikalarının seyrini önemli ölçüde etkileyecektir.” Daha sonra Kasap, İcra Komitesi’nin faaliyetleri hakkında da meslektaşlarına bilgiler vererek gelecek dönem aksiyon planlarını açıkladı.

TOPLANTIDA ÖNE ÇIKANLAR:
* Acente olacaklarda aranacak eğitim düzeyinin 5684 sayılı yasada olduğu gibi üniversite mezunu olarak kalması istendi.
* Tüzel kişi acentelerde teknik personel çalıştırma zorunluluğunun kaldırılması gerektiği vurgulandı.
* Birden fazla acentenin (en fazla 5) tek bir ofiste çalışmasının ise mutlaka olması gerektiğinin altı çizildi.

Yorum yazın