TÜSİAD ve TÜRKONFED’ten olası Marmara depremine yönelik rapor

TÜSİAD ve TÜRKONFED’ten olası Marmara depremine yönelik rapor

 TÜSİAD ve TÜRKONFED, büyük Marmara depreminin etkileri açısından kritik olan beş sektörün direnç noktaları, kırılganlıkları ve güçlendirilmesi gereken alanlarını ele alan bir rapor yayımladı.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), özellikle İstanbul’u çok ciddi etkilemesi beklenen olası Marmara depremi hakkında iş dünyasının ilgisini çekmek, farkındalık, hazırlık ve dayanıklılık kapasitesini artırmak için yapılan bir dizi çalışmanın devamı niteliğinde bir rapor hazırladı. TÜRKONFED ve TÜSİAD iş birliği, SEDEFED ve
Hedefler için İş Dünyası koordinasyonu ve UPS Vakfı desteğiyle hazırlanan “Sektörler İstanbul Depremine Ne Kadar Hazır?” başlıklı raporda enerji, bilgi ve iletişim teknolojileri, ulaştırma ve lojistik, tarım ve gıda ile sigorta ve finans olmak üzere belirlenen ve depremin etkileri açısından kritik olan beş sektörün direnç noktaları, kırılganlıkları ve güçlendirilmesi gereken alanlar ele alındı.

Türkiye’nin en büyük ve kalabalık şehri olmasının yanı sıra ekonomik faaliyetlerin çok önemli bir kısmının yürütüldüğü, kırılganlığı yüksek bir şehir olarak İstanbul ve içinde bulunduğu Marmara Bölgesi’nin muhtemel bir İstanbul depremine çok daha titiz bir yaklaşımla hazırlanmak zorunda olduğu belirtilen raporda 7,5 büyüklüğündeki bir depremde yolların %30’unun kapanması, 194 bin binanın orta ve üstü, 48 bin binanın ise ağır hasarlı alması beklenirken 355 hasarlı doğal gaz noktası ve 463 hasarlı içme suyu noktası olacağı tahmin ediliyor.

Afet ve acil durumlarda seçilmiş sektörlerin rolleri ise şöyle sıralanıyor:

  • Enerji: Afetin büyüklüğü, etkisi, müdahale gereksinimi, ihtiyaçların bildirilebilmesi ve ilk müdahalelerin yapılabilmesi için (elektrik, akaryakıt, gaz gibi) enerji kaynakları en kritik ihtiyaçtır.
  • Bilgi ve İletişim Teknolojileri: Afetin büyüklüğü, etkisi, müdahale gereksiniminin paylaşılması ve müdahalenin organizasyonu için iletişim kritik öneme sahiptir.
  • Ulaştırma Ve Lojistik: Resmi-gönüllü arama kurtarma ve medikal arama kurtarma ekiplerinin, ekipmanlarının, gıda, su ve barınma ihtiyaçlarının sevki başta olmak üzere ulaşım ve lojistik sektörleri kritik öneme sahiptir.
  • Tarım Ve Gıda: Soğuk ve tedarik zincirinin korunarak müdahale sonrası, normalleştirme ve iyileştirme dönemlerinde yaşamın sürekliliği için tarım ve gıda sektörü kritik öneme sahiptir.
  • Sigorta Ve Finans: Afet öncesinde planlama ve zarar azaltma, sonrasında hasar tespit, iyileştirme ve ekonomik toparlanma aşamaları için sigorta ve finans sektörleri kritik öneme sahiptir.