
“Temel insan sorunlarını çözecek yeniliklere adım atacağız”
Dünyanın en büyük tüketici elektroniği etkinliği CES 2022’nin bu yılki mesajını “Önümüzdeki on yıllarda toplumlarımızı yeniden şekillendirecek ve temel insan sorunlarını çözecek yeniliklere hızla adım atmış olacağız” olarak özetleyen Archmir kurucu ortakları Mustafa Çakır ve Talha Saruhan, gelecek dönemde müşteri deneyimini iyileştiren, iş süreçlerini kısaltan, maliyetleri düşüren ve muhtemel kaçakları minimize eden ürünler üzerinde çalışmaya devam edeceklerini dile getirdiler.
Ocak ayında Las Vegas’ta düzenlenen ve dünyanın en büyük tüketici elektroniği etkinliği olan CES 2022’ye katılan Türk delegasyonu içinde, ülkemiz insurtech ekosisteminin öne çıkan girişimlerinden Archmir ekibi de yer aldı. Archmir kurucu ortakları Mustafa Çakır ve Talha Saruhan ile CES 2022 etkinliğinden izlenimler, başarıyla tamamlanan ilk yatırım turu, yaşanan son gelişmeler ve gelecek planları üzerine konuştuk.
Geçen sene BigBang etkinliğinde Top 20 içinde yer almış ve Insurtech kategorisinde en yüksek ödülü alan girişim olmuştunuz. Son bir yıldır, Archmir cephesinde neler yaşandı? Öne çıkan önemli gelişmeler neler oldu?
Mustafa: İTÜ Çekirdek ve Big Bang süreci bizler için çok geliştirici ve keyifli geçti. İTÜ Çekirdek yönetimine, tüm ekibe ve mentorlara tekrar teşekkürlerimizi sunarız. Big Bang sonrasında, devam etmekte olan yatırımcı görüşmelerimize hız kazandırdık ve elbette ürün geliştirme sürecine odaklandık. Oto hasarları tespit projemiz Allianz Sigorta ile devam ediyor. Hasar tespitine ilave olarak oto sigortalarında en yüksek maliyet kalemlerinden olan kaçak ve suistimalleri önlemek için geliştirdiğimiz yeni yapay zeka modülümüzü de devreye almak için gün saymaktayız. Diğer yandan araç paylaşımı ve 2. el oto sektörleri için hazırladığımız yapay zeka çözümlerimiz de çok yakında devreye girecek.
Startup girişimler için ilk yatırım turu önemli bir aşamadır. Archmir olarak siz de ilk yatırım turunu başarıyla tamamladınız. Bu süreçte nasıl bir deneyim yaşadınız? Benzer sürece girecek girişimler için önerileriniz ve tavsiyeleriniz neler olur?
Mustafa: Kendi ihtiyaçlarımızı çok iyi tespit ettik ve bu yolculuğumuzda sadece mali olarak değil stratejik olarak da tüm süreçlerimizde yanımızda olabileceğine inandığımız bir yatırımcı tercih ettik. Techmine ile oldukça uyumlu ve inovatif çalışmalar yapmaktayız. Yatırım sürecinde ise ekibin birliği ve uyumu, tüm detaylarda şeffaflık ve iyi niyet her şeyden daha önemli. Elbette iş planları, finansal projeksiyonlar ve rekabet analizi gibi dökümanların da son derece detaylı ve gerçekçi çalışılmış olması gerekiyor.
Ocak ayında Las Vegas’ta düzenlenen ve dünyanın en önemli müşteri teknolojileri etkinliği CES 2022’de yer alan Türk girişimler arasında siz de vardınız. İzlenimlerinizi kısaca bizimle paylaşır mısınız?
Talha: Öncelikle bu önemli fuara katılmamızda bize destek veren İstanbul Kalkınma Ajansı ve İTÜ ARI Teknokent yönetimlerine çok teşekkür ederiz. CES 2022’de hem katılımcı hem de ziyaretçi kimliğimizle bulunduk. Katılımcı olarak Archmir’e oldukça yoğun ilgi olduğunu söylemekten memnuniyet duyuyoruz. Yapay zeka ile görüntü işleme teknolojileri global olarak “hot topic”. Farklı sektörden global firmalar ile tanışma ve gelecekte iş birliği fırsatları yaratma adına çok güzel görüşmeler gerçekleştirdik. Bir diğer taraftan da, global yatırımcılara Archmir’i tanıttık ve gelecek planlarımızdan bahsettik. Ayrıca, işbirliği yapabileceğimiz startup girişimler ile de ön görüşme yapma fırsatını yakaladık. Ziyaretçi kimliğimizle de, görüntü işleme teknolojileri dikeyindeki firmaları inceleme ve iş birliği fırsatlarını konuşma şansımız oldu.
CES 2022’de öne çıkan ve özellikle sigorta sektörünü de yakından ilgilendirebilecek, dikkat çeken teknolojiler, ürünler var mıydı? Etkinlikte gelecek öngörüleri ve trendler hakkında verilen mesajlar nelerdi?
Talha: CES 2022’de bu yılın ana mesajı; “Önümüzdeki on yıllarda toplumlarımızı yeniden şekillendirecek ve temel insan sorunlarını çözecek yeniliklere hızla adım atmış olacağız” şeklindeydi. Yapay zeka, Metaverse, AR/VR, giyilebilir akıllı teknolojiler, uzaktan sağlık hizmetleri, elektrikli araçlar, akıllı evler CES 2022’nin öne çıkan konularıydı. Bu alanlarda tüketici davranışını anlamak ve anlamlandırmanın her şey olduğunun altı çizildi. Archmir olarak ana odağımız olan görüntü işleme teknolojileri, sigortacılık ve otomotiv sektörleri ile büyük veri alanında birçok yenilik vardı. Otomotiv tarafında; sürücülerin bir düğmeye dokunarak otomobilin iç ve dış renginin rengini değiştirmelerine olanak tanıyan, BMW’nin renk değiştiren iXFlow konsepti oldukça orijinaldi. Yerli aracımız TOGG’un da oldukça ilgi çektiğini gururla iletmek isteriz. Araç sahipliğinin Avrupa ve Amerika genelinde azalmaya başladığının altının çizildiği CES 2022’de, araç paylaşımı ve araç kiralama sektörlerinin yüksek ivme ile büyüyeceği ifade edildi. Görüntü işleme tarafında ise; robotlar her zaman CES’in favorilerinden olmuşlardır. Robotların artık genel amaçlı olacak şekilde, refakatçilik, sağlık gözlemciliği gibi görevleri de üstleneceklerini gördük. Sağlık tarafında ise; uzaktan sağlık yönetimi, teşhis, izleme, terapilerin sunulması ve fitness uygulamaları CES 2022’nin ana başlıklarındandı.
Bundan sonrası için Archmir’in yol haritasındaki ana başlıklar neler? Archmir’in gelecek planlarından özetle bahseder misiniz?
Mustafa: Sigortacılık ve otomotiv faaliyetlerinin tüm dallarında, hasar süreçlerinin şeffaflaşması ve hızlanması, suistimal ve kaçakların önlenmesi Archmir’in ana odağı. Archmir sunmaya başladığı yapay zeka görüntü işleme teknolojisi çözümleri ile sigortacılık, otomotiv, araç kiralama, araç paylaşım ve 2. el araç alım/satım sektörlerindeki tüm aktörlere hizmet sağlayabilmektedir. Müşteri deneyimini artıran, iş süreçlerini kısaltan, maliyetleri düşüren ve muhtemel kaçakları minimize ederek, firmalara şeffaf raporlar sunan ürünler üzerinde çalışmaya devam edeceğiz. Sigortacılık ve otomotiv sektörlerine ilave olarak, her türlü cisimde oluşan morfolojik değişimi resim veya video üzerinden algılayan yapay zeka algoritmamızı, farklı sektörlerin ve endüstrilerin kullanımına sunmak için çalışmalarımız hızla devam ediyor.