TARSİM’de poliçe sayısı 1,2 milyona ulaştı

Satoğlu, yaptığı açıklamada, TARSİM’in 2006 yılında faaliyetine başladığını ve kurumun 10. yılınını geride bırakmaya hazırlandığını belirtti.
TARSİM’in her geçen yıl daha da güçlendiğini kaydeden Satoğlu, “Üreticimizin sisteme güveni tamdır. Kamu-özel sektör işbirliğinin kusursuz bir örneği olan sistem, ilgili tüm tarafların özverisi ve kıymetli destekleri ile 10 yıl gibi kısa bir sürede ciddi başarılara imza atmıştır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, daha nice başarılara hep birlikte ulaşmayı diliyorum. Üreticimizin güvenine layık olmak ve bu güveni sürekli kılmak için çalışmalarımıza var gücümüzle devam edeceğiz.” diye konuştu.

Bu yıl nisan ayı sonu itibarıyla poliçe sayısının 1 milyon 200 bine ulaştığını aktaran Satoğlu, şöyle konuştu:
“Burada tabi üreticilerimizin de geçen yıllar içerisinde tarım sigortalarında yavaş yavaş bilinç düzeylerinin arttığını gözlemliyoruz. Bunun en önemli örneklerinden bir tanesi de genelde üreticimiz daha önceki yıllarda hasar olan yılların hemen devamında poliçeye büyük bir istek gösterir, bir sonraki yıl hasar olmadığı takdirde düşüş gerçekleşiyordu. Ama son yıllarda bu düşüş oranı giderek azalmaya başladı. Üreticilerde giderek tarım sigortalarının artık bir alışkanlık halinde geldiğini gözlemliyoruz. Bu sevindirici bir şey. Ama daha katetmemiz gereken çok ciddi yol var.”

Verim ve gelir sigortası teminat altına alınacak
Satoğlu, 5 ve 10 yıllık planlamalar yaptıklarını, çalışmaların da bu doğrultuda devam ettiğini dile getirdi.
İlerleyen 5 yıllık süreçte çoklu riskten verim sigortasına geçmeyi planladıklarını vurgulayan Satoğlu, şöyle devam etti:
“Tarım sigortalarında şöyle bir sıralama vardır. Birinci sırada, ilk tarım sigortaları başladığında tekli risk sigortası yapılıyor. Yani tek bir riske karşı sigorta yapılıyor. Türkiye’de 1950’li yılların sonundan itibaren tarım sigortaları var. Ama genelde doluya karşı teminat verilirken, daha sonra TARSİM’le birlikte bu çoklu risk sigortasına dönmüş durumda. Biz şu anda doluyla birlikte bir çok riske karşı üreticilerimizi teminat altına alıyoruz. Ama ilerleyen yıllardaki hedefimiz verim sigortasına, yani çoklu risk sigortasından verim sigortasına geçmek. Önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde bunu planlıyoruz. Üretici artık verimi üzerinden sigortalanacak, verimindeki düşüşe göre üretici hasarını almış olacak.”

Bir sonraki aşamada nihai hedeflerinin gelir sigortası olduğunu dile getiren Satoğlu, “Gelişmiş ülkelerde uygulanan sistem. Yani üreticinin bir yıllık gelirinin sigortalanması. Her ne sebepten olursa olsun üretici gelir kaybına uğrar ise bu poliçe ile teminat altına alınıyor. Aslında ulaşmak istediğimiz nokta bu. Son derece çağdaş bir yapı bu. Üreticinin tüm şikayetlerine, bütün risklerini ortadan kaldıracak bir yapı. Bunun için alt yapı gerekiyor. Belli verilerin toplanmış olması ve sağlıklı olması gerekiyor. Önümüzdeki 2025 yılına kadar Türkiye’de de TARSİM olarak gelir sigortasını yapabilecek düzeye gelmeyi hedefliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Kuraklık ve aşırı yağış da kapsama alınacak
Satoğlu, 2017 yılında aşırı yağışın da TARSİM teminatı kapsamına alınacağına işaret ederek, şunları söyledi:
“Üzerinde çalıştığımız önemli olarak gördüğüm kuraklık teminatı. Bir diğeri de aşırı yağış. Aşırı ve zamansız yağıştan özellikle kiraz ve incir gibi meyvelerde çatlama ile oluşabilecek kalite kaybının da teminat altına alınması çalışmaları var. Şu anda proje ve bilimsel çalışmalar tamamlanmak üzere. Eğer kısmet olursa muhtemel 2017 yılında aşırı yağışı teminat altına almamız mümkün olacak. Bir sonraki aşamada kuraklığı önemli bir teminat olduğu için söylüyorum. Teminat altına alacağız. Yine hayvancılık ile de ilgili teminat çalışmalarımız sürüyor. TARSİM her yıl mutlaka teminatlarını geliştirerek, artırarak devam ediyor.”

TARSİM Genel Müdürü Satoğlu, geçen yıldan itibaren reklam kampanyaları ve kamu spotlarıyla çiftçilere ulaşmaya çalıştıklarını belirterek, “Tanıtım çalışmalarımız devam ediyor. Bölge müdürlüklerimiz köy köy dolaşarak TARSİM ile ilgili bilgilendirme toplantıları yapıyor. Son 3-4 ayda yaptığımız toplantıların sayısı yaklaşık 500’ü buldu. Köy köy üreticilere ulaşmaya devam edeceğiz” dedi.

Yorum yazın