Sigortacılar için yükselen risk: ELEKTRONİK SİGARA

Swiss Re’nin yayınladığı rapora göre, 26 yükselen risk arasında bulunan e-sigara, sağlık için büyük bir tehdit oluşturuyor. Avrupa Birliği ülkeleri şimdiden 3 milyar dolarlık elektronik sigara pazarıyla nasıl başa çıkacağını düşünüyor. 2016’nın ortalarında Avrupa Birliği’nde elektronik sigarayla ilgili reklamların yasaklanması bekleniyor. Propilen gliokol, gliserin ve nikotin gibi kansere yol açan maddeler içeren elektronik sigaranın ölüme bile neden olabileceği düşünülüyor. Ancak, piyasada kısa zamandır bulunan elektronik sigaranın uzun vadeli zararları henüz bilinemiyor.

Elektronik sigaranın sağlığa zararlı olduğu kanıtlanırsa, solunumla ilgili hastalıklar veya sağlık problemleri geçmişte tütünle ilgili açılan davalara benzer sorumluluk davalarının elektronik sigara için de açılmasına neden olabilir. Bu da, sigortacıların yüklü tazminatlar ödemek zorunda kalmasına yol açabilir.

TÜRKİYE’DE DE İLGİ BÜYÜK

Alman Kanser Araştırma Merkezi’ne göre, elektronik sigaranın sigarayı bıraktırma yönünde bir etkisi yok, aksine bağımlılık yapma etkisi var. Meyve ve alkol aromalı birçok çeşidi bulunan elektronik sigara Türkiye’de de büyük ilgi görürken; Arjantin, Avusturya, Belçika, Brezilya, Kolombiya, Singapur ve Norveç gibi ülkelerde tamamen yasaklandı. Sigaranın geleneksel ebatlarıyla doğru orantılı olarak hazırlanan bu ürün, 2013’te ABD’de 1 milyar dolarlık satış rakamına ulaştı.

Yorum yazın