Sompo Japan Sigorta, Türkiye’de şirket satın alarak büyümek istiyor
Sompo Japan Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş, Sompo Japan Genel Müdür Yardımcısı Özer Şimşek ile beraber dün basın toplantısı düzenledi. Türkiye’deki karlılık ve büyüme rakamlarını başarılı bulan Japon sermayedar Türkiye’ye yatırım yapma niyetini koruyor.
Milliyet gazetesinden Kadife Şahin‘in haberine göre, düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sompo Japan Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş, ana sermayedarın Türkiye’ye olan güveninin devam ettiğini belirterek şöyle konuştu:
“KÜÇÜLME AZ OLUR”
“Türkiye’ye olan güvenlerini şirketteki büyüme ve karlılık rakamlarını dikkate alarak sürdürüyorlar. Şirkete o kadar güveniyorlar ki Türkiye’ye de güveniyorlar. Türkiye’yi hala bir fırsatlar ülkesi olarak görüyorlar. Şirket alma imkanı olursa buna da olumlu bakıyorlar. Anlamlı bir alternatif çıkarsa bunu değerlendireceğiz. Ortam o yönde de gelişiyor. Farklı ölçeklerde bize gelen şirketler var.”
Önümüzdeki dönemde genel olarak sigorta sektörünün temel dinamiklerini sarsacak bir küçülme beklemediğini ifade eden Dalaş, sigorta eğilimlerinde büyük bir düşüş beklemediğini sektörün şoklara dayanıklı olduğunu ve yabancı sermayeli oluşunun da bir avantaj olduğunu kaydetti.
Türkiye’de ekonomide yaşanan sorunların ilk konut ve otomotiv sektörlerini etkilediğine dikkat çeken Sompo Japan Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş, sigorta sektörünün sıralamadaki yerinin daha gerilerde olduğunu söyledi.
“HASAR MALİYETİ ARTACAK”
Sektörde sermaye yetersizlik sorunu olduğunu düşünen Sompo Japan Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş; özellikle, bu sorunu yaşayan küçük ve orta ölçekli şirketlerin döviz artışından önce nispeten düşük primlerle içeri aldıkları poliçelerdeki hasar maliyetlerinin aşırı artışını tolere etmede önemli güçlükler yaşayabileceğini öngörüyor.
SIKI DENETİM İSTEDİ…
Trafik branşında tavan primin altında satılan poliçelerin 2019 ve sonrasında şirketlerin mali yeterliliklerini tehdit edecek boyutta riskler doğuracağını vurgulayan Recai Dalaş, bu şirketlere ilişkin ortaya çıkabilecek olası önemli risklerin gerçekleşmemesi için bilhassa sermaye yeterlilikleri yazım riski açısından çok daha sıkı denetlenmesi gerektiğini söyledi.