Tümer: Kentsel dönüşüm projeleri desteklenmeli
Doğa Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Tümer, “Özellikle 1999 Marmara Depremi’nden bu yana daha fazla bilinçlenme var, ancak bu yeterli düzeyde değil. Yeterli düzeye getirebilmek için öncelikle kentsel dönüşüm projeleri desteklenmeli, ancak zihinlerimize yerleşmiş olan ‘kat karşılığı arsa teslimi’ bilinci ortadan kaldırılarak önceliğin sağlıklı yapılaşma olduğu unutulmamalı” diye konuştu.
“Deprem bilincinin oluşmasının temelinde toplumların sosyo-ekonomik durumları yatıyor” diyerek sözlerine başlayan Doğa Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Tümer, “Sosyo-ekonomik nedenlerin sosyal kısmını ‘ihtiyatlılık’ ve ‘deneyim’ olarak iki farklı başlık altında inceleyebiliriz. Çok fazla deprem görmeyen, fakat buna rağmen daha doğru yapılaşma ve daha yüksek sigortalama oranlarının görüldüğü Avrupa ülkelerinde deprem bilinci ihtiyatlılık prensibinden doğmakta iken, farklı noktalarda birçok kez deprem yaşamış olan ülkemizde deneyim ile orantılı olduğunu görüyoruz. Deneyim ile orantılı olduğu için, deprem yaşamış illerimizdeki halkımızın depreme bakış açısı ile deprem yaşamamış illerimizde yaşayan halkımızın bakış açısı ve bilinçlilik düzeyi aynı olmamaktadır. Bu nedenle ülkemizin depreme bakış açısını genel bir çerçeveden ziyade lokal değerlendirmek daha doğru olacaktır. Fakat en doğru olanı ülkemiz sınırlarında coğrafi bir ayrım yapmaksızın eşit bir bilinçlenme oranı yakalamak. Genel bir çerçeveden yapabileceğimiz tek yorum 20 yılı aşan bir sürede deprem öncesinde alınan hem fiziksel hem ekonomik tedbirlerin istenilen düzeyde olmadığı.” dedi.
‘BİLİNÇ YETERLİ DÜZEYDE DEĞİL’
Tümer, “Özellikle 1999 Marmara Depremi’nden bu yana daha fazla bilinçlenme var, ancak bu yeterli düzeyde değil. Yeterli düzeye getirebilmek için öncelikle kentsel dönüşüm projeleri desteklenmeli, ancak zihinlerimize yerleşmiş olan ‘kat karşılığı arsa teslimi’ bilinci ortadan kaldırılarak önceliğin sağlıklı yapılaşma olduğu unutulmamalı. Bu nedenle kentsel dönüşüm denildiğinde ilk akla gelen doğru zemine doğru binanın inşası olmalı. Belki de kentsel dönüşüm projeleri belediyeler özelinden çıkıp, tek elden tüm ülke için tek prosedürle uygulanmalı. Doğa Sigorta olarak bilinçlenmenin gelişmesi yönünde acentelerimize yönelik kampanyalar yapıyor, sigortalılarımızın her an ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri adına mobil uygulamamız ve web sitemiz üzerinden poliçe yapabilmelerine olanak sağlıyoruz. DASK poliçesi ile sadece bina için teminat verilirken, deprem sonrasında konut içinde olan eşyalar/muhteviyat da zarar göreceğinden konut sigortasının da yaptırılması önem arz etmekte. Prim indirimine gelirsek; bir indirimin satışları artırma düzeyini ancak trend analizi yaparak anlayabiliriz.
Trend olmayan üründe ciddi bir indirim yapsanız da satışındaki artış, trendi kadar olacaktır. Bu nedenle prim indirimini değil, sigortayı toplumda nasıl trend yapabiliriz bunu konuşmak gerekir. Deprem hasarlarının sık olarak yaşanmadığı ancak konut sigortaları kapsamında verilen yangın, su hasarları, hırsızlık, vb. hasarların daha çok başımıza gelmesi sebebiyle konut sigortasının önemli bir ihtiyaç olduğu belirtilmeli” dedi.
