Yıllık gelir sigortaları vergi avantajlarıyla canlanacak
Yıllık Gelir Sigortaları Yönetmeliği, 1 Ekim 2015 tarihinde yürürlüğe girdi, ancak henüz sigorta sektöründe bunun bir yansıması olmadı. Oysa, ömür boyu maaş alma fırsatı sunan yıllık gelir sigortaları, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde eksik kalan önemli bir noktayı tamamlayacaktı. Yönetmeliğin çıkmasının üzerinden aylar geçmesine karşın, sektörde henüz hiç yıllık gelir sigortası ürünü çıkmadı.
Ancak, yapılan son düzenlemelerle birlikte yıllık gelir sigortalarına birçok vergi avantajı getirildi. Buna göre, sigorta süresi en az 10 yıl veya ömür boyu olan tek primli yıllık gelir sigortalarından yapılan ödemelerin tamamı gelir vergisinden muaf olacak. Ayrıca, hayat sigortasından 10 yıl prim ödeyerek ayrılanlar, emeklilik hakkı kazananlar ile vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlar, toplu para almak yerine tasarruflarını, sigorta süresi 10 yıl ve üzeri veya ömür boyu olan tek primli yıllık gelir sigortalarına yatırırsa, yatırılan kısma ait ödemelerin içerdiği irat tutarları da gelir vergisinden muaf olacak. Bu düzenlemeyle birlikte, sektörün de bu ürüne ilgisinin artması bekleniyor.
Ömür boyu maaş alma hakkı
Yıllık gelir sigortasıyla birlikte, sadece Bireysel Emeklilik Sistemi emeklileri değil, ayrıca birikmiş parasını değerlendirmek isteyen herkes ömür boyu maaş alabiliyor. BES’ten emeklilik hakkı kazananlar birikimlerinin hepsini ya da bir kısmını Yıllık Gelir Sigortası’na yatırabiliyor ve istedikleri süre içinde istedikleri miktarda maaş olarak alabiliyor. Maaş tutarları enflasyona karşı korunuyor. Ayrıca, sistem 56 yaş altı ve üstü için ayrı seçenekler sunuyor. 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık olmak üzere farklı ödeme seçenekleri de sunuluyor. Vefat durumunda birikimler bir başkasına aktarılabiliyor.
Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu: Yakın zamanda ürünler piyasaya çıkar
“56 yaş üstüne ömür boyu irat ödeyen ürünlere getirilecek stopaj ve BSMV’den muafiyet gibi vergi teşvikleriyle birlikte, artık piyasada yıllık gelir sigortası ürünlerini görmeyi bekliyoruz.”
Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu, sektörde yıllık gelir sigortası ürünlerine ilişkin çalışmaların devam ettiğini söyledi. Eroğlu, “On yıl ve daha uzun süreli yıllık gelir sigortaları ile 56 yaş ve üzeri kişilere ömür boyu irat ödeyen ürünlere getirilecek stopaj ve BSMV’den muafiyet gibi vergi teşvikleriyle birlikte yakın zamanda piyasada yıllık gelir sigortası ürünlerini ve tüketicilerin ilgisini bekliyoruz” dedi.
Bireysel Emeklilik Sistemi’nden emekli olmak için sistemde on yıl kalınmış olması ve katılımcının 56 yaşını doldurması gerektiğini hatırlatan Eroğlu, “2003’te başlayan BES’te 2015 itibarıyla bu kriterleri karşılayarak emeklilik hakkını kazananların bugüne kadar toplamının 27 bine, ortalama birikim tutarlarının da 78 bin liraya ulaştığını görüyoruz” diye konuştu.
‘BES’İN RUHUNA DAHA UYGUN’
BES’ten emeklilik hakkını kazanan katılımcıların birikimlerini yıllık gelir sigortalarında ve emeklilik gelir planlarında değerlendirebileceğini belirten Eroğlu, katılımcıların birikimlerini toplu para olarak almalarının da mümkün olduğunu kaydetti. Ancak emeklilik iradı sağlayan yıllık gelir sigortalarına tanınacak vergi muafiyetlerinin, bu seçeneği özellikle emeklilikte ek bir gelir kaynağı olarak tercih edenler için çok daha avantajlı olduğunun altını çizen Eroğlu, “Bireysel Emeklilik Sistemi’nin de ruhuna en uygun olan seçenek de bu aslında; çünkü bu sayede katılımcılar toplu paraları karşılığında ömür boyu gelire sahip oluyor” dedi.
Yıllık gelir sigortası olarak yapılacak irat ödemelerinin, yeni düzenlemeye göre BSMV ve stopajdan muaf olacağından tasarruf sahiplerine önemli bir avantaj sağladığını aktaran Eroğlu, bu ürünün kişilere sağladığı ödemelerin her yıl enflasyon oranında artacağını kaydetti. Eroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Emekli maaşlarının yetersizliği göz önüne alındığında, yıllık gelir sigortalarından edinilecek ömür boyu irat, sosyal güvenliğin sunduğu emekli maaşını tamamlayıcı ek bir gelir sağlayacaktır. Bu fonksiyon, yaşlanan nüfus ve uzun ömür beklentileri çerçevesinde otoritenin BES’i kurmasının ardında yatan temel rasyonaliteyi oluşturmaktadır. Emeklilik iradındaki gibi vergi muafiyetleri on yıl ve daha uzun süreli yıllık gelir sigortaları için de geçerli olacağından birikimlerin yıllık gelir sigortasında değerlendirmesi avantajlı olacaktır.”