Uykusuzluk nedir? Uyku bozukluğu hakkında bilmeniz gerekenler

 Uykusuzluk nedir? Uyku bozukluğu hakkında bilmeniz gerekenler

İyi bir uyku; ruh haliniz, enerjiniz ve sağlığınız için oldukça önemlidir. 

Uyku kalitesi, sağlıklı yaşam tarzının en önemli anahtarıdır. Hayatımızın üçte birini uykuda geçiriyoruz ve uzmanlar yetişkinlerin 7 ile 9 saatlik bir gece uykusuna ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Fakat ne yazık ki çoğumuz bu belirtilen hedefin altında kalıyoruz. Bu da uyku bozukluğunu beraberinde getiriyor.

Kaç saat uyumaya ihtiyacımız var?

uyku-bozuklugu-nedir

Yapılan araştırmalarda, uyku süresinin yaşa göre değiştiği gözlemlendi. Buna göre;

Yeni doğanlar için (0-3 ay) 14-17 saat,

Bebekler için (4-11 ay) 12-15 saat,

Yeni yürümeye başlayan çocuklar için (1-2 yaş) 11-14 saat,

Okul öncesi (3-5) 10-13 saat,

Çocuklar için (6-13) 9-11 saat,

Gençler için (14-17) 8-10 saat,

Yetişkinler için (18-64) 7-9 saat,

Yaşlı yetişkinler için (65+) 7-8 saat uyku gerekir.

Uykusuzluk tam olarak nedir?

uyku-bozuklugu-nedir

Uzmanlara göre, uykusuzluk, uykuya dalma, uykuda kalma veya her ikisiyle ilgili sorunlara neden olabilecek bir uyku bozukluğudur. Bu da düşük uyku kalitesine veya çok az uykuya neden olur. Uyku bozukluğu kronik, uzun süreli uykusuzluk, akut veya kısa süreli uykusuzluk olarak sınıflandırılabilir. Yetişkinlerde kronik uykusuzluk, uykuya dalma veya uyku halinde kalamama veya istenenden daha erken uyanma olarak tanımlanır.

Uykusuzluk aynı zamanda birincil veya ikincil bir sorun olabilir. Primer (bir sebebe bağlı olmayan) uykusuzluk genellikle çocuklukta başlayabilen genetikten etkilenen bir durum olmakla birlikte, ikincil uykusuzluk genellikle altta yatan başka bir durumdan ortaya çıkar. Uzmanlar, ikincil uykusuzluğun çevresel rahatsızlıklar ile veya psikososyal stres nedeniyle gelişebildiğini ve genellikle uyku apnesi veya huzursuz bacak sendromu gibi başka bir uyku bozukluğuyla bağlantılı olduğunu belirtiyor. İkincil uykusuzluk kaygı, kronik ağrı veya diğer tıbbi problemler nedeniyle de ortaya çıkabilir.

Uykusuzluk belirtileri nelerdir ve buna neden olan nedir?

Uzun süre uyanık kalmak.

Sadece kısa süreli uyuyabilmek.

Geceleri uzun bir süre uyanık olmak.

Uykusuzluk akut veya kronik olmasına bakılmaksızın, genellikle stresle bağlantılıdır. Akut uykusuzluk genellikle yeni bir iş, evlilik veya bebek gibi heyecanlı bir yaşam olayından ya da tam tersi yas veya hastalık gibi stresli ve üzücü bir olaydan kaynaklanır.

 Uykusuzluk nasıl tedavi edilir?

uyku-bozuklugu-nedir

Akut uykusuzluk için genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmadan yaşam tarzı değişikliklerinin üzerinde durulur. Uyku kalitesini etkileyecek stres, çevre gibi faktörlerden olabildiğince uzaklaşılması önerilir. Ayrıca, bir alarm ile sabit bir uyanma süresi tutmak ve uyandıktan sonra 15 dakika güneş ışığını odaya almak önemlidir. Bununla birlikte, yaşam tarzı değişiklikleri genellikle yaşam boyu süren bir sorun olan kronik uykusuzluğu düzeltmek için yetersizdir. Kontrol edilebilir ama değiştirilemez.

Bu durumda doktorlar uykusuzluk için ilaç tavsiye edebilir ancak uyku haplarının tedavide sınırlı bir rolü olması gereklidir ve uzmanlar uyku haplarının iki haftadan fazla kullanılmasını tavsiye etmemektedir. Uykusuzluk kronikleşirse; iş, eğitim ve ilişkiler de dahil olmak üzere birçok şeyi etkileyebilir. Ayrıca, kardiyovasküler hastalıklar, kronik ağrı sendromu, depresyon, anksiyete, diyabet, obezite ve astım gibi fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlar için de bir risk faktörü olarak kabul edilir. Bu nedenle, gerekli ve doğru tedaviyi sağlamak önemlidir.

İlginizi Çekebilir